Test av jaktstøvel: Diotto Super Woodcock
Fjellskoen du trenger når det blir bratt og glatt
Diotto Super Woodcock er en fjellsko med integrerte brodder
Diotto Super Woodcock har to praktiske løsninger som vi ikke har sett på andre jaktstøvler/fjellsko tidligere. Det mest åpenbare er det kraftige hælstegjernet som kan felles ut.
Den andre er den asymmetriske brettingen av pløsa.
Støvlene er sydd i lær og belagt med et sjikt av polyuretan. Polyuretanbelegget gir en robust overflate som beskytter læret og gjør at smuss ikke fester seg. I tillegg har støvlene en ca. 4 cm bred, solid gummikalosjering hele veien rundt, noe som gjør at støvlene oppleves som solide, men samtidig litt stivere enn mange andre jaktstøvler.
Fjellskoene bør gåes inn
De første turene kjennes de litt harde på foten. Dette skyldes ikke at innvendig foring er dårlig, men selv den beste polstringen sliter litt med å få fram «hanskefølelsen» når støvelen i utgangspunktet er stiv. Dette er derfor støvler det lønner seg å gå inn før de tas med på lange dagsmarsjer. Stivheten i støvelen merkes best på hardt underlag, mens på snø og bløt bakke får du hjelp av underlaget og merker mindre til det.
Les også: ArcTeryx Konseal FL er en presis og lett tursko
Fjellsko med stegjern i rustfritt stål
Stegjernet i rustfritt stål sitter bak på hælen. Når det ikke er i bruk, ligger det under vristen og du merker lite til det. Når det åpnes kommer hele tanngarden ut og står som en bue bak på hælen. Dette gir suverent grep når du går i bratt og glatt unnabakke. Stegjernet kan låses både i åpen og lukket posisjon. Dette gjøres ved hjelp av en solid skyvebolt i stål som låser mot en profil i stegjernet.
VindTex-membran
Støvlene er vann- og vindtette takket være den elastiske WindTex-membranen. Elastisiteten i membranen er også en fordel når det gjelder slitestyrke. Sammenlignet med andre jaktstøvler oppleves Super Woodcock å «puste» godt. Støvlene er ankelhøye og vadedybden er begrenset til 15–16 cm. Det er ikke registrert lekkasjer under bruk og støvlene besto vanntesten med glans. Etter to timer med 12 cm vanndybde, var det knusktørt inne i støvlene. Veiing før og etter disse timene i vann viste at vekten per støvel kun økte med 20 gram.
Asymmetrisk pløse
Når støvlene snøres på foten brettes pløsa asymmetrisk med en stor brett mot yttersiden av foten. Erfaringen med denne løsningen er svært gode. I stedet for to brettinger som lett kan forskyve seg og medføre gnag, legger den store solide bretten seg på samme sted hver gang. Løsningen gir et jevnt trykk over hele vristen. Dette er viktig f.eks. i bratt og steinete terreng der du har behov for å stramme støvlene godt til.
Støvlene har fem strammere med løpehjul/-trinser nederst og tre strammehemper øverst. Den nederste strammehempen er utformet som en låsehempe, men låsevirkningen er begrenset. Løpehjulene fungerer godt og fordeler strammingen over vrist og fotblad både raskt og jevnt.
Fjellsko med godt gripemønster
Fakta:
Diotto Super Woodcock
Modell: Diotto Super Woodcock
Pris: 2395 kroner
Vekt per støvel: 920 g (størrelse 43)
Forhandles av: Bearproof, bearproof.no
Støvlene har Vibram-såler, med et godt gripemønster både foran, bak og langs kantene. Produsenten oppgir ikke detaljer om sålens oppbygning, men en bøyetest viser at sålen har en solid gelenk, den bøyer der den skal, under tåballen. Tverrstivheten er god, både pga. solid såle og pga. en generelt stiv støvel. Den har i tillegg et godt og stabilt hælsete. Summen av alt dette er en støvel som er stabil og solid nok til å takle tunge bører i ulendt og steinete terreng.
Stabiliteten og de solide stegjerna bak på hælen gjør Super Woodcock til et førstevalg for tung bør og nedstigning i bratt og glatt terreng.
Les også: Jegerlegenden Jo Gjende: Han levde et liv selv Lars Monsen ville ha misunt
Denne saken er levert av bladet Jakt.
Vår vurdering
+ Meget solide og stødige, utfellbart, låsbart stegjern under hæl
– Tunge, litt lave i fuktig terreng
= Solid og stabilt fottøy for bratt og glatt terreng
Karakter: 8/10
Denne saken ble første gang publisert 03/01 2019, og sist oppdatert 09/01 2019.