NATURENS SKATTER
Tapp bjørkesaft selv
Å tappe saft av bjørka tidlig om våren er en gammel tradisjon, det smaker godt og et lite glass om dagen beskytter mot pollen-allergi, påstås det. Prøv du også!
Bjørkesaft (bjørkesevje) har vært brukt som vitamintilskudd senvinters og om våren, og russerne drikker fortsatt bjørkesaft. Sevje fra bjørk er nevnt i de gamle islandske sagaene, og ble brukt til hårvask.
I folkemedisinen kjenner vi til at den skal kurere ulike luftveisplager, feber og magesmerter.
Bladene derimot, skal virke vanndrivende. Bjørkesaft smaker som litt søtt vann, noe som skyldes innholdet av sukkerarter som xylitol - søtstoffet du kjenner fra tyggegummi.
I tillegg inneholder saften vann, sukker (8 forskjellige sukkerarter), kalium, kalsium, magnesium, mangan, sink, jern, fosfor, aminosyrer, natrium og C-vitamin.
Dette kan bjørkesaft brukes til
Saften drikkes som den er, eller brukes i matlaging og ølbrygging.
Brød bakt med bjørkesaft sies å heve bedre, blir saftig og får en delikat smak. Saften kan også kokes inn til en tyktflytende sirup som kan brukes i desserter eller sauser.
Prøv gjerne litt i en sorbet sammen med bær. Bærsmaken får en ny dybde, og sorbeten blir bløtere ved lavere temperatur enn normalt.
Når kan man tappe bjørkesaft?
Tidlig vår er riktig tidspunkt for å samle inn bjørkesevje - rett etter at bladene begynner å springe ut. Pass på når telen slipper og gradestokken kryper til 8 varmegrader.
Sevjen strømmer når bladene begynner å spire, ca. mars-april over store deler av landet, senere lenger nord. Når bladene blir store, bruker bjørka saften selv. Du kan tappe i 2-3 uker, eller til sevjen begynner å bli grumsete. Merk deg at det er mer fart i sevjen tidlig på dagen. Det anbefales å tappe i perioden fra nymåne mot fullmåne, da stiger saften mest.
Holdbarheten er ca. 5 dager i kjøleskap. Lenger hvis du har bag-in-box utstyr eller vakuum-maskin med beholdere, da holder saften seg i minst 3 uker, i følge Dansk Hjemmeproduksjon. Den kan også fryses vekk i isbitposer.
Slik tapper du saften
Du trenger bor, plastslange og beholder, og evt. tappeplugg, samt plugg/kork/grenbit til å tette hullet etterpå. Finn et bjørketre der stammen ikke er for tykk, se etter et tre med stamme på ca. 15-20 cm i diameter.
For å tappe, borer du et hull i bjørkestammen 70-80cm over bakken. Bruk et bor med samme diameter som plastslangen eller tappepluggen. Du skal bore maks 5-6 cm inn i treet, skrått oppover. Tyngdevekten hjelper til å få saften ut. De ytterste cm av treet består av levende ytterved, der saften føres opp til kronen gjennom vedrørene i ledningsvevet. Det er disse vedrørene som inneholder saften man tapper fra.
Rengjør borehullet med vann. Har du tappeplugg, bankes denne lett inn i stammen. Slangen festes til pluggen og beholderen (flaske eller bøtte). Du kan gjerne sikre overganger med bred tape for å hindre insekter og rusk i å komme nedi beholderen.
Treets størrelse bestemmer hvor mye sevje som kommer ut. I den beste tiden kan du få inntil 10 liter sevje i døgnet.
Gjentatt tapping kan svekke treet, så du bør vente 2-3 år mellom hver gang du tapper fra samme tre.
Skal du tappe flere ganger en sesong, bruk flere trær. Bruk aldri samme borehull på nytt, da dette kan infiseres av sopp. Borehullet skal plugges igjen med kort eller treplugg når du er ferdig. Tapper du flere ganger, bør slange og tappeplugg steriliseres i kokende vann en gang i uka.
Utstyr til tapping og oppbevaring kan du for eksempel få fra Dansk Hjemmeproduktion eller Efferus.no. Har du ikke bjørk i nærheten, kan du få kjøpt bjørkesaft i enkelte helsekostbutikker eller på nettet, f.eks hos bodyandmind.no, sealandnrstore.com.
Mot pollenallergi
Flere påstår at bjørkesaft åpner luftveiene og hjelper mot pollenallergi. Dette har ikke vært testet under kontrollerte forhold, men flere enkeltpersoner rapporterer om bedring av sin allergi etter jevnt inntak av bjørkesaft. Saften drikkes typisk rett før og under pollensesongen. Det finske firmaet Nordic Koivu har igangsatt tester for å sjekke dette nærmere, og prøver å få gjort testene vitenskapelig i samarbeid med universiteter i Finland.
Samtidig gis det også advarsel fra bjørkesaft-tilhengere om at den med svært alvorlig pollenallergi kan få en utrenskningsreaksjon, men at inntaket deretter kan økes. Begynn derfor med 0,5 dl/dag og øk inntaket til 1-2dl etter hvordan saften tåles.
Kilder: Dansk hjemmeproduktion, www.shenet.se, Efferus.no, Ren mat: Sunn og gratis saft, Urtekildens planteleksikon
Denne saken ble første gang publisert 02/03 2014, og sist oppdatert 12/04 2024.