Wobblerlykke i Namsen

Skal du fiske laks, må du beherske denne fisketeknikken

Laksefiske med woobler blir stadig mer populært.

Pluss ikon
<b>WOBBLERLYKKE I NAMSEN:</b> William fikk denne flotte villaksen på en håndlaget BeWa-wobbler.
WOBBLERLYKKE I NAMSEN: William fikk denne flotte villaksen på en håndlaget BeWa-wobbler. Foto: Christer Holstad Rognerud
Sist oppdatert

Fiskeskole (+): Her kan du lese flere av våre fiskeguider

Harlingfiske har lange tradisjoner i lakseelva Namsen i Trøndelag. Det var engelskmennene som innførte fiskemetoden på midten av 1800-tallet. På den tida var det laksefiske med skjesluk og flue som ble mest brukt.

Harlingfiske er en form for dorging, der man bruker båter som kan ros eller drifte ned elva. Fiskeren bruker gjerne flere stenger, mens roeren sørger for å plassere båten i elve slik at slukene plasseres der man mener fisken står.

I dag er det wobblerne som dominerer harlingfisket i Namsen.

<b>HARLINGFISKE:</b> Roerens lokalkunnskap og dyktighet er avgjørende for om det fiskes effektivt – og om det blir fangst.
HARLINGFISKE: Roerens lokalkunnskap og dyktighet er avgjørende for om det fiskes effektivt – og om det blir fangst. Foto: Christer Holstad Rognerud

Wobblerboom

Intersport i Grong ligger strategisk til midt mellom hovedelva Namsen og sideelva Sanddøla. Daglig leder, Tor Morten Mediå, i Intersport Grong er en lidenskapelig laksefisker og wobblerentusiast.

LES OGSÅ: Triksene som trigger laksen

Han har fisket laks siden han var 15 år gammel og har drevet sportsbutikk i 36 år. Mediå kjenner laksefiskemiljøet og utviklingen bedre enn de fleste.

Dette er wobbler

En wobbler er et kunstig fiskeagn som brukes i hovedsak på samme måte som en sluk med stang og snelle. Wobbleren er laget i plast eller tre og er utstyrt med to eller tre kroker. Wobblerens viktigste egenskap er at den har en vrikkende gange i vannet. Den vrikkende bevegelsen skal gjøre at den immiterer syk eller skadet mindre fisk, noe som skal virke tiltrekkende eller irriterende på rovfisk.

Kilde: Wikipedia

Wobbler-salget har eksplodert

– For ca. 15 år siden solgte vi om lag 150 wobblere i året. De siste årene har etterspørselen eksplodert. Nå selger vi opp mot 2000 eksemplarer i året. Interessen og etterspørselen har økt hvert eneste år, forteller Mediå.

Man kan spekulere i hvorfor wobblerne har blitt så populære. Er det en trend, eller fisker de rett og slett bedre enn skjesluker og flue?

– Det er nok fordi wobblere generelt fisker bedre enn skjesluker og fluer, men det handler nok også om hva som er i tiden. Jeg fisker med wobbler, men jeg bruker alltid den gode gamle skjesluken på den midterste fiskestanga bak båten, sier Mediå.

<b>TRE LEPPEVARIANTER:</b> Wobblere lages med forskjellige lepper med ulike egenskaper. Fra venstre: DD-, trappe- og sadelleppe.
TRE LEPPEVARIANTER: Wobblere lages med forskjellige lepper med ulike egenskaper. Fra venstre: DD-, trappe- og sadelleppe. Foto: Christer Holstad Rognerud
<b>TRIMMING AV WOBBLERE:</b> Wahl justerer wobbleren´s gange med hensyn til vannstand, temperatur og årstid.
TRIMMING AV WOBBLERE: Wahl justerer wobbleren´s gange med hensyn til vannstand, temperatur og årstid. Foto: Christer Holstad Rognerud

Håndlagde wobblere

De håndlagde wobblerne har blitt veldig populære de siste årene, selv om de er betydelig dyrere enn de maskinproduserte. Mediå var tidlig ute med å ta inn disse og har et stort utvalg i butikken. I dag er ca. 60 % av wobblerne som selges i butikken til Mediå håndlagde.

– Det er en voldsom interesse for håndlagde wobblere. Folk ringer for å reservere dem før de kommer til salgs i butikken. Vår mest populære wobbler de siste årene er Tigeren, fra vår lokale produsent BeWa. De ivrigste kjøper opptil sju stykker av denne modellen om gangen. Det grenser til galskap, avslutter Mediå med et glimt i øyet.

<b>WOBBLERMAKEREN:</b> Benny Jørum-Wahl produserer ca. 1000 håndlagde BeWa-wobblere i året.
WOBBLERMAKEREN: Benny Jørum-Wahl produserer ca. 1000 håndlagde BeWa-wobblere i året. Foto: Christer Holstad Rognerud
<b>STORT WOBBLERSALG:</b> Wobblersalget har tidoblet seg i løpet av de siste 15 årene hos Intersport Grong.
STORT WOBBLERSALG: Wobblersalget har tidoblet seg i løpet av de siste 15 årene hos Intersport Grong. Foto: Christer Holstad Rognerud

Wobblerskolen

1. Bruk riktig knute og hurtigsvirvel!

Bruk en egnet knute eller hurtigkobling til wobbleren, ellers går ikke wobbleren som den skal. Bruk helst hurtigkoblere (wobblerhemper) som er beregnet til formålet – eventuelt wobblerknute.

2. Velg riktig leppe!

DD-leppe

Desto større leppa og brattere vinkelen er, jo dypere går wobbleren. Slik leppe fungerer bra dersom du ønsker å fiske dypt.

Trappeleppe

Velg trappeleppe hvis du ønsker en wobbler som søker mer ut til sidene. Denne etterligner en skadet fisk og har derfor en sparkende og hakkete gange.

Sadelleppe

Velg sadelleppe dersom du ønsker en wobbler med lite søk og svevende svøm.

3. Velg riktig størrelse!

Et generelt tips er å bruke store (80 – 150 mm) wobblere på starten og slutten av sesongen. Velg mindre wobblere (55 – 65 mm) midt i sesongen.

4. Velg riktig farge!

Det er ingen fasit på hva som er riktig farge. En generell regel er likevel å velge kombinasjoner av mørke farger (svart, lilla, rød, kobber, oransje, brun) på kvelden og ved farget elv. Velg lyse fargekombinasjoner (sølv, blå, hvit) på dagtid, under sollys og klar elv.

5. Bruk riktige treblekroker!

Vær oppmerksom på at bytte av treblekroker kan påvirke svømmen på wobbleren. Krokene skal være det svakeste punktet på den aktuelle wobbleren, ellers kan den gå i stykker ved stor belastning.

Wobblermakeren

Håndlagde wobblere har sin opprinnelse i Finland. I Norge har vi et titalls dyktige produsenter. En av mine norske favoritter, er wobblerne fra produsenten BeWa.

Det er Benny Jørum Wahl som lager disse wobblerne hjemme på gården Jørem, like ved Namsen i Grong kommune.

LES OGSÅ: (+) Er du rustet for en ny insektsommer?

Jeg var nysgjerrig og ønsket å få mer kunnskap om disse wobblerne, og avtalte et møte med wobblermakeren. Det første jeg legger merke til når jeg svinger inn på gården, er en nysmurt elvebåt på båthenger som glinser i sola.

Jeg blir invitert på en kopp kaffe på terrassen med utsikt til Namsen.

– Interessen for laksefiske med wobbler startet da jeg møtte finnen, Petri Rantanen, som produserer Murto-wobblerne. Han hadde sett på laksebørsen for Namsen og lagt merke til at jeg fikk mye laks på lita og varm sommerelv.

Rantanen tok derfor kontakt med meg og vi møttes. Han lærte meg hvordan man trimmer wobblere og tilpasser dem til ulike forhold i elva. Jeg ble veldig inspirert og begynte etter hvert å lage mine egne wobblere. Dette var starten på wobblergalskapen, forteller Wahl.

<b>LAKSFISKERNE´S FAVORITT:</b> Wobbleren Tigeren er både laksefiskerne´s og laksen´s favoritt i Namsenvassdraget.
LAKSFISKERNE´S FAVORITT: Wobbleren Tigeren er både laksefiskerne´s og laksen´s favoritt i Namsenvassdraget. Foto: Christer Holstad Rognerud

Tigeren

Interessen for BeWa-wobblerne skjøt virkelig fart etter at han lanserte den velkjente wobbleren – Tigeren.

Trimming av wobbler

1. Balanser wobbleren!

Sjekk om wobbleren er i balanse før du starter å fiske. Hvis den svømmer til en side bruker du ei tang og presser forsiktig øyet (hvor du fester wobbleren) på wobbleren motsatt vei. Når wobbleren har like store utslag til hver side er den i balanse.

2. Trim forsiktig!

Vær forsiktig, bruk lite kraft og rolige bevegelser når du skal trimme wobbleren.

3. Få større utslag på rumpa!

Press leppa forsiktig nedover, samtidig som du støtter opp leppa nedenifra. Et triks kan være å holde den nede i en varm kopp vann/kaffe før du tuner leppa. Press leppa oppover for motsatt effekt.

4. Få større søk på wobbleren!

Ønsker du at wobbleren skal ha større søk ut til sidene og gjøre mindre utslag med rumpa, presses øyet forsiktig nedover og leppa litt oppover. Gjør omvendt for motsatt effekt.

– Jeg kan vel egentlig si at det var med Tigeren det tok av. Den har fisket veldig bra i Namsen. Det er fortsatt denne modellen alle skal ha. I dag produserer Wahl ca. 1000 wobblere i året, men markedet er minst det dobbelte. Den dyreste Tigeren jeg har solgt på auksjon, gikk for 2300 kroner. Det sier litt om interessen – det er jo galskap, sier Wahl.

LES OGSÅ: Test av godt sommertelt for deg som ikke vil bære tungt

Jeg tar den siste slurken med kaffe og blir med ned i kjelleren Det er her han produserer BeWa-wobblerne. Den ene veggen er dekorert med wobblere i alle mulige farger og fasonger – et eventyr av en godteributikk for enhver ivrig laksefisker. Rommet gir meg assosiasjoner til filmen Charlie og sjokoladefabrikken.

Wahl viser meg hvordan han produserer wobblerne og egenskapene til de ulike modellene. Han forklarer meg hovedforskjellen mellom de maskinproduserte og de håndlagde.

– En håndlagd wobbler kan trimmes til å gå slik du ønsker det. De har også en gjennomgående streng, fra krokøyet til den bakerste treblekroken i halen. De tåler også mer juling og har derfor lengre levetid. Disse egenskapene skiller dem fra de fleste maskinproduserte wobblerne, forklarer han.

Det er nok mange som lurer på om Wahl har utviklet noen nye wobblere til årets sesong.

– Det har blitt utviklet en del nye modeller i år. Jeg gleder meg til å teste disse den 1. juni. Vi får se om de blir satt i produksjon og lagt ut for salg, sier Wahl med lurt smil.

Hver sommer er Wahl guide og roer på laksevaldet Jørem i Namsen. Da er det selvfølgelig harlingfiske med wobbler som gjelder for wobblermakeren. Jeg må stille Wahl et siste spørsmål før jeg avslutter besøket. Jeg stiller det klassiske spørsmålet:

<b>LAKSEFISKERNES FAVORITTER:</b> Disse wobblerne er de mest solgte i butikken på Grong.
LAKSEFISKERNES FAVORITTER: Disse wobblerne er de mest solgte i butikken på Grong. Foto: Christer Holstad Rognerud
<b>GLADLAKS:</b> Artikkelforfatteren med en villaks fra Sanndøla.
GLADLAKS: Artikkelforfatteren med en villaks fra Sanndøla. Foto: Christer Holstad Rognerud

– Hva er ditt beste fisketips?

– Det må være å fiske med riktig snørelengde tilpasset vannføringen, strømhastigheten og temperaturen i elva. Fisker du med for langt snøre ved lav vannføring, vil ikke wobbleren fiske riktig. Har man for kort snøre på kaldt vann og mye strøm, vil redskapen bli for vill og laksen vil gjøre mange bomslag. Med litt erfaring kjenner man på wobbleren sin gange om man har riktig snørelengde ute, avslutter Wahl entusiastisk.

<b>LEPPE VARIANTER:</b> Wobblere har ulike lepper med forskjellige egenskaper. Fra venstre: to varianter av trappeleppe og DD-leppe.
LEPPE VARIANTER: Wobblere har ulike lepper med forskjellige egenskaper. Fra venstre: to varianter av trappeleppe og DD-leppe. Foto: Christer Holstad Rognerud
<b>WOBBLERLYKKE I SKUMRINGEN:</b> Timene rundt soloppgang og solnedgang er generelt gode fisketider.
WOBBLERLYKKE I SKUMRINGEN: Timene rundt soloppgang og solnedgang er generelt gode fisketider. Foto: Christer Holstad Rognerud

Harlingfiske med wobbler

Ved harlingfiske starter man vanligvis øverst på valdet og ror på skrått oppover elva – fra den ene siden mot den andre. Deretter lar man båten gli nedstrøms noen meter, før neste kryssing. Ved å fiske på denne måten vil laksen møte wobbleren før båten. Slik fortsetter man til et aktuelt område er fisket over.

Wobblerne skal følge båten og man bør fiske ut slagene og gjøre vendingene riktige. Man bør derfor ikke gjøre krappe svinger eller ha for mye sene ute. Hvis man ikke har riktig snørelengde og båten føres feil, vil agnet gå feil i vannet og ikke presenteres riktig. Hvordan slag og vendinger skal utføres må man bedømme ut ifra forholdene i elva. Før hver kryssing lar man redskapen fiske ordentlig ut.

<b>LAKSENS FAVORITT:</b> Tigeren er BEWA´s mest populære wobbler og laksens favoritt i Namsen.
LAKSENS FAVORITT: Tigeren er BEWA´s mest populære wobbler og laksens favoritt i Namsen. Foto: Christer Holstad Rognerud
<b>STORT MANGFOLD:</b> Det finnes like mange wobblere som meninger om laksefiske.
STORT MANGFOLD: Det finnes like mange wobblere som meninger om laksefiske. Foto: Christer Holstad Rognerud

Riktig snørelengde

Hvor mye snøre du skal ha ute er avhengig av vannstanden og strømmen i elva. Det er vanlig å fiske med wobblerne 10–20 meter bak båten. Den midtre stanga bør ha fire til fem færre armlengder med snøre ute for å unngå at senene krysser hverandre. Når det er lav vannføring, varm elv og lite strøm, er det vanlig å korte inn snørelengden ytterligere. Da vil man få riktig og dermed livligere gange på wobbleren.

Roeren

Roeren sin oppgave er å presentere agnet på en best mulig måte på de attraktive fiskeplassene på valdet. Roerens kvaliteter er svært viktig for at det skal bli fangst. God lokalkunnskap og dyktighet er avgjørende for om det fiskes godt og effektivt.

Når laksen biter er det viktig å gi et bestemt tilslag. Det kan gjøres ved at roeren enten tar noen kraftige åretak eller at fiskeren gjør et mothogg selv. Deretter er det viktig å få opp de andre fiskestengene så fort som mulig for å unngå at snørene krysser hverandre. Roeren vil deretter føre båten inn til land på et egnet sted for å lande fangsten.

LES OGSÅ: Test av bra og "billig" toppmobil

Hvis man ikke har nødvendig lokalkunnskap om standplasser vil det føre til at mye fisketid brukes på dårlige fiskeplasser. Det er derfor viktig å tilbringe mye tid på elva, hvis man har planer om å bli en god harlingfisker.

Velg riktig wobbler

I begynnelsen av juni er det vanligvis høy vannføring, kaldt vann og farge på elva. Da er laksen mindre sky og velger ofte den grunne delen av elva hvor strømmen ikke er så stri. Under slike forhold fisker store wobblere med svevende gange og lite søk godt.

Når elva blir lita og klar, er det lurt å konsentrere fisket til timene rundt grålysningen og skumringen. Under slike forhold er det de dypere delene av elva som gjelder. Wobblere med større søk og livligere gange er da å foretrekke.

Hvis laksen står og sturer bak en stor stein nede på bunnen eller i dyphøler, vil det være fornuftig å bruke wobblere med store lepper for å komme ned til der fisken står.

Har du ikke prøvd harlingfiske med håndlagde wobblere så anbefales det ... Skitt fiske!

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2019, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også