Podkast: Jakt som yrke

Har han drømmejobben?
Dagh er jeger på heltid

Dagh Bakka er en av Norges få utdannende Viltmestere, og han har gjennom en årrekke guidet utenlandske jaktgjester i Norge. Og noen av dem har de utroligste forventninger til jakta!

Pluss ikon
<b>YRKESJEGER:</b> Dagh Bakka er yrkesjeger og hjelper betalende kunder så de kan lykkes med jakta.
YRKESJEGER: Dagh Bakka er yrkesjeger og hjelper betalende kunder så de kan lykkes med jakta. Foto: Ted Karlsson
Sist oppdatert

– Hvis jakta er solgt gjennom agenter, kan det bli solgt med forutsetninger som er helt ute av synk med virkeligheten. En gang skulle jeg guide en tysk jeger og sønnen hans på skogsfugljakt i Sverige. De hadde fått beskjed om at det bare var å reise til Sverige, så ville det bli sluppet små, røde hunder og deretter ville fuglene lette og sette seg i trærne i nærheten. Deretter var det bare å skyte seg de fuglene de ville ønsket. En korrekt eldre tysker fortalte meg da vi møttes at han hadde bestilt «Et sett» hver til seg og sin sønn. Jeg spurte så hva «Et sett» var, og fikk da beskjed m at det var tiur, røy, orrhane og orrhøne. Da måtte jeg forklare at det kunne bli vrient med «to sett», men tyskeren fikk da til slutt sin gammeltiur, og gråt av glede, forteller Bakka.

LES OGSÅ: Derfor bråker turbrenneren din

Halvblind jeger

Hør Villmarkslivs podkast: Jeger som yrke

Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I denne episoden snakker Dagh Bakka om hvordan det er å være yrkesjeger. Podkasten kan du lytte til på:

SPOTIFY | PODKASTER | ACAST

–Det mest absurde jeg har opplevd var også med en tysker som skulle jakte fugl med treskjeller. Han var akkurat dobbelt så tung som meg, og gikk seg raskt ned i ei myr til langt oppå lederhosen. Mens han sto der i myra og jeg funderte på hvordan jeg skulle få han opp, kom finskspetsen og satte i gang å lose på oss.

Dagh Bakka
Dagh Bakka Foto: Dagh Bakka

Så begynte jeg å hugge trær, bygde en platting han kunne stå på og fikk han til slutt opp av myra. Da vi står der, kommer ei røy flygende og slår seg inn i ei furu rett bortenfor. Jeg ber han skyte, men han insisterer på at jeg skal skyte. Mens vi står og diskuterer, flyr røya sin vei. Og jeg sier at hvis han ikke tar vare på sånne sjanser, vil han aldri få noe.

Da viser det seg at mannen er blind på sikteøyet og ikke har trent på å sikte med det andre øyet. Da er forutsetningene for vellykket jakt tunge. Mannen var en del av en gruppe på fem tyskere, men han og jeg gjorde en spesialavtale som fungerte veldig bra. Han skjøt jo flest fugler av alle i selskapet. De andre var riktignok litt skeptiske da han kom bærende med fugl etter hver økt, men han selv var veldig fornøyd. Og en av fordelene med trofeer er jo at de holder kjeft!

LES OGSÅ: Kjøper du disse kjelene til fjellturen, bør du passe ekstra godt på

Ikke garantert resultat

–Når du selger jakt, selger du en opplevelse, men du kan ikke garantere noe resultat. Det er krevende. For alle som kjøper jakt, har en forventning om at de skal skyte noe. I annet fall kunne de jo bare gått tur i skogen og ikke betalt noe som helst. Men vi snakker om ville dyr, og de er ikke alltid samarbeidsvillige. Dessuten er det sånn, at det som er en god skuddsjanse for deg, ikke nødvendigvis er noe skuddsjanse i det hele tatt for gjesten.

Kanskje er gjesten så uerfaren at du er nødt til å produsere en sjanse der du kunne drept dyret med pil og bue, før han er villig til å løsne skudd. Men akkurat det er også den delen av jaktguiding som er litt spennende. Du må jakte så godt at selv en uerfaren jeger kan få skutt, sier Bakka.

<b>MYE JOBB:</b> Lite egenjakt og mye jobb med andres bytter er hverdagen for en yrkesjeger.
MYE JOBB: Lite egenjakt og mye jobb med andres bytter er hverdagen for en yrkesjeger. Foto: Dagh Bakka

Yrkesjeger

Han heller imidlertid kaldt vann i årene på dem som tror at det å være yrkesjeger innebærer at du får betalt for å jakte.

–Yrkesjegertittelen er det mange som bruker, men har du jakt som yrke innebærer det at du ikke får jaktet så mye selv. De fleste yrkesjegere er forvaltere på eiendommer. De forvalter viltstammene, og betjener eieren eller kundene, altså betalende jegere. Og jo større grunneier, dess større vennekrets og slekt har vedkommende om høsten, sier Bakka og ler.

LES OGSÅ: Villtkjøtt er sunt og magert - og du kan spise det uten kjøttskam

<b>GUIDE:</b> Å være yrkesjeger innebærer at man skal legge så godt til rette at kunden får glede av jakta (illustrasjonsfoto).
GUIDE: Å være yrkesjeger innebærer at man skal legge så godt til rette at kunden får glede av jakta (illustrasjonsfoto). Foto: Bjørn Brendbakken

– Skaff deg jobb med mye fritid

–Nei, vil du jakte mye, bør du skaffe deg en jobb som innebærer at du har mye fri. Nordsjøarbeidere eksempelvis, jobber mye i perioder og har mye fri til å jakte. Da kan du virkelig sette pris på jakta. For det er stor forskjell på å jakte profesjonelt og privat. Som proffjeger hjelper du til hele dagen, kjører ut dyr i mørket og slakter om svarte natta.

Flest danske jegere

2 100 utenlandske jegere betalte jegeravgift i Norge for jaktåret 2015/2016. Av disse var 40 prosent fra Danmark, 26 prosent fra Sverige og 14 prosent fra Tyskland. Jegere fra 40 land betalte jegeravgiften sist år. 

Så begynner det hele om igjen neste morgen. Den store fordelen med å jakte privat, er at du selv bestemmer hvor du skal jakte, når du skal jakte og ikke minst; med hvem du skal jakte. Jeg vil si at jo mer du jakter profesjonelt, dess større pris setter du på den private jakta, avslutter Dagh Bakka.

Hør Villmarkslivs podkast her:

Lytt på Podkaster/iTunes:

Lytt på Spotify:

Lytt på acast:

Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I løpet av ti episoder vil du i høst får lære mer om jakt, fiske og friluftsliv. Du kan lytte til Villmarkslivs podkast på Podkaster (Apple/iOS), Spotify og Acast.
<b>PRIVAT JAKT:</b> Jo mer du jobber som yrkesjeger, til mer setter man pris på den private jakta, sier Dagh Bakka.
PRIVAT JAKT: Jo mer du jobber som yrkesjeger, til mer setter man pris på den private jakta, sier Dagh Bakka. Foto: Jørund Lien

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2019, og sist oppdatert 18/10 2019.

Les også