BÅLTIPS
Slik får du fyr på bålet
Mange ganger har vi stått der, ute i skogen eller høyt oppe på fjellet, med stivfrosne fingre, unger med neglesprett og noen vedkubber som ikke tar fyr. Slik unngår du ungegråt, iskalde pølser og fornedrelsen av å ikke få fyr på bålet. Se video i saken.
15. september oppheves bålforbudet, og man kan igjen tenne bål der man måtte ønske i naturen (etter sunn fornuft selvsagt).
Det er egentlig ikke så vanskelig å tenne et bål, så lenge du har forberedt deg skikkelig, har de riktige materialene og bygger bålet riktig.
Vi har også laget en podkast sammen med Knut Brevik i bladet Villmarksliv, der du får en enda mer grundig gjennomgang. Den finner du her (spotify) og her (acast).
Her er en kjapp guide til alt du trenger å vite for å få det til å brenne.
Aller først må du vite at det er generelt bålforbud i Norge mellom 15. april og 15. september. Det innebærer at det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.
Les også: Kaffikjerring, nying og pagodebål. Visste du dette om bål og båltyper?
Planlegging
Du må selvsagt være forberedt, og helst skal du ha pakket med deg fyrstikker i vanntett innpakning, lighter eller tennstål for de avanserte.
I tillegg er det fint å ha litt knusk, litt fliser eller for å være på den sikre siden, et par – tre opptenningsposer. Her kan også papir, tørt gress, bark, tørre kvister og spon av tørr kjerneved gjøre nytten. I tillegg kan det være greit å ha med en kniv, og kanskje også en øks, ved behov.
Veden
Sørg for at du har tørr ved, tørre greiner eller tørr kjerneved. Det beste er tyri – som er tørr og død furu – som inneholder terpentinstoffer som gjør det lettantennelig og brennbart. Pass på at du har litt ulike grader og størrelser av vedkubber, og nok med brennbart materiale liggende klart til å fylle på.
Bålets konstruksjon
Det er mange måter å sette sammen et bål på, men grunnprinsippene er de samme: Start med opptenningsved og mindre kubber av fint materiale, og bygg gradvis oppover med grovere trevirke og større kubber.
På det nederste laget kan du godt flise opp pinnene med kniven litt, dette gjør at det blir større overflate på veden i forhold til vekten, og maksimerer tilgangen på oksygen.
På bildene har vi laget et pagodebål der du legger pinnene i et lag, med grovere pinner på tvers i laget over, og så videre oppover. Sørg for at flammene får nok tilgang på oksygen
Sporløst
Nå skal du ha fått fyr på bålet, og kan justere det ettersom hva som er behovet. Skal du bare koke litt kaffe eller grille et par pølser trenger slett ikke bålet være så stort. Pass også på at du setter så få spor etter deg som mulig. Bruk gjerne en gammel bålplass, pass på at du har ryddet godt etter deg og pass på at bålet er slukket når du drar derfra.