Alt du trenger å vite om bål

Kaffikjerring, nying og pagodebål. Visste du dette om bål og båltyper?

15. september oppheves bålforbudet, men har du kunnskapene som trengs for å kunne tenne og bruke et bål? Her er våre beste tips til å lage et bål for ditt behov - enten det er for å varme deg, lage mat, tørke klær - eller rett og slett bare kose deg ute i naturen.

<b>BÅL­KOS:</b> Man­ge for­bin­der bål med kos, men noen gan­ger kan det å fyre opp et bål være livs­vik­tig.
BÅL­KOS: Man­ge for­bin­der bål med kos, men noen gan­ger kan det å fyre opp et bål være livs­vik­tig. Foto: NTB
Først publisert Sist oppdatert

Et godt bål er av­hen­gig av tre ele­men­ter: et opp­ten­nings­mid­del, opptenningsmaterialer og for­trinns­vis tørr ved.

Få fyr

Det fin­nes fle­re tek­nik­ker og verk­tøy for å få fyr på bå­let enn bare med fyr­stik­ker, selv om det er den me­to­den flest bru­ker – men husk å opp­be­vare fyr­stik­ke­ne i en vann­tett be­hol­der el­ler pose.

Vi li­ker også å ha med et par eks­tra pak­nin­ger med fyr­stik­ker i vann­tett em­bal­la­sje, som vi opp­be­va­rer på uli­ke ste­der i sek­ken. Da er man litt mind­re sår­ba­r om man er uhel­dig og fal­ler i van­net, glem­mer fyr­stik­ke­ne igjen på en stub­be el­ler på and­re må­ter mis­ter fyr­sa­ke­ne man er av­hen­gig av på tur.

Fyr­stik­ker av den lan­ge ty­pen kan også være nyt­ti­ge på tur. Dis­se brenner len­ger, du kom­mer godt til opp­ten­nings­ma­te­ria­let og du slip­per bren­te fing­re.

Storm­fyr­stik­ker er spe­si­al­fyr­stik­ker som brenner in­tenst og som ikke sluk­kes lett selv om fyr­stik­ke­ne skul­le være våte og det hølj­reg­ner.

Tenn­stål er for spe­si­elt in­ter­es­ser­te, men en fin «back­up» på leng­re tu­rer. Husk å øve i for­kant. Det er ikke like lett som det ser ut på TV!

Hør Podkasten Villmarksliv: Slik får du fyr på bålet

Det fin­nes også storm­ligh­te­re med bu­tan­gass el­ler ligh­ter­ben­sin. Dis­se brenner i sterk vind og regn, men bu­tan­ligh­ter­ne li­ker ikke kul­de. Husk også at dis­se tren­ger på­fyll, så en storm­ligh­ter er kan­skje kun eg­net som en eks­tra sik­ker­het på leng­re tu­rer.

<b>TYRI­BÅL:</b> Du tren­ger ikke dra langt el­ler bo ute for å nyte bål­li­vets gle­der. En kort et­ter­mid­dags­tur kan godt ha bål­fy­ring på pro­gram­met. Kan­skje kan du også ta mid­da­gen uten­dørs?
TYRI­BÅL: Du tren­ger ikke dra langt el­ler bo ute for å nyte bål­li­vets gle­der. En kort et­ter­mid­dags­tur kan godt ha bål­fy­ring på pro­gram­met. Kan­skje kan du også ta mid­da­gen uten­dørs? Foto: Christer Rognerud

Les også: (+) Test av kvistbrennere - disse er lette og gode til å ta med på tur

Opptenningsmaterialer

I na­tu­ren kan du finne tør­re opptenningsmaterialer stort sett hele året. Er det mye snø el­ler regn, kan du li­ke­vel finne små, tør­re kvis­ter in­nerst på en gran­stam­me. Går du for­bi bjør­ke­trær, så riv med deg noe ne­ver og putt det i en vann­tett pose. Det­te er yp­per­lig opp­ten­nings­ma­te­ria­le.

Har­piks av gran er ikke så lett å finne, men kan være en god hjel­per når bå­let skal ten­nes. Tyri er feit fu­ru­ved som brenner (og luk­ter) godt. Du fin­ner det i gam­le fu­ru­stam­mer og røt­ter, og det er fint å ha i sek­ken til opp­ten­ning av bål.

Fin­ner du ikke tørr opp­ten­nings­ved, kan du skjæ­re bort det fuk­ti­ge på ve­den og spik­ke fli­ser av den tør­re kjer­nen til opp­ten­ning.

El­lers er det også lov å «jukse». Ta med noen hvi­te opp­ten­nings­po­ser el­ler tenn­bri­ket­ter. Da er du ri­me­lig sik­ker på å få fyr.

Les også: Slik får du fyr på bålet

Tørr ved

Skal det bli fart i et lite bål, må ve­den være tørr. Er ve­den våt, går en stor del av bå­lets ener­gi til å tørke ve­den, ikke til å var­me kaf­fen. Vær der­for nøye når du san­ker ved.

Vi har testet 8 hodelykter. Vinneren er ikke dyrest
Pluss ikon
Vi har testet 8 hodelykter. Vinneren er ikke dyrest

I fjel­let må du se et­ter tørr vier el­ler pors. Det vok­ser ofte i tet­te kratt langs bek­ker, el­ver og my­rer. Se også etter døde, tør­re grei­ner og kvis­ter. Er ve­den våt, kan du for­sø­ke å kutte bort det yt­ter­ste laget.

Tør­re ei­ner­kvis­ter med nå­ler brenner godt un­der opp­ten­ning. Ei­ner er grei ved å fyre med, men spra­ker mer og gir noe mer gnist­sprut. Vær for­sik­tig slik at det ikke blir styg­ge spor et­ter vedsankingen.

<b>Hvor­for spra­ker bå­let?</b> Gran og furu in­ne­hol­der lom­mer av kvae. Når ve­den brenner vil fuk­tig­het i ve­den var­mes opp og om­dan­nes til gass. Gas­se­ne ut­vi­der seg i var­men og et­ter hvert som ve­den brenner, vil veg­ge­ne rundt dis­se gass­lom­me­ne bli tyn­ne­re, for til slutt å «sprek­ke». Smel­let du hø­rer er ly­den av «eks­plo­sjo­nen» som opp­står når gas­sen an­ten­nes. Brenner du gran el­ler furu, så pass på so­ve­po­ser og jak­ker av dun, for en glo brenner lett hull i stof­fet.
Hvor­for spra­ker bå­let? Gran og furu in­ne­hol­der lom­mer av kvae. Når ve­den brenner vil fuk­tig­het i ve­den var­mes opp og om­dan­nes til gass. Gas­se­ne ut­vi­der seg i var­men og et­ter hvert som ve­den brenner, vil veg­ge­ne rundt dis­se gass­lom­me­ne bli tyn­ne­re, for til slutt å «sprek­ke». Smel­let du hø­rer er ly­den av «eks­plo­sjo­nen» som opp­står når gas­sen an­ten­nes. Brenner du gran el­ler furu, så pass på so­ve­po­ser og jak­ker av dun, for en glo brenner lett hull i stof­fet. Foto: Jan-Eilert Pedersen

Bål av fers­ke ma­te­ri­a­ler

Et bål for ko­king og kos. Det­te bå­let brenner sak­te og er en­kelt å lage.

Framgangsmåte: Rå ris el­ler kvist av bjørk, dverg­bjørk el­ler vier leg­ges i sam­me ret­ning med opp­fy­rings­ma­te­ria­let i bun­nen. Rå ei­ner kan også bru­kes. Bå­let må ha god trekk og du må leg­ge på nye ma­te­ri­a­ler ofte.

Et­ter hvert kan også tyk­ke­re kvis­ter leg­ges på. Også rå om det er det enes­te du har. Fros­ne bjør­ke­ris (ikke tin dem) brenner også godt.

<b>Bål av fers­ke ma­te­ri­a­ler:</b> Et bål for ko­king og kos. Det­te bå­let brenner sak­te og er en­kelt å lage.
Bål av fers­ke ma­te­ri­a­ler: Et bål for ko­king og kos. Det­te bå­let brenner sak­te og er en­kelt å lage. Foto: Yngve Ask

Ny­ing

Det­te er et leir­bål som brenner len­ge. Den­ne ty­pen lang­bål er vel­eg­net for­an en so­ve­plass si­den det var­mer hele den so­ven­de krop­pen med jevn og god var­me.

<b>Ny­ing:</b> Det­te er et leir­bål som brenner len­ge. Den­ne ty­pen lang­bål er vel­eg­net for­an en so­ve­plass si­den det var­mer hele den so­ven­de krop­pen med jevn og god var­me.
Ny­ing: Det­te er et leir­bål som brenner len­ge. Den­ne ty­pen lang­bål er vel­eg­net for­an en so­ve­plass si­den det var­mer hele den so­ven­de krop­pen med jevn og god var­me. Foto: Yngve Ask

Framgangsmåte: Legg to lan­ge, sto­re tørrkubber pa­ral­lelt med litt mel­lom­rom på et trygt un­der­lag. Legg opp­ten­ning og små­ved i mel­lom­rom­met. Legg to rå, ster­ke pin­ner på tvers nær hver ende av stok­ke­ne. Legg en ny stokk øverst midt på.

Du kan også lage en va­ri­ant med to stok­ker, men da tren­ger dis­se fire støt­ter som du slår ned i bak­ken i yt­ter­kant av hver side. For­de­len med den før­s­te me­to­den, er at du lett kan leg­ge klar nye stok­ker som rul­les inn i lang­bå­let når det er i ferd med å brenne ned.

Man reg­ner ca. en tom­me (2,54 cm) tykt tøm­mer per time bren­ning. Da er det bare å reg­ne ut hvor len­ge bå­let ditt skal brenne.

Stjer­ne­bål

En bål­type som kan bru­kes til leir­bål og til mat­la­ging. Et stjer­ne­bål be­står nor­malt av fire til seks stok­ker lagt ut i stjer­ne­form. På bil­det ser du et bål med tre stok­ker.

<b>Stjer­ne­bål: </b>En bål­type som kan bru­kes til leir­bål og til mat­la­ging.
Stjer­ne­bål: En bål­type som kan bru­kes til leir­bål og til mat­la­ging. Foto: Yngve Ask

Framgangsmåte: Legg tørrstokkene i stjer­ne­form. Opp­ten­nings­ma­te­ria­le leg­ges i hul­rom­met som dan­nes i mid­ten. Et­ter hvert som tørrstokkene brenner, kan dis­se sky­ves inn­over i bå­let un­der fy­rin­gen. Mind­re pin­ner og brennmaterialer kan leg­ges inn mot bå­lets sent­rum som en py­ra­mi­de.

Kjapt kaf­fe­bål

Skal du bare koke deg en kopp kaf­fe, tren­ger du ikke sto­re bå­let. Bå­let er så lite at du kan set­te kaf­fe­kje­len rett i bå­let, men det er litt sik­re­re om du kan bru­ke en «kjer­ring» – alt­så en pinne som kje­len hen­ger i.

<b>Kjapt kaf­fe­bål</b>: Skal du bare koke deg en kopp kaf­fe, tren­ger du ikke sto­re bå­let. Bå­let er så lite at du kan set­te kaf­fe­kje­len rett i bå­let.
Kjapt kaf­fe­bål: Skal du bare koke deg en kopp kaf­fe, tren­ger du ikke sto­re bå­let. Bå­let er så lite at du kan set­te kaf­fe­kje­len rett i bå­let. Foto: Yngve Ask

Framgangsmåte: Et litt til­fel­dig bål der det lig­ger opp­ten­nings­ma­te­ria­le in­nerst, så tyk­ke­re pin­ner oppå og rundt litt til­fel­dig. Kan la­ges raskt uten bruk av øks el­ler sag, kun ved bruk av knek­te pin­ner man fin­ner i ter­ren­get – hvis mu­lig.

<b>«Kjer­ring»: </b>Ei «kjer­ring», «bål­kjer­ring» el­ler «kaf­fe­kjer­ring» er en kjepp for å hen­ge kaf­fe­kje­len el­ler ko­ke­ka­ret over bå­let. Stok­ken el­ler kjep­pen bør være so­lid nok til at den ikke knek­ker og gjer­ne så rå at den ikke lett tar fyr. Stikk gjer­ne en­den av stok­ken godt ned i bak­ken og bruk stei­ner el­ler stør­re kub­ber for å sta­bi­li­se­re stok­ken.
«Kjer­ring»: Ei «kjer­ring», «bål­kjer­ring» el­ler «kaf­fe­kjer­ring» er en kjepp for å hen­ge kaf­fe­kje­len el­ler ko­ke­ka­ret over bå­let. Stok­ken el­ler kjep­pen bør være so­lid nok til at den ikke knek­ker og gjer­ne så rå at den ikke lett tar fyr. Stikk gjer­ne en­den av stok­ken godt ned i bak­ken og bruk stei­ner el­ler stør­re kub­ber for å sta­bi­li­se­re stok­ken. Foto: Randulf Valle

V-bål

Greit bål for­an leir­plas­sen til mat­la­ging og kaf­fe­ko­king.

