Viltkjøtt
Dette kjøttet kan du spise hver dag – uten skam!
Viltkjøtt er magert, velsmakende, miljøvennlig og sunt! Dessuten har dyret du spiser garantert hatt et fritt liv. Men i snitt spiser vi kun en drøy kilo av det årlig.

– Jeg bruker stort sett viltkjøtt i husholdningen hele året, sier jeger og forfatter av en rekke bøker om jakt og vilt, Dag Kjelsaas. Hans favoritt er villreinkjøtt, men den mest spesielle opplevelsen med viltkjøtt hadde han en gang på Hardangervidda.
Hør Villmarkslivs podkast på iTunes/Podkaster, Spotify eller Acast
–Jeg hadde gått tom for mat, men utpå dagen skjøt jeg et reinsdyr. Da spiste jeg hjernen til dyret, som jo i praksis er nesten rent fett og proteiner og inneholder masse energi. Det smakte som litt salt eggedosis, og ga meg krefter til å bære ut dyret til bilen, sier Kjelsaas.
LES OGSÅ: (+) Fjellørretfiske i Skarvheimen
Kun én kilo per innbygger
I 2016 ble det skutt elg, hjort og villrein med en samlet slaktevekt i underkant av 5.800 tonn. Med en kjøttverdi på 75 kroner kiloen er dette viltkjøtt til en verdi av 433 millioner kroner. Men totalt sett utgjør ikke dette mer enn rundt drøyt en kilo viltkjøtt per innbygger. Det totale forbruket per innbygger er 53 kilo kjøtt årlig.
–Den letteste tilgangen på viltkjøtt har naturligvis jegerne selv, eller deres familier. Men hver høst er det en rekke tilbydere av viltkjøtt eksempelvis på Finn.no. Du får også tak i viltkjøtt utover høsten i mange kolonialforretninger og viltspesialister, sier Dag Kjelsaas, og får støtte fra Vidar Holthe, tidligere utmarkssjef i Norges Skogeierforbund, og fagansvarlig for Jegerprøveboka.


– Viltkjøtt er tilgjengelig både foredlet, altså nedskåret og pakket, eller i form av hele og halve dyr, sier Holthe.
– Det siste betinger riktignok at du tar noen telefoner til viltmottak eller jegere du kjenner, men utover høsten er det fullt mulig å få tak i viltkjøtt sier Holthe.
LES OGSÅ: Med kano og ski i Femundsmarka nasjonalpark
Helse i hver bit!
Viltkjøtt har generelt lite fett, som regel ikke mer enn 3–4 prosent. Aller magrest er rådyr-, hjorte- og elgstek. Kvaliteten på fettet i viltkjøtt varierer.
Hjort, rein, rådyr og villsvin har lite mettet fett, men viltkjøtt har også ofte mindre enumettet fett enn husdyrkjøtt. Nordmenn flest spiser mer mettet fett enn anbefalt, og det å bytte ut mettet fett med umettet fett kan være gunstig for helsen.
Viltkjøtt er også magrere fordi fettet som regel ikke er marmorert i kjøttstykket, slik som i tamdyr. Av vitaminer er viltkjøtt først og fremst en god kilde til B-vitaminer, spesielt vitamin B12.
Én porsjon biff eller stek av viltkjøtt vil gi mer enn dobbelt så mye B12 som anbefalt (anbefalt daglig inntak = 2 mikrogram), og mer enn husdyrkjøtt. Særlig reinsdyrkjøtt er rikt på vitamin B12. Viltkjøtt inneholder også mer vitamin B1 (tiamin) og B2 (riboflavin) enn storfekjøtt.
Hør Villmarkslivs podkast her:
Lytt på Podkaster/iTunes:
Lytt på Spotify:
Lytt på acast:
Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I løpet av ti episoder vil du i høst får lære mer om jakt, fiske og friluftsliv. Du kan lytte til Villmarkslivs podkast på Podkaster (Apple/iOS), Spotify og Acast..
Viltkjøtt er også en god kilde til sink og jern, og gir også noe kalium. Reinsdyrkjøtt har nesten tre ganger så mye jern som storfekjøtt, noe som reflekteres i den dype rødfargen. Elg, hjort og rådyr har omtrent 35 prosent mer jern enn storfekjøtt. (Kilde: Landsforeningen for lunge- og hjertesyke)