Lukt inn i Helvete

Jettegrytene i Espedalen

I hundrevis av år har mennesker vært nysgjerrige på jettegrytene i Espedalen. Det var først i 1953 at det ble tilrettelagt for mennesker slik at man kunne komme trygt ned i Helvete.

<b>TIL HELVETE:</b> Jettegrytene i Espedalen kan oppleves hele året. Om vinteren kan isformasjonenen i juvet bli rene kunstverkene.
TIL HELVETE: Jettegrytene i Espedalen kan oppleves hele året. Om vinteren kan isformasjonenen i juvet bli rene kunstverkene. Foto: Arthur Bredli
Publisert

Jettegrytene i Espedalen er Nord-Europas største, med hele 40 meter dybde og 20–30 meter i bredde. Før ble de omtalt som «Helvedesjuvet», nå bare Helvete.

Enorme naturkrefter

Jettegryter er runde fordypninger i fjellet som har blitt dannet ved at løse stein blir slynget rundt i virvel av vannstrømmene. Jettegrytene i juvet i Espedalen ble dannet under siste istid for 9000 år siden, av naturkrefter man knapt kan forestille seg.

– Her har det foregått en veldig sterk vanntransport og da virker de nærmest som et bor på eksisterende bergart, forteller geologen Jack Lau.

Noen dager

Geologen er en svært fascinert av jettegrytene i Helvete og synes det er spesielt å gå der.

– Helvete er majestetisk, og du får en underjordisk stemning der nede, sier han.

<b>SAL:</b> Dette stedet kalles konsertsalen i Helvete.
SAL: Dette stedet kalles konsertsalen i Helvete. Foto: Ian Brodie

Tidligere trodde man at de enorme grytene hadde blitt til over tusenvis av år, men nå viser det seg at det har det har gått mye raskere.

– Det vi ikke vet, er om dette har foregått over noen få dager, eller få år, forteller Lau.

– Bergarten i Helvete er av anortositt, en mer sjelden og sprø type enn steinmaterialet som kom transportert ovenfra. Det kan også ha ført til at det kan ha gått veldig raskt, sier Lau.

<b>KONSERT­SALEN:</b> Om vinteren kan det være lurt å bruke truger.
KONSERT­SALEN: Om vinteren kan det være lurt å bruke truger. Foto: Arhur Bredli

Uvanlig navn

Helvete er et oppsiktsvekkende navn, men det er faktisk flere steder i Norge som heter Helvete. Eier og driver av Helvete naturpark, Odd Midtlin, gjorde en tilfeldig oppdagelse ved et søk etter værmeldingen på yr: Stedsnavnet hadde spesielt én ting felles.

– Det som gikk igjen var dype elvejuv, elvegjel og vill, utilgjengelig natur, forteller han.

Midtlin tror navnet Helvete oppsto på 1700- tallet da det kom bosetting på Dalbakken gård.

– Kanskje begynte de å gjøre seg kjent i området, og da de kom bort til gjelet så de ikke bunnen. På den tiden var det lett å tenke at dette er helvete.

<b>HELVETESJUVET:</b> Ser du menneskene på fjellhyllen? Dette bildet er fra 1951, før det kom tilrettelagt sti.
HELVETESJUVET: Ser du menneskene på fjellhyllen? Dette bildet er fra 1951, før det kom tilrettelagt sti. Foto: Paul Andreas Rødsand

Overtro

Den gamle norrøne troen var fortsatt sterk på 1700 tallet, og det var knyttet mye mystikk og overtro til jettegryter.

Navnet jette kommer fra troll eller kjempe. Noen trodde det var jutulens kokekar for matlaging. En annen historie forteller om trolldamer som kokte trolldrikk i grytene, og at vannet der hadde helbredende kraft. Vannet fra grytene ble også brukt som hårkur og for å bade syke barn.