Framgangsmåte: Legg to sto­re, lan­ge og tør­re stok­ker i V-form. Spis­sen skal ven­de bort fra lei­ren. Sjekk gjer­ne vind­ret­nin­gen før du plas­se­rer bå­let og lei­ren. Opp­ten­nings­ma­te­ria­let leg­ges in­nerst i V-en, så tyk­ke­re pin­ner og ved ut­over. Kje­len kan set­tes på spis­sen el­ler på to rå pin­ner som lig­ger på tvers over spis­sen.

<b>V-bål: </b>Greit bål for­an leir­plas­sen til mat­la­ging og kaf­fe­ko­king.
V-bål: Greit bål for­an leir­plas­sen til mat­la­ging og kaf­fe­ko­king. Foto: Yngve Ask

Tømmerhoggerens kaf­fe­bål

En­kelt og prak­tisk bål for å lage mat og koke kaf­fe. Ikke en bål­type som er en­kel å lage uten red­skap som mo­tor­sag, med mind­re du har med en li­ten tur­sag og er av den tål­mo­di­ge sor­ten.

<b>Tømmerhoggerens kaf­fe­bål: </b>En­kelt og prak­tisk bål for å lage mat og koke kaf­fe.
Tømmerhoggerens kaf­fe­bål: En­kelt og prak­tisk bål for å lage mat og koke kaf­fe. Foto: Yngve Ask

Framgangsmåte: Fra top­pen av en tørr ved­kub­be skjæ­res fle­re dype kutt på kryss med mo­tor­sag. Fyll sag­flis met­tet med die­sel el­ler pa­ra­fin i sag­skå­re­ne og tenn på.

Pa­go­de­bål

Rasktbrennende leir­bål som gir mye var­me og lys. Høye pa­go­de­bål kan være litt usta­bi­le for mat­la­ging, men et med få «eta­sjer» kan fun­ge­re.

Bå­let på bil­det har kun to eta­sjer, men det kan gjer­ne være fle­re for mer var­me og mer lys.

<b>Pa­go­de­bål:</b> Rasktbrennende leir­bål som gir mye var­me og lys.
Pa­go­de­bål: Rasktbrennende leir­bål som gir mye var­me og lys. Foto: Yngve Ask

Framgangsmåte: To og to kub­ber leg­ges opp på hver­and­re vek­sel­vis med mel­lom­rom mel­lom kub­be­ne. Kor­te­re kub­ber for hvert lag. De leng­ste ne­derst. Det­te la­ger en fir­kant­form som er sma­le­re i top­pen enn i bun­nen – som en pa­go­de. Opp­ten­nings­ma­te­ria­le og tyn­ne­re ved put­tes i mid­ten.

Py­ra­mi­de­bål

Det­te er kan­skje den van­lig­ste bål­ty­pen til kos, nyt­te og hyg­ge. Egner seg for gril­ling av pøl­ser, marsh­mal­lows el­ler and­re god­sa­ker. Kje­le kan van­ske­lig set­tes på bå­let i star­ten.

<b>Py­ra­mi­de­bål:</b> Det­te er kan­skje den van­lig­ste bål­ty­pen til kos, nyt­te og hyg­ge. Egner seg for gril­ling av pøl­ser, marsh­mal­lows el­ler and­re god­sa­ker.
Py­ra­mi­de­bål: Det­te er kan­skje den van­lig­ste bål­ty­pen til kos, nyt­te og hyg­ge. Egner seg for gril­ling av pøl­ser, marsh­mal­lows el­ler and­re god­sa­ker. Foto: Yngve Ask

Kan hen­ge i en «kjer­ring» (pinne).

Framgangsmåte: Rundt opp­ten­nings­mid­le­ne set­tes tyn­ne­re pin­ner og kub­ber i py­ra­mi­de­form. Hu­l­rommet i mid­ten et­ter­fyl­les med ved. )

Vin­ter­bål

Kan la­ges på ned­tram­pet el­ler hard snø. Kje­le kan set­tes rett på bå­let, men kan være litt ustø­dig. Skal bå­let vare len­ge el­ler brenner ut­over nat­ta ved leir­plas­sen, vil det lønne seg å gra­ve bort snø­en til bar bak­ke om det er prak­tisk mu­lig.

<b>VINTERBÅL: </b>Med denne metoden kan du sette kaffekanna rett på bålet.
VINTERBÅL: Med denne metoden kan du sette kaffekanna rett på bålet. Foto: Yngve Ask

Framgangsmåte: Legg helst arm­tyk­ke, gjer­ne rå, stok­ker, tett ne­derst mot snø­en. Legg to tør­re stok­ker med mel­lom­rom på tvers oppå, og to til opp på der. Legg opp­ten­nings­ma­te­ria­let ditt i «hul­let» du har laget. Fyr på fra top­pen. Med tyk­ke, rå stok­ker ne­derst kan bå­let vare len­ge.

Hva med gass?

Skal du bare koke en rask kaf­fe el­ler var­me deg noe mat, kan ofte en gass- el­ler multifuelbrenner være et godt al­ter­na­tiv til et bål. Spe­si­elt i om­rå­der med dår­lig til­gang på ved.

Det er imidlertid noen fel­ler du kan gå i. Gass fun­ge­rer dår­lig om vin­te­ren, med mind­re du har gass be­reg­net på vin­ter­bruk. År­sa­ken til det­te er at ko­ke­punk­tet til bu­tan er -0,5°C. Det be­tyr at ef­fek­ten vil avta jo kal­de­re det blir – og un­der -0,5°C vil en boks med ren bu­tan­gass ikke fun­ge­re.

PRIMUS: En god turbrenner kan også brukes om vinteren - om du har riktig gass og gjerne en brenner med forrvarmer og
PRIMUS: En god turbrenner kan også brukes om vinteren - om du har riktig gass og gjerne en brenner med forrvarmer og Foto: Randulf Valle

Der­for får du kjøpt bok­ser med pro­pan­blan­din­ger. Pro­pan har et ko­ke­punkt på -42°C. Til vin­ter­bruk bør du også vur­de­re å kjøpe en gass­bren­ner som har for­var­ming av gas­sen, og der gass­bok­se­ne kan snus på ho­det når den bru­kes. Det vil bi­dra til at ef­fek­ten til bren­ne­ren opp­rett­hol­des over tid – også når det er kaldt. Blir det kaldt nok, må du ty til en multifuelbrenner.

I pe­ri­oden 15. ap­ril til 15. sep­tem­ber er det for­budt å gjø­re opp ild i nær­he­ten av skog og an­nen ut­mark uten til­la­tel­se fra kom­mu­nen. Un­der pe­ri­oder med tørke og fare for skog­brann, kan kom­mu­nen ut­vi­de bål­for­bu­det. Selv om det er bål­for­bud, er det ikke for­budt å gjø­re opp ild.

Det fin­nes god­kjen­te bål­plas­ser og det er ikke for­budt å gjø­re opp ild der­som det er åpen­bart at det ikke er fare for brann. Det be­tyr at du kan gjø­re opp et bål i vann­kan­ten, ved en elv el­ler and­re ste­der der du er langt unna brenn­ba­re ma­te­ri­a­ler og helst har et un­der­lag av stein el­ler (fuk­tig) grus. Det er med and­re ord lov å bru­ke ho­det. (Foto: John Arne Tun­gen)

Se mer

En slik brenner kla­rer å brenne alle fly­ten­de driv­stoff, men ofte an­be­fa­les ren­set ben­sin el­ler pa­ra­fin. Det­te kan være en litt mer «gri­se­te» opp­le­vel­se, spe­si­elt om man ikke er på­pas­se­lig med å hol­de kor­ken på drivstofflasken godt skrudd igjen. Fy­rer du inne i for­tel­tet må du sør­ge for nok luf­ting. Fyring i innerteltet anbefales i utgangspunktet ikke.

Slik får du fyr på bålet