Podkast: Møte med ville dyr og fugler
Dag bygde hytte for å møte bjørn!
Villmarkingen Dag Kjelsaas bygde ei hytte for å kunne tilbringe tid i bjørnerike områder.
Det er muligvis en av de pussigere motivene bak hyttebygging, men for tidligere redaktør av Villmarksliv, Dag Kjelsaas, var ønsket om å møte bjørn i villmarka, så sterkt at han bygde ei hytte der sjansene var størst. Nemlig Lofsdalen i Sverige. Og hyttebyggingen ble en suksess. Også i den forstand at han fikk møte bjørn ved en rekke anledninger.
LES OGSÅ: Den dyre skalljakka er ti ganger dyrere enn den billige. Er den virkelig ti ganger bedre?
Ikke et naturlig bytte
–Bjørnen er jo et godslig, men samtidig et fryktinngytende dyr. Masse krefter, det svømmer, klatrer i trær og løper opp mot 60 kilometer i timen. Er du ikke redd for bamsen?
–La det være helt klart, hvis bjørner ønsker å ta deg, gjør den det. Men det er det heldigvis uhyre sjelden den gjør. Du er ikke noe naturlig bytte for bjørnen. Nå er det likevel noen situasjoner som kan by på trøbbel når du møter bjørn. En slik skremmende situasjon er hvis du uforvarende kommer over en hannbjørn på et bytte eller kadaver. Da er det lurt å trekke seg raskt unna, sier Kjelsaas.
–En annen slik situasjon, er hvis du er så uheldig å komme mellom ei binne og ungene hennes. Da kan binna oppfatte deg som en trussel, og vil beskytte ungene sine. Også her må du komme deg unna situasjonen. Ikke sprinte unna, men bevege deg bestemt bort fra dyra.
Hundeeiere må passe på
–Hundeiere skal også være klare over at hunder som er løse i bjørneområder, kan tirre på seg bjørn. Og når hunden kommer løpende tilbake til deg, kan den ha med seg en irritert bjørn. Ikke minst derfor kan det være lurt å ta hunden i bånd når du ferdes i slike områder. Da vi jaktet i bjørneland, var det alltid en fast regel at vi tok elghundene i band før vi gikk ned fra fjellet i kveldingen, sier Kjelsaas.
–En helt annen situasjon, er at du med maksimal uflaks faktisk kan trå gjennom og ramle delvis ned i et bjørnehi. Det er ikke slik at bjørnen alltid bygger hiet sitt i ei steinur eller jordhule. Den kan plassere hiet sitt eksempelvis i ei maurtue. Hvis man er så uheldig at man trår gjennom et bjørnehi, så er det klart at bjørnen kan oppfatte det som en veldig provokasjon.
– I første omgang vil bjørnen så godt som alltid forsøke å skremme først, før den i verste fall angriper. Disse skremmerundene, eller skinnangrepene, som det også kalles, arter seg slik at bjørnen raser mot deg, og vinkler unna deg på litt avstand. I et tilfelle jeg hørte om, raste bjørnen mot vedkommende i høy fart, og bråstoppet så nære at mannen kom ut av balanse og falt bakover på ryggen. Budskapet bjørnen sender ved disse skinnangrepene, er ganske enkelt; Pell deg unna!
LES OGSÅ: Derfor bråker turbrenneren din
10 tips for å oppleve ville dyr
1. Gå mot vinden.
2. Beveg deg stille. Når du hører dine egne skritt, hører garantert ville dyr det!
3. Unngå klær som har kontrast til omgivelsene. Unngå også å bevege deg i silhuett.
4. Dårlig vær, spesielt mye vind, er bra for deg hvis du vil nære ville dyr. Da settes hørselen deres litt ut av spill.
5. Bruk terrengets muligheter for å kamuflere deg og lyden av deg. Ved å følge en bekk, vil de naturlige lydene fra bekken, skjule dine lyder.
6. Ser du dyr, beveg deg mest mulig vinkelrett mot det. Ikke sideveis – dyr ser lett bevegelse sideveis.
7. Vær tidlig oppe om morgenen og bruk kvelden aktivt. Det er dyra naturlige beiteperioder.
8. Ofte er det mest effektive å finne et sted med riktig vind, hvor dyr ofte trekker forbi, og vente på dyra.
9. Du må ikke ut i ødemarka for å oppleve ville dyr og fugler. Også i byene finner du vilt – bare du er oppe tidlig nok.
10. Ved riktig bruk av lokkelyder og foring, når det er lov, kan du trekke til deg ville dyr.
Ikke skrik
– Hvis en slik situasjon skulle oppstå, må du gjøre nettopp det; trekke deg rolig unna. Prate – ikke skrike med sint stemme, men prate rolig. Poenget er at vi ikke skal fremstå som provoserende.
Jeg hadde en gang en opplevelse med en nysgjerrig ungbjørn, jeg tipper den på rundt 70 kilo. Jeg så den, og vinklet unna for ikke å provosere den. Da la den om kursen og kom etter meg. Dette gjentok seg et par ganger, og jeg forstod raskt at bjørnen kun var nysgjerrig.
Den la hodet på skrått, kikket og lurte fælt på hva jeg var for noe. På det nærmeste var den kun 8 skritt unna. Men det var så åpenbart at den ikke var aggressiv, at jeg aldri ble redd. Jeg la også hodet på skakke, så skrått ned i bakken, og signaliserte at jeg ikke var noen fare for den. Til slutt endret vinden retning, og da ble det så mye menneskelukt at den sprang unna, forteller Kjelsaas i podcasten til Villmarksliv om møte med ville dyr og fugler.
Bjørnen reiser seg på to
Mange tror at når en bjørn reiser seg på to, er det et uttrykk for at den er aggressiv og vil angripe. Det er helt feil. Bjørnen reiser seg på to, for å få bedre oversikt over situasjonen. Den har dessuten ikke spesielt godt syn, så den er avhengig av luktesansen for å danne seg et mest mulig korrekt inntrykk av omgivelsene.