Om man forsynte seg av jettegrytene måtte man alltid gi noe tilbake. Det skal være funnet både mynter, smykker og nåler i bunnen av jettegryter rundt omkring i Norge.

<b>EKSOTISK OVERNATTING:</b> Ta med deg soveposen og tilbring natten i Elgtårnet. Her bor du primitivt og tett på naturen, med utedo og utsiktspunkt 12 meter over bakken. Tårnet har tre doble køyesenger samt oppholdsrom med vedkomfyr og sitteplasser en trapp opp. Det ligger like ved Ruten Fjellstue og Dalseter høyfjellshotell.
EKSOTISK OVERNATTING: Ta med deg soveposen og tilbring natten i Elgtårnet. Her bor du primitivt og tett på naturen, med utedo og utsiktspunkt 12 meter over bakken. Tårnet har tre doble køyesenger samt oppholdsrom med vedkomfyr og sitteplasser en trapp opp. Det ligger like ved Ruten Fjellstue og Dalseter høyfjellshotell. Foto: Sam Hughes

Presten i Helvete

Reise dit

Kommer du sørfra, så følger du E6 til Lillehammer og videre til Fåberg. Der kjører du over på fylkesvei 255 til Gausdal og følger skiltingen til Espedalen. Nordfra følger du E6 til Vinstra og tar av mot Skåbu og Espedalen.

Overnatting

Det er rikelig med overnattingstilbud i Espedalen, som Dalseter høyfjellshotell, Ruten fjellstue, Strand fjellstue, Espedalen fjellstue og Skåbu fjellhotell. Det mest spesielle tilbudet er nok det 12 meter høye Elgtårnet ved Ramstjern. Du kan parkere gratis på Ruten/Dalseter for den natten du skal bo i Elgtårnet.

Den kanskje mest kjente historien om Helvete, handler om en prest fra Skåbu. Historien forteller om en prest som var på besøk. Han var svært nysgjerrig på fjell og natur. Da han fikk høre om Helvete, leide han fire menn fra nabobygden Svatsum, for å hjelpe han ned i Helvete. Han fikk et tau rundt livet og ble firet helt ned i den 40 meter dype gryta. Han kledde seg naken og ville prøve å ta seg igjennom en vanntunnel der nede, men det ble så kaldt og han kom opp igjen med hakkende tenner. Da sa han noe som var svært oppsiktsvekkende på den tiden:

«Nå kan jeg visst skryte av det at jeg er den eneste presten i landet som har vært i Helvete og kommet meg helskinnet ut igjen.»

– Dette synes karene fra Svatsum var svært upassende for en prest å si, forteller Midlin. Han forteller ofte historien til besøkende og interesserte.

– Det må ha vært en modig prest, smiler han.

Jettegrytene ligger helt sør i Espedalen, cirka 200 meter fra riksvei 255. I 1953 ble det gjort mulig å gå ned i juvet på en tryggere måte enn det presten gjorde. Nå kan du vandre helt ned ved hjelp av trapper, rekkverk og en tilrettelagt sti. Stien starter ved kiosken, og går slakt nedover i skogsterreng. Nederst er det satt opp trapper med rekkverk, og den aller siste biten går på berg. Stien går helt ned i bunnen på den største gryta som er over 20 meter i diameter og 40 meter dyp.

<b>KATEDRALEN:</b> Inngang til iskatedralen.
KATEDRALEN: Inngang til iskatedralen. Foto: Arthur Bredli

Turistattraksjon

Den kanskje mest kjente historien om Helvete, handler om en prest fra Skåbu.

– I fjor besøkte rundt 8000 personer attraksjonen og det er nok rekord, forteller Midtlin.

I tillegg til Helvete naturpark tilbyr både Ruten fjellstue og Dalseter høyfjellshotell guidede turer til jettegrytene. De kan besøkes hele året, men tidlig i oktober var juvet stengt på grunn av snøfall og glatt underlag. