Alt du trenger for en vellykket telttur
Utstyr til sommerens telttur
Utstyret til sommerturen trenger ikke være dyrt. Først og fremst gjelder det å ha et bevisst forhold til hva du faktisk trenger.
Sommeren er viktigste turårstid for de fleste av oss, ikke minst når det gjelder teltturer. Vinterstid stilles det svært høye krav til utstyret – ikke minst om du skal høyt til fjells. Da kan man snakke om at teltet er en livsforsikring. På sommerturer, spesielt i lavlandet, er kravene til utstyret mye lavere.
Vi har sett på de mest sentrale komponentene – telt, sovepose, underlag og brenner – og har forsøkt å komme med forslag til ulike modeller i ulike prisklasser og hva du får for pengene. Vi har også forsøkt å vise produkter som har ulike sterke og svake sider, slik at du står bedre rustet til å ta egne beslutninger – for eksempel i valget mellom komfort og vekt.
Vurderinger
Et bevisst forhold til egne behov er viktig for å gjøre gode utstyrsvalg. Hvordan, hvor og hvor ofte du bruker utstyret er det viktigste. Sover du bare en håndfull netter ute hver sommer, og det kun skjer når værmeldingen er god, klarer du deg med billig sovepose og underlag.
Du får heller lete litt lenger etter en god og myk teltplass, og du holder ut å bære en sovepose som veier mye til tross for at den ikke er spesielt varm. Under slike forhold klarer du deg også med en billig presenning i stedet for telt.
Vekt
Jo lengre du skal være på tur, jo viktigere er vekt og pakkvolum for utstyret. Og ofte er det nettopp dette du betaler ekstra for. Hvor mye du er villig til å betale for en kilo eller to vektreduksjon på teltet, er det kun du selv som kan vurdere. Men husk at telt tåler mye bruk før de er utslitt. Jeg har brukt lettvektstelt i minst 150 feltdøgn uten at de er fullstendig utslitt, og jeg er ikke den aller mest forsiktige. Godt utstyr er altså ofte en langsiktig investering, og er du trygg på dine behov, kan det være like greit å handle med en gang.
Tilbud
Vi har oppgitt anbefalte utsalgspriser for produktene vi har tatt med i guiden. Men erfaringsmessig er det ofte store prisforskjeller mellom ulike utsalgssteder og mye å tjene på å sjekke pris flere steder. Enkelte produsenter selger også utstillingsmodeller, utstyr med produksjonsfeil og gamle modeller. Der kan du finne mye interessant.
Kjøp brukt
Markedet for brukt turutstyr er stort, og du kan definitivt gjøre kupp her. Telt, kokeutstyr og liggeunderlag er klare kandidater til bruktkjøp.
Vær forsiktig med å kjøpe usett, og sjekk tegn til slitasje og skader. Om teltet er tett, ser du enklest innenfra når det er satt opp. Hull i duken vil da ses som lyse punkter.
For brennere vil normalt en prøvefyring avdekke eventuelle svakheter.
Ikke alle vil være komfortable med å kjøpe brukte soveposer. Men er posen lite brukt og får en skikkelig vask før du drar på tur, bør det ikke være noe problem.
Pass på teltet
Telt trenger også vedlikehold, men mye er gjort om du er nøye med å tørke og lufte det etter bruk. Blir et fuktig telt liggende nedpakket, vil det fort dannes mugg.
Sommerstid er det fint å tørke teltet ute. Jeg skiller så å si aldri inner- og yttertelt med mindre de er ekstremt våte og møkkete. Har jeg tatt fra hverandre inner- og yttertelt under tørking, foretrekker jeg å koble dem sammen igjen før tur. Sjekk også bardunknuter fra tid til annen.
Man ønsker seg selvsagt et telt som holder regnet ute. Over tid kan det bli noe lekkasje. Spisse objekter kan ha stukket hull i duken, men ofte er det i sømmene vannet kommer inn. I begge tilfeller er det elastiske limet Aquashure velegnet for forsterkning og reparasjon.
Vask soveposen
Soveposer mister isolasjonsevnen i større og mindre grad når de brukes. For vinterposer har to studier vist typiske endringer i komforttemperatur på ca. 6 °C etter én, intensiv brukssesong. I det verste tilfellet har det blitt registrert endring i T-comf på 12 °C. Man må derfor anta at soveposer over tid får betydelige reduksjoner i isolasjonsevne. Studier har imidlertid vist at en del av dette isolasjonstapet kan erstattes når posen vaskes.
Har du en godt brukt sovepose, kan det altså være lurt å gi den en runde i vaskemaskinen i henhold til produsentens angivelser. Posen beholder dessuten isolasjonsevnen best om du oppbevarer den luftig i en stor oppbevaringspose eller pappeske.
Når du er på tur, kan fuktighet samle seg oppi posen. Det vil også gi redusert isolasjonsevne. På lengre turer er det derfor lurt å bruke godværsdager til å tørke og lufte posen skikkelig.
Hilleberg Allak
Pris: kr 11 000,-
Mer info: www.hilleberg.no
Selvstående kuppeltelt med god lufting i taket og to store innganger. Med en vekt på 3,3 kilo er det ikke av de aller letteste. Men dette teltet tåler vinterbruk, og den selvstående konstruksjonen gjør at det kan settes opp på hardt underlag, som f.eks. svaberg. Det vil mange havpadlere sette pris på.
For to personer på tur er det praktisk med hver sin inngang og hvert sitt yttertelt, men ytterteltene er litt trange med tanke på primusbruk og matlaging.
Konklusjon: Et helårstelt som også har gode sommeregenskaper. Slett ikke billig, men de fleste vil ha et slikt telt resten av livet.
Bergans Trysil 3 og Helsport Nordmarka 3 camp
Bergans Trysil 3: kr 1799,-
Helsport Nordmarka 3 camp: kr 2699,-
Mer info: www.xxl.no
Disse to teltene finnes hos XXL, men ikke på de respektive produsenters nettsider. Prisen er svært lav, men teltene skal holde fint for normal sommerbruk. Om man sammenligner med dyrere modeller, får du her et telt hvor innerteltet er 5–10 cm smalere, kortere og lavere. Samtidig som teltet er omtrent en kilo tyngre.
Begge disse modellene har fortelt med grei størrelse. Det finnes også lettere tomannsmodeller uten fortelt i samme serier. De er noen få hundrelapper rimeligere. Det er ingen tvil om at du får mye telt for pengene om du går for disse variantene. Telter du stort sett bare om sommeren, er dette hensiktsmessige valg.
Helsport LY Gapahuk
Pris: kr 2799,-
Mer info: www.helsport.no
Du trenger ikke nødvendigvis telt på sommerturen. Ofte holder det fint med en presenning eller en gapahuk. Denne modellen spennes opp av én teltstang og gir god skjerming for vær og vind så lenge vinden kommer fra riktig retning. Den er også fin å ha i tillegg til telt, som oppholdssted og spiseplass når været er ruskete.
Helsport Fjellheimen Superlight 3 camp
Pris: kr 9999,-
Mer info: www.helsport.no
Dette teltet veier kun 2,3 kilo i tremannsversjon. Konstruksjonen er et ganske vanlig tremanns tunneltelt med ganske romslig yttertelt. Den lave vekten er et resultat av tynn duk og lette deler, så her får du god vektreduksjon uten at bruksopplevelsen endres vesentlig. Den tynne duken må imidlertid behandles med forsiktighet. Spesielt når du trer stengene i stangkanalene må du være varsom.
Primærbehov: Med tett telt, mykt underlag, lun sovepose og kaffe på kok er livets viktigste behov dekket.
MSR Reactor
Pris: kr 2699,-
Mer info: www.varri.no
I dag finnes en mengde integrerte kokesystemer med brenner og tilhørende kjele. Mange av dem har høye og smale kjeler som er klart best egnet til ren vannkoking og mindre egnet til mer avansert matlaging. De fleste reklamerer med rask og effektiv vannkoking, selv i vind.
MSR Reactor innfrir virkelig med sin særegne konstruksjon: Gassflammen varmer opp en svamplignende metallmatte i brenneren, og kjelen varmes i stor grad gjennom strålevarme fra denne matta. Du kan koke omtrent 0,8 liter i kjelen, og den passer derfor for én til to personer på tur.
Primus Express Spider II
Pris: kr 1199,-
Importør: Fenix Outdoor AS
Mer info: www.primus.no
Liten og lett brenner med slange til gasstanken. Veier 193 gram netto og 60 gram mer med varmereflektor og oppbevaringspose. Fungerer fint til 2–3 liters kjele. Smal flamme er ikke ideell for matlaging, men god effektregulering og stabil drift på lav effekt. Fungerer bra med kald gass og gassboks opp ned. Effekt på ca. 2000 W er ikke veldig høyt, men virkningsgraden ved vannkoking er god i både vindstille og vind. Generelt lave kullosutslipp. Ingen brennere er 100 % trygge på dette feltet, men denne hører til blant de absolutt beste.
Eagle Products Brenner 146 g med slange & forvarmingsrør
Pris: kr 449,-
Mer info: www.eagleproducts.no
Liten og lett, men ganske stødig brenner med solide kjeleknekter. Makseffekt på ca. 3000 W. Enkel å regulere og brenner stabilt ned på svært lav effekt. God vannkoker som kombinerer relativt rask koketid og høy virkningsgrad, både i vindstille og vind. God funksjon med kald gass og gassboks opp ned og relativt lave CO-utslipp så lenge man holder seg unna varmevekslerkjeler.
Exped SynMat 7 M
Pris: kr 1599,-
Mer info: www.utedepot.no
Utvalget av oppblåsbare liggeunderlag er stort i dag, og mange lager underlag av god kvalitet. Exped SynMat 7 har integrert pumpe og syntetisk fyll som gir god isolasjon. Underlaget er 7 cm tykt, 52 cm bredt, 183 cm langt og veier 850 gram. Bruker du det sammen med et enkelt skumplast-underlag, har du en svært god kombinasjon som burde sikre nattesøvnen for de fleste.
Biltema sovepose
Pris: kr 299,-
Mer info: www.biltema.no
Til en viss grad får du alltid det du betaler for. Men overnatter du bare ute noen få netter hvert år, og det stort sett dreier seg om korte sommerturer i lavlandet når værmeldingene er gode, kan denne posen dekke dine behov. Ulempen er først og fremst at du får en svært tung pose (1,7 kilo) som tar stor plass i ryggsekken, men likevel ikke er spesielt varm. Komforttemperaturen på +4 °C tilsier at frostnetter blir kaldt i denne posen. En høykvalitets dunpose med samme vekt holder til sammenligning til iskalde netter i vinterfjellet ...
Bergans Rondane Syntetic 700
Pris: kr 1399,-
Mer info: www.bergans.no
Rondane Syntetic er en helt ny serie soveposer fra Bergans, som vi altså ikke har førstehånds kjennskap til. Men vi tar den med som et eksempel på relativt prisgunstige kunstfiberposer fra etablerte produsenter, som gir bra isolasjon til mye lavere pris enn dunposene – med en viss vektøkning og større pakkvolum som største ulemper. Denne posen har T-comfort på 4 °C og T-limit på -2 °C og veier 1360 gram. Den finnes i to alternative utgaver: 400 er lettere og kaldere, mens 1000 er tyngre og varmere.
Sea to Summit Latitude LT1 lang
Vekt: 1000 g
Pris: kr 3899,-
Mer info: www.cirdan.no
Denne dunposen er fylt med 390 gram dun med dunspenst på 750 cuin/oz og har T-comfort på 2 °C og T-limit på -4 °C. Posen er romslig. Den har dessuten glidelås langs hele siden og en ekstra glidelås rundt fotenden av posen. Dette gir svært gode luftemuligheter og gjør at posen kan foldes helt ut og brukes som dyne. Praktisk i varme sommernetter!
Glidelåsen løper lett, uten å sette seg fast. Posen har også god hetteløsning og skikkelig dunkrage rundt nakken. En svært god allroundpose for dem som vil ligge romslig, svalt og behagelig i varme sommernetter, og som også kan takle netter hvor temperaturen nærmer seg frysepunktet.
Sir Joseph Koteka II 500
Pris: kr 6798,-
Mer info: www.fjellutstyr.no
Med en vekt på 890 gram kombinert med T-limit på -9 °C og T-comfort på -3 °C viser denne posen hva som er mulig med høykvalitetsdun (800 cuin/oz) og gjennomført fokus på lav vekt. Med glidelås i full lengde duger den også i varme sommernetter, men noen vil nok oppfatte den som relativt trang.
Posen har smal passform, tykk, dunfylt nakkekrage, god hette og doble dunkanaler i fotenden. Posen kan komprimeres kraftig ved pakking. Den er et godt alternativ for den som vil unngå å fryse i kalde netter og er villig til å legge en del penger i soveposen.
Biltema liggeunderlag
Pris: kr 149,-
Mer info: www.biltema.no
Dette liggeunderlaget er ikke det tykkeste og mykeste, men det er solid og billig og fungerer fint på relativt mykt underlag når det ikke er for kaldt. Det passer også fint sammen med et tynt, oppblåsbart underlag. Da kan du bruke dette foran bålet og som beskyttelse mot skarpe steiner, og legge det oppblåsbare underlaget oppå.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv
Denne saken ble første gang publisert 29/06 2019, og sist oppdatert 20/06 2019.