Viltkjøtt

Dette kjøttet kan du spise hver dag – uten skam!

Viltkjøtt er magert, velsmakende, miljøvennlig og sunt! Dessuten har dyret du spiser garantert hatt et fritt liv. Men i snitt spiser vi kun en drøy kilo av det årlig.

Pluss ikon
<b>MAGERT:</b> Viltkjøtt er magert og kan spises uten kjøttskam.
MAGERT: Viltkjøtt er magert og kan spises uten kjøttskam. Foto: Snorre Bjerkholt
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg bruker stort sett viltkjøtt i husholdningen hele året, sier jeger og forfatter av en rekke bøker om jakt og vilt, Dag Kjelsaas. Hans favoritt er villreinkjøtt, men den mest spesielle opplevelsen med viltkjøtt hadde han en gang på Hardangervidda.

Hør Villmarkslivs podkast: Slik får du kjøpt viltkjøtt

Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I denne episoden er temaet viltkjøtt, hvor du får kjøpt viltkjøtt og at viltkjøtt er et miljøvennlig kjøttprodukt. Podkasten kan du lytte til på:

SPOTIFY | PODKASTER | ACAST

Hør Villmarkslivs podkast på iTunes/Podkaster, Spotify eller Acast

–Jeg hadde gått tom for mat, men utpå dagen skjøt jeg et reinsdyr. Da spiste jeg hjernen til dyret, som jo i praksis er nesten rent fett og proteiner og inneholder masse energi. Det smakte som litt salt eggedosis, og ga meg krefter til å bære ut dyret til bilen, sier Kjelsaas.

LES OGSÅ: (+) Fjellørretfiske i Skarvheimen

Kun én kilo per innbygger

I 2016 ble det skutt elg, hjort og villrein med en samlet slaktevekt i underkant av 5.800 tonn. Med en kjøttverdi på 75 kroner kiloen er dette viltkjøtt til en verdi av 433 millioner kroner. Men totalt sett utgjør ikke dette mer enn rundt drøyt en kilo viltkjøtt per innbygger. Det totale forbruket per innbygger er 53 kilo kjøtt årlig.

–Den letteste tilgangen på viltkjøtt har naturligvis jegerne selv, eller deres familier. Men hver høst er det en rekke tilbydere av viltkjøtt eksempelvis på Finn.no. Du får også tak i viltkjøtt utover høsten i mange kolonialforretninger og viltspesialister, sier Dag Kjelsaas, og får støtte fra Vidar Holthe, tidligere utmarkssjef i Norges Skogeierforbund, og fagansvarlig for Jegerprøveboka.

<b>VILTKJØTT:</b> Den enkleste måten å skaffe seg viltkjøtt på er å kjenne en jeger. Facebook og Finn.no er også steder der viltkjøtt blir omsatt.
VILTKJØTT: Den enkleste måten å skaffe seg viltkjøtt på er å kjenne en jeger. Facebook og Finn.no er også steder der viltkjøtt blir omsatt. Foto: Snorre Bjerkholt
<b>VITAMIN B12:</b> Reinskjøtt er spesielt rikt på vitamin B12.
VITAMIN B12: Reinskjøtt er spesielt rikt på vitamin B12. Foto: Bjørn Brendbakken

– Viltkjøtt er tilgjengelig både foredlet, altså nedskåret og pakket, eller i form av hele og halve dyr, sier Holthe.

– Det siste betinger riktignok at du tar noen telefoner til viltmottak eller jegere du kjenner, men utover høsten er det fullt mulig å få tak i viltkjøtt sier Holthe.

LES OGSÅ: Med kano og ski i Femundsmarka nasjonalpark

Så magert er viltkjøtt

<b>SUNT:</b> Viltkjøtt er magert og inneholder både vitaminer, jern og sink.

Rådyr (100 gram) – 1,2 gram fett
Elgstek (100 gram) – 1,3 gram fett
Hjortestek (100 gram) – 1,3 gram fett
Reinsdyrstek (100 gram) – 3,6 gram fett
Hare (100 gram) – 5 gram fett
Rypebryst (100 gram) – 4,5 gram fett
Svin, kotelett (100 gram) – 12,7 gram fett
Svin, stek (100 gram) – 6,7 gram fett

Helse i hver bit!

Viltkjøtt har generelt lite fett, som regel ikke mer enn 3–4 prosent. Aller magrest er rådyr-, hjorte- og elgstek. Kvaliteten på fettet i viltkjøtt varierer.

Hjort, rein, rådyr og villsvin har lite mettet fett, men viltkjøtt har også ofte mindre enumettet fett enn husdyrkjøtt. Nordmenn flest spiser mer mettet fett enn anbefalt, og det å bytte ut mettet fett med umettet fett kan være gunstig for helsen.

Viltkjøtt er også magrere fordi fettet som regel ikke er marmorert i kjøttstykket, slik som i tamdyr. Av vitaminer er viltkjøtt først og fremst en god kilde til B-vitaminer, spesielt vitamin B12.

Her får du tak i viltkjøtt

Facebook: Gruppa «Salg og kjøp av viltkjøtt», nærmere 10 000 medlemmer. Til enhver tid salgsinnlegg for ulike typer viltkjøtt. Mye elg og hjort, men også fugl, villsvin og annet. Tips om håndtering og tilberedning, både i felt og hjemme.

Finn.no: Alt mulig kan selges på Torget på Finn.no, også viltkjøtt. Et søk på «elgkjøtt» i jaktsesongen vil gi mange treff.

Viltkjøtt.no: Oversikt over noen av de få viltmottakene vi har. Noen selger også direkte til forbruker. Finn ditt lokale viltmottak og sjekk om de selger.

Lokale jegerforeninger: Kjøp direkte fra en jeger. Finn din lokale jegerforening på NJFFs nettside.

Gårder med viltmat: På nettsiden oikos.no fins oversikt over gårder, slakterier og butikker som tilbyr viltkjøtt til private forbrukere.

Hjorteoppdrettere: På norskhjorteavlsforening.no fins oversikt over medlemmer som selger hjortekjøtt.

Bli jeger! Å bli jeger er den sikreste og beste måten å sikre seg tilgang til viltkjøtt på!

NB! Viltkjøtt omsatt via internett skal ha vært innom et viltmottak og fått et ovalt stempel av Mattilsynet.

Kilde: NJFF

Én porsjon biff eller stek av viltkjøtt vil gi mer enn dobbelt så mye B12 som anbefalt (anbefalt daglig inntak = 2 mikrogram), og mer enn husdyrkjøtt. Særlig reinsdyrkjøtt er rikt på vitamin B12. Viltkjøtt inneholder også mer vitamin B1 (tiamin) og B2 (riboflavin) enn storfekjøtt.

Jakt for 2 milliarder

Rapporten fra NINA viser at i jaktåret 2017–2018 var det samlede forbruket til jakt på storvilt og småvilt på ca. 2 milliarder kroner. Av dette er forbruket til jakt på storvilt ca. 1,4 milliarder kroner, og forbruket til jakt på småvilt er ca. 600 millioner kroner. Norsk institutt for naturforskning (NINA) anslår at omsetningen om 10 år kan økes til 3 milliarder.

Hør Villmarkslivs podkast her:

Lytt på Podkaster/iTunes:

Lytt på Spotify:

Lytt på acast:

Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I løpet av ti episoder vil du i høst får lære mer om jakt, fiske og friluftsliv. Du kan lytte til Villmarkslivs podkast på Podkaster (Apple/iOS), Spotify og Acast.

.

Viltkjøtt er også en god kilde til sink og jern, og gir også noe kalium. Reinsdyrkjøtt har nesten tre ganger så mye jern som storfekjøtt, noe som reflekteres i den dype rødfargen. Elg, hjort og rådyr har omtrent 35 prosent mer jern enn storfekjøtt. (Kilde: Landsforeningen for lunge- og hjertesyke)

Blyammunisjon og hjorteviltkjøtt

Når elg, hjort, villrein, rådyr eller dåhjort felles med blyammunisjon, må alt skadet vev og 10 ekstra centimeter i radius rundt skuddkanalen fjernes for at kjøttet skal kunne betraktes som trygt.