Test av termoser 2019

Test av 14 termoser: Disse holder turdrikken din varm og god

Den klassiske termosen er ikke det eneste produktet som holder drikke varmt i vinterkulda. I denne testen har vi sett på et bredt spekter av isolerte flasker.

Pluss ikon
<b>VARMT I KOPPEN:</b> Gir varme i kroppen.
VARMT I KOPPEN: Gir varme i kroppen. Foto: Randulf Valle
Sist oppdatert

Tradisjonelle termoser er laget med to flasker inne i hverandre med vakuum mellom. I vakuum er varmetransport via mekanismene konduksjon og konveksjon svært liten. Varmetap fra den indre flaska skjer derfor i hovedsak i form av stråling.

Med og uten kopp

Den typiske termosen har kopp som skrus på over korken. I det siste har det også kommet stadig flere termosflasker på markedet. Disse har ikke kopp, bare en kork i toppen, men er laget etter samme prinsipp som termosene. I tillegg har vi også prøvd enkelte kunststoffprodukter og en vanlig drikkeflaske med varmetrekk. Vi har prøvd flasker mellom 0,5 og 1,0 liter. Der vi har hatt flere valgmuligheter med tanke på størrelse, har vi valgt produktet med volum nærmest 0,75 liter.

<b>TERMOSTEST:</b> Randulf Valle testet og vurdert 14 termoser for Villmarksliv.
TERMOSTEST: Randulf Valle testet og vurdert 14 termoser for Villmarksliv. Foto: Randulf Valle

Bruksområde

En tydelig trend i testen er at de klassiske termosene har klart best isolasjonsevne og holder vannet varmt lengst. Men som alltid må du velge riktig produkt for ditt bruksområde. Om du primært skal ha ei flaske til drikke i løpet av dagsmarsjen, trenger du ikke nødvendigvis den beste isolasjonsevnen.

To flasker på vintertur

På vinterturer må du ofte ha to flasker for å ha nok drikke til en dagsmarsj. Da kan en god løsning være å velge en lett drikkeflaske samt en termos som holder virkelig godt på varmen. Om du drikker fra flaska på starten av dagen, vil innholdet fortsatt være godt og varmt, så kan du gå over til termosen med bedre isolasjon når den første flaska er tom.

Vurderinger

Tenk også over hvilke forhold flaska skal brukes under. Enkelte av termosflaskene har svært liten kork og åpning. Det er upraktisk om flaskene skal fylles fra snøsmeltekjelen i forteltet. Da må du i alle fall ha med en trakt.

På lengre turer i kulde blir det også ganske ubehagelig å drikke direkte av metallflasker. De fungerer selvsagt fint vår, sommer og høst, men på de strengeste vinterturene kan leppa bli sittende fast i tuten. Husk også at du på vinterturen kan øke isolasjonen til flaska ved å pakke den inn i noe i sekken – for eksempel dunjakka eller reservevottene.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 03, 2019

Slik er testen utført

Isolasjonsevnen er målt ved å fylle termoser og flasker som holdt romtemperatur med kokende vann og sette dem i fryser som holdt ca. -18 °C. Vanntemperaturen ble så målt etter to, fire, åtte og tolv timer. Vi har også kontrollmålt oppgitt volum ved å fylle flaskene med vann til de er fulle og måle vektøkningen. Bruksegenskaper er vurdert, men denne gangen ligger det svært lite feltbruk til grunn. Vi kan derfor heller ikke si mye om hvilke produkter som har best holdbarhet over tid.

Varmt nok eller for varmt?

Hvordan vi opplever temperaturen, er nok til en viss grad individuelt, men her er vår vurdering:

85 °C: For varmt til å drikke. Kokende vann helt i en kopp får fort denne temperaturen.

80 °C: Kan slurpes forsiktig.

70 °C: Enklere å drikke, men må fortsatt slurpes.

60 °C: Kan drikkes i relativt greit tempo. Kaffen bør være såpass varm for å være god.

50 °C: Kan drikkes ganske fort, uten slurping.

40 °C: Lunkent. Fin temperatur for saft til tørsteslukking.

Denne saken ble første gang publisert 02/04 2019, og sist oppdatert 02/04 2019.

Les også