Test av truger

Truger for
hytte og topptur

Test av tre ulike truger for tre ulike formål. Finn din favoritt.

Pluss ikon
<b>TEST AV TRUGER:</b> Vi har testet tre ulike truger, en billig, en mellomdyr og en kostbar truge. Hvilken modell passer best for deg? Fra venstre: Apex BC 30, Tubbs Journey 30 og den rimelige hyttetrugen MacKenzie helt til høyre i bildet.
TEST AV TRUGER: Vi har testet tre ulike truger, en billig, en mellomdyr og en kostbar truge. Hvilken modell passer best for deg? Fra venstre: Apex BC 30, Tubbs Journey 30 og den rimelige hyttetrugen MacKenzie helt til høyre i bildet. Foto: John Arne Tungen
Først publisert Sist oppdatert

Hyttetruger, turtruger eller ekspedisjonstruger? Interessen for truger har eksploder, skal vi tro søkerstatistikken på Google Trends og når skiføret ikke er det aller beste - er truger et veldig godt alternativ for turer både til skogs og til fjells.

I denne trugetesten har vi testet tre ulike modeller. En billig variant, en mellomdyr truge og en toppmodell.

I løpet av testperioden konkluderer vi med at spranget i kvalitet fra den aller rimeligste modellen til til nest billigste modell, er mye større enn differansen i pris. Styr unna de billigste modellene om du ønsker ei god truge til aktiv bruk.

Tradisjonelle truger

Trugene vi har testet denne gangen har opprinnelig sitt utspring i den tradisjonelle trugen vi kjenner fra Canada og nord i Amerika. De tradisjonelle trugene urbefolkningen i Amerika og Canada laget, hadde en treramme og et flettverk av lær. De fungerte best i flatt terreng og i løs snø. I dag er det mest vanlig med ei ramme av aluminium, duk av plast, ulike komposittmaterialer og solide stegjern i metall. Dette gir både god bæreevne og, for enkelte modeller, et ekstremt godt feste mot underlaget.

Mackenzie - Billig hyttetruge

Mackenzie kaller denne modellen ganske enkelt for «Hyttetruge». I det legger de nok at en ikke skal utfordre det tøffeste terrenget med denne trugen. På flatt underlag med ganske fast snø fungerer trugene greit. Bæreevne er oppgitt til 54 kilo, noe som tilsier en ungdom eller liten dame. Den fungerer likevel greit til tyngre brukere, men en må ta hensyn til hvor løs snøen er. Enkel konstruksjon på selve truga og bindinger som fungerer, men vi må innrømme at dette ikke er førstevalget til testteamet om en skal bruke trugene litt aktivt. Grei billigtruge om du skal bruke den en gang iblant.

Pris: 499,- kroner

Vekt: ca. 1,6 kilo per par

Lengde testmodell: 21 (53 cm)

Oppgitt bæreevne: 54 kilo

Tubbs Journey 30 - Allsidig og god

Tubbs som merke går helt tilbake til 1906, så her er det både mye kultur og kompetanse som ligger bak. Selv om Journey er en forholdsvis rimelig truge, så er denne egentlig en fullverdig truge til aktiv bruk så lenge det er bæreevne du er ute etter og ikke trenger den mer ekstreme gripeevnen toppmodellen i denne testen kan vise til. Gode bindinger som takler snø og kulde godt, meget god bæreevne, praktisk hælløfter og generelt solid og god konstruksjon. Meget godt valg som allsidig og brukervennlig truge.

Pris: 1999,- kroner

Vekt: ca. 2,1 kilo per par

Lengde testmodell: 30 (76 cm)

Oppgitt bæreevne: 70 – 100 kilo

Annet: Kommer i flere størrelser og som damemodell

Atlas Apex BC 30 - Topp toppmodell

Altas er et trugemerke som kan vise til mange gode modeller over mange år. Apex BC er nok det en kan kalle en toppmodell med tanke på både materialvalg og funksjon. Her får du ei truge med meget god bæreevne, veldig god og funksjonell binding og hælløfter, solide løsninger og en utforming som gir et godt og behagelig steg. Denne truga leverer også noe av det mest ekstreme vi har testet med tanke på grep og feste mot underlaget. Meget god truge til allroundbruk og som også passer godt til topptur på fjellet. Anbefales!

Pris: 3490,- kroner

Vekt: 1,9 kilo per par

Lengde testmodell: 30 (76 cm)

Oppgitt bæreevne: 77 – 112 kilo

Annet: kommer i flere størrelser og som damemodell

Prisene er oppgitt på testtidspunktet.

Artikkelen er levert av Villmarksliv. Klikk her for å abonnere.