ILDØYA

Perler på Lanzarote: Disse stedene bør du vite om

Vulkanøya Lanzarote har alt fra månelandskap til grønne fjell­sider og innbydende strender. Øya kan sies å være en slags blanding av noe av det beste Kanariøyene har å by på.

<b>VULKANLANDSKAPET:</b> En tur til Timanfaya National Park er nesten som å komme til månen. En storslagen opplevelse blant vulkaner og sletter av lava.
VULKANLANDSKAPET: En tur til Timanfaya National Park er nesten som å komme til månen. En storslagen opplevelse blant vulkaner og sletter av lava. Foto: foto:
Først publisert Sist oppdatert

Helt siden charter-reisene begynte å ta av utover 1960- og 1970-tallet, har nordmenn valfartet til Kanariøyene på vinterstid for å unnslippe kulde og snø for en uke eller to.

Faktisk reiser over en halv million av oss dit hvert år. En av de sikre vinnerne er Lanzarote. Selv om øya ofte preges av vind, kalles Lanzarote ikke uten grunn for øya med evig vår. Klimaet er nemlig behagelig året rundt og øya har mer enn 300 dager med sol årlig. Ikke rart vi nordboere ønsker oss hit.

Lanzarote er den nordøstligste av de åtte Kanariøyene og ligger cirka 12 mil vest for Marokko. Tilhører Spania. Øya er den fjerde største i øygruppen med et areal på 846 kvadratkilometer og en lengde på 60 kilometer. Kystlinjen er 191 kilometer. Høyeste punkt: Peñas del Chache (671 moh.) Øya har cirka 155 000 fastboende.

Se mer

Lanzarote har tre større turistområder. Vi tok utgangspunkt i det sørligste, Playa Blanca. Men å komme seg fra den ene kanten til den andre tar uansett ikke mer enn timen. Lanzarote er nemlig ikke særskilt stor: 25 kilometer på det bredeste og med en lengde på 60 kilometer. Desto mer imponerende er det hvor mye øya faktisk greier å romme. Vi har tatt en kikk på noen av tingene man kan oppleve på denne feriefavoritten.

1. Timanfaya National Park

Vulkanlandskapet i vest dekker cirka en fjerdedel av øya, og utgjøres for en stor del av nasjonalparken Timanfaya. Å kjøre rundt kilometer etter kilometer i dette vulkanske månelandskapet er en opplevelse du ikke får mange andre steder. Det er også fristende å stoppe bilen og bevege seg en tur langs stiene opp langs vulkanene, eller bevege seg ut i selve kratrene, men det er forbudt.

Det står skilter overalt som forteller deg hvor du har lov å gå og ikke. Tar du en guidet tur, kan du imidlertid få et godt overblikk over denne veldige parken. Sentralt ligger Montanas del Fuego (ildfjellene), der guidene får svovelen til å sprute opp fra hull i bakken. I restauranten El Diablo stekes rettene ved bruk av geotermisk varme. Redd for utbrudd fra en av de hundretalls vulkanene? Ingen fare, de har sovet siden 1824.

<b>GRILL:</b> På restauranten El Diablo (Djevelen) tilberedes maten på vulkansk grill. Hva med en Volcano Hot Chicken? 
GRILL: På restauranten El Diablo (Djevelen) tilberedes maten på vulkansk grill. Hva med en Volcano Hot Chicken?  Foto: foto:

Ta en tur til hvilken som helst av de mange mindre eller større byene og se de hvite og grønnmalte husene som lokalbefolkningen bor i. Ingen kan beskylde Lanzarote for ikke å ha en gjennomført arkitektur.

Lokalbefolkningen er hyggelige og inkluderende overfor turistene. Selv om ikke alle snakker engelsk, kommer man langt med kroppsspråk, et høflig smil og et "gracias".

Se mer

2. El Golfo-bukten

Etter en varm formiddag ved vulkanene i Timanfaya, kan det trygt anbefales å ta kjøreturen ned til El Golfo-bukten. Etter et forfriskende bad, kan du sette deg ved en av de hyggelige restaurantene i El Golfo mens du beskuer bølgene fra Atlanterhavet slå mot de vulkanske klippene.

Den grønne lagunen Charco Verde er også noe for seg selv. Det grønne vannet har fått fargen fra en spesiell type plankton som lever her. En gang levde til og med fisk i den lille lagunen, som ligger omkranset av vulkansk landskap.

<b>SPESIELT:</b> El Golfo-bukten og Charco Verde – den grønne dammen. 
SPESIELT: El Golfo-bukten og Charco Verde – den grønne dammen.  Foto: foto:

3. Surfe på Famara

Lanzarote er kjent for vind, og er dermed populær blant vindkjennere, surfere med og uten seil. Bølgesurfere drar gjerne nordvest til Famara-stranden. Den fem kilometer lange stranden beskrives som et mekka for dem som liker å cruise av sted på bølgene.

Her ligger også et fint utvalg restauranter og barer – og selvfølgelig steder der du kan leie alt du eventuelt skulle trenge til surfing eller andre vannsporter.

<b>STORSLAGEN:</b> Papagayo-stranden er kanskje den flotteste på hele Lanzarote. 
STORSLAGEN: Papagayo-stranden er kanskje den flotteste på hele Lanzarote.  Foto: foto:

4. Teguise

Lanzarote har et bredt utvalg av restauranter. Om man bor i Playa Blanca slik vi gjorde, kan dagens ferske fisk hos Restaurante Brisa Marina anbefales. Vi opplevde meget god sjømat flere steder på øya. Måltidet avrundes gjerne med en liten honningrom på huset. 

Et stykke nord på øya ligger Teguise. Den regnes som en av de første bosettingene på Tenerife og dateres tilbake til 1402. Teguise var Lanzarotes hovedstad frem til 1842. Byen er i seg selv en riktig sjarmerende liten fjellandsby, der man kan vandre langs historiske bygninger i skjønn forening med de hvite og grønne husene Lanzarote er så kjent for. Spesielt torget er trivelig, med brostein, fontener og hyggelige uterestauranter.

Hver søndag er det marked her. Dette er det autentiske Lanzarote. Om din spansk begrenser seg til «hola» og «cerveza, por favor», er det intet å bekymre seg for. På restauranten vi besøkte var servitørenes engelskkunnskaper like gode som ølen og tapasen de serverte.

<b>HOVEDSTAD:</b> Lanzarotes opprinnelige hovedstad: fjellbyen Teguise, er en trivelig opplevelse.
HOVEDSTAD: Lanzarotes opprinnelige hovedstad: fjellbyen Teguise, er en trivelig opplevelse. Foto: foto:

5. Grottene i Jameos del Agua

Øya har tre større turistresorter. Costa Teguise nordøst, Puerto Del Carmen i sørøst ved flyplassen og Playa Blanca helt sør. Puerto Del Carmen er kjent for sine leilighetshoteller og langstrakte Playa Blanca for sine store resorthoteller. 

Jameos Del Agua helt nordøst på øya er et grottesystem hvorav den ene grotten er åpen for publikum. Anlegget er nok etter enkeltes smak i overkant tilrettelagt for turisme, med en restaurant ved inngangen og et eget besøkssenter der man kan kjøpe diverse suvenirer med hjem. Men selve grotten med sine fargerike granittvegger er allikevel en fin opplevelse.

I grotteinnsjøen bor dessuten en knøttliten, hvit krabbe du neppe har sett mange andre steder. Hele anlegget er gjerne unnagjort på en time, og kan derfor godt kombineres med et besøk til Mirador del Rio i nærheten. Dette utkikkspunktet gir deg et enestående overblikk over Lanzarote og området rundt.

<b>MER ENN STERK VIND:</b> Famara-stranden nordvest på Lanzarote er populær blant surfere – og helt vanlige badegjester. 
MER ENN STERK VIND: Famara-stranden nordvest på Lanzarote er populær blant surfere – og helt vanlige badegjester.  Foto: foto:

6. Undervannsparken ved Playa Blanca

Museo Atlantico er etter sigende Europas eneste undervannsmuseum. Her kan man dykke langs skulpturene til artisten Jason deCaires Taylor, som også har designet undervannsmuseer i Karibia og Mexico. Museet består av ti grupper med skulpturer og befinner seg ved turistresorten Playa Blanca.

Museet ligger på 14 meters dyp. Uten dykkersertifikat kan man dykke med instruktør ned til 12 meter; herfra får man uansett et syn man sent vil glemme.

<b>NIFST:</b> Det er unektelig noe nifst over undervanns-museet Museo Atlántico ved Playa Blanca.
NIFST: Det er unektelig noe nifst over undervanns-museet Museo Atlántico ved Playa Blanca. Foto: Visit Lanzarote

7. Papagayo-stranden

Ved Playa Blanca ligger stranden som av mange omtales som Lanzarotes fineste, Playa de Papagayo. Den utgjøres i praksis av syv strender som er adskilt med klipper og lavasteiner. Ønsker du myk sand og blått hav, er dette stedet å svømme.

Strendene ligger dessuten skjermet til da naboøya Fuerteventura befinner seg bare syv nautiske mil unna. Det medfører at sjøen er roligere i dette området og du slipper å tenke på lumske undervanns-strømmer.

<b>UTSYN:</b> Fantastisk utsikt fra det cirka 475 meter høye utkikkspunktet Mirador del Rio. 
UTSYN: Fantastisk utsikt fra det cirka 475 meter høye utkikkspunktet Mirador del Rio.  Foto: Visit Lanzarote

8. Besøk Arrecife

Alle de store charteroperatørene Ving, TUI og Apollo flyr hit i vinterhalvåret, ofte direkte. Flytiden er cirka fem timer fra Oslo. Man kan også komme seg hit med rutefly.

Se mer

Arrecife er Lanzarotes nåværende hovedstad. Byen er passe stor med rundt 60 000 innbyggere og er lett å navigere rundt i. Markedet i gamlebyen er verdt å få med seg, slottet San Sebastian likeså. Byen har naturligvis nok av restauranter og barer å velge mellom. Det er dessuten kort vei hit fra Puerto del Carmen og flyplassen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 60 2022