Test av lette dunjakker

Test av lette, varme og gode dunjakker

Vi har testet ti lette dunjakker med tanke på helårsbruk.

Pluss ikon
<b>TEST AV LETTE DUNJAKKER:</b> Villmarksliv har testet ti lette, gode og varme dunjakker for helårsbruk.
TEST AV LETTE DUNJAKKER: Villmarksliv har testet ti lette, gode og varme dunjakker for helårsbruk. Foto: Randulf Valle
Først publisert Sist oppdatert

Lette dunjakker oppdages av stadig flere som et godt isolasjonsplagg - enten alene eller under en skalljakke.

Ingen andre materialer gir like mye isolasjon i forhold til vekt som dun. Dunjakker kan brukes som selvstendig ytterplagg, men også som utenpåplagg eller under skallbekledning.

Brukt under skallplagg fungerer den som erstatning for ull- eller fleecegenser. Utenpå skalljakka gir den muligheten for rask temperaturregulering uten å måtte fryse for mye når jakka skal av.

Fuktighet er dunjakkas verste fiende

Slik er testen av lette dunjakker utført

Dette er en ren felttest hvor våre erfaringer under bruk av jakkene i felt er styrende. Jakkene har blitt brukt av flere erfarne turfolk. Det varierer hvor lenge jakkene har blitt testet. Noen ble mottatt på slutten av sist vinter, mens andre er nye modeller vi har hatt snaut to måneder.

Dunjakker finnes i ulike tykkelser med forskjellig isolasjonsevne. Denne gangen har vi fokusert på allroundjakker. De skal duge for vinterbruk, men ikke være større og tyngre enn at de også kan brukes vår, sommer og høst. I vår forespørsel til produsenter og importører har vi bedt om jakker med hette med totalvekt under 800 gram i størrelse L.

Dunjakkas verste fiende har alltid vært fuktighet. Våt dun klapper sammen og gir nesten ingen isolasjon. Men vi registrerer at dunplaggene tåler stadig våtere forhold. Dels fordi yttermaterialene blir bedre, men også fordi duna i seg selv nå impregneres. I løpet hav testen har jakkene vært med på svært fuktige turer, og vi har dessuten hengt alle jakkene ut i skikkelig regnvær som en test. Det har gått overraskende bra.

Varme, robusthet og vekt

Kjekt å vite om dunjakker

Dunkvalitet angis med enheten cuin/oz, som sier hvor stort volum en gitt mengde dun opptar. Jo høyere tall, desto bedre dun. 600 cuin/oz er god kvalitet.

Fra 800 cuin/oz snakker vi om virkelig topp kvalitet. Høyere dunkvalitet gir normalt svært merkbar prisøkning. Ofte vises også et forholdstall av typen 80/20 eller 90/10.

Det angir forhold mellom dun og fjær. Mye dun og lite fjær er fordelaktig.

Kvaliteten på jakkene har gjennomgående vært god. Men som alltid er det vanskelig å finne turutstyr som er best til alt. For dunjakkene er det en avveining mellom varme og robusthet kontra vekt. Snittet er også viktig. Tett snitt gir en jakke som kan brukes som forsterkning under skallplagg. Romslig snitt gjør det enkelt å bruke jakka utenpå skall. Å gi råd om hvilke bruksområder de ulike jakkene kan fungere for er derfor like viktig som selve kvalitetsvurderingen.

Den beste allround-dunjakka

Kåring av testvinner blir svært vanskelig når produktene har ulike sterke og svake sider.

Vi har forsøkt å finne den beste allroundjakka for den som kun skal ha ei dunjakke til hele turåret.