Olaf Tufte
– Jeg blir fort han arrogante drittsekken som ikke gidder å hilse
– Jeg kan nok oppfattes som en arrogant drittsekk. Det kan skyldes at jeg ser mye i bakken. Vi har møtt Olaf Tufte. En av Norges mestvinnende idrettsutøvere.
Mangelen på selvtillit er nok ikke det første en tenker på når man møter Olaf Tufte ansikt til ansikt.
Med sine 193 veltrente centimeter, overarmer som vitner om tusenvis av treningstimer, en karriere som inkluderer fire OL-medaljer, flere VM-seire, 12 pokaler signert Kongen og eier av en håndfull bedrifter – ja, da stemmer ikke terrenget med kartet. Mer om det senere.
Nydyrking
Jordnær. Det er et ord som godt beskriver førsteinntrykket vårt av Olaf Tufte. Jåleri og gjøgling aner vi at det er andre som må stå for på Tufte gård.
Her har familien dyrket jorda i over 350 år. Olaf og kona Aina har valgt en annen type «nydyrking» enn forfedrene. I den nyoppussede låven har traktor og korn måtte vike for bryggeri i møkkakjelleren og eventlokale på høyloftet.
Røttene viktig
Fortiden og familien er likevel viktig for Olaf.
– Jeg er privilegert som har fått vokse opp i et trygt miljø og fått sunt bondevett inn fra starten av, sier Tufte. Og, han tenker ikke bare på mor og far, men trekker fram bestemoren som en viktig mentor.
– Det var hun som hadde meg med rundt hver dag, lærte meg å svinge øksa og saga. I tillegg har mormor vært en bauta, som følger nøye med og gir klar melding om man ikke har oppført seg bra i et avis- eller TV-intervju, sier Tufte. Han skryter også uhemmet av alle rundt seg, fra sponsorer til venner og familie – inkludert kona Aina.
– Hun er det rauseste menneske jeg vet om – som unner alle alt godt.
Skjerpings!
– I boka di, «Skjerpings» handler det om hvordan man kan bli et bedre menneske og nå målene man setter seg. Hva må til?
– Det handler om struktur, lidenskap og disiplin. Man må ha lidenskap for det man holder på med. Jeg kunne ikke tenkt meg å gå gjennom livet uten å gjøre det jeg liker. Misforstå meg riktig. Det er ikke alt her i livet som er gøy. Veien til målet handler mye om grunnarbeid. Man kan irritere seg over en kjedelig arbeidsoppgave, men i valget mellom å irritere seg eller brette opp ermene og gjøre en skikkelig jobb, så velger jeg det siste.
En jobb som å plukke stein på jordet ansees nok av mange som kjedelig, men jeg nyter det. Når jeg plukker en stein ut av jorda, så tenker jeg at der sparte jeg 5000 kroner fordi jeg ikke ødelegger plogen nesten gang jeg pløyer. Gjør man grunnarbeidet riktig, så kommer resultatene lettere, sier Tufte.
Arrogant drittsekk
– Blir du puttet i bås?
– Ja, jeg kan nok kjapt bli puttet i båsen «arrogant drittsekk». Mange føler jo at de kjenner meg når de treffer meg på gata, men jeg har jo disse fem-seks bedriftene som krever sitt, så jeg går ofte og snakker i mobilen eller sender meldinger.
– Jeg er også en person uten altfor mye selvtillit, så jeg titter ofte mye ned i bakken. Jeg er ikke typen som jubler og roper at «Tuften er i by’n», så da får jeg kanskje ikke med meg at noen på den andre siden av gaten hilser, og da blir jeg jo fort han arrogante drittsekken som ikke gidder å hilse, sier Olaf.
– Da skulle jeg gjerne spolt tilbake, titte opp og hilst, for det er leit å senere få høre at du er en arrogant drittsekk. Akkurat som dere journalister, så klipper og limer vi mennesker også sammen biter av det vi ser, hører og kan om folk – og lager våre egne «overskrifter». Og de stemmer ikke alltid med virkeligheten, sier Olaf.
– Du har vunnet to OL-gull, flere VM, deltatt og vunnet 71° nord, har fem bedrifter og du har din egen realityserie på TV2. Har ikke det hjulpet litt på selvtilliten?
– Jeg er veldig klar over hva jeg er god på og hva jeg ikke er god på. Jeg har innsett at jeg ikke er best i alt, så da trenger jeg hjelp noen ganger. Jeg er heldig som har fantastisk mange gode mennesker rundt meg som jeg alltid kan spørre om hjelp, og jeg prøver selv å bidra til at andre lykkes. For å si det med bondens språk: Man høster som man sår, sier Olaf, uten helt å svare på spørsmålet vårt.
Erting
– Boka di har en trist sekvens, der du skriver om at du føler deg som «den rare» som faller utenfor. Du skriver om erting – eller de som kalles mobbing i dag. Er litt av suksessen din tuftet på et ønske om å «vise dem»?
– Ja, det er nok kanskje et snev av sannhet i det. Samtidig er jeg fostret opp på at ting alltid kan bli bedre samme hvor bra det er. «Driven» i meg har alltid vært å gjøre det enda bedre og enda råere, sier Olaf.
Verdier
– Det er mye ved deg som minner om Norge anno 1950. Verdier som å jobbe hardt, holde ord, være ydmyk, ha god folkeskikk og mye handler om god gammeldags bondekultur. Stemmer det?
Olaf Tufte
Alder: 46 år
Bor: Tufte Gård, Nykirke utenfor Horten
Yrke: Bonde, gründer og toppidrettsutøver
– Ja, helt enig. Det handler om å være en all right utgave av seg selv. Vi er kanskje i ferd med å bli litt slappe. Vi godtar at man kommer for seint, godtar at man ikke kan ting, godtar at vi er litt sløve og lett blir stressa. Det er mulig å gjøre mange ting uten å bli stressa.
– Det er ingen som forventer at du skal bli verdensmester, men boka handler mye om at man bør jobber for å bli den beste versjonen av seg selv, avslutter Olaf, som både er dobbelt verdensmester, dobbel olympisk mester, tolv ganger norgesmester og som har vunnet verdenscupen fem ganger. Kanskje har vi alle noe å lære av bonden fra Nykirke?
Lytt til episoden med Olaf Tufte i Podkasten Villmarksliv eller lytt der du vanligvis lytter til podcast, som Acast, Podkaster for iPhone eller Spotify.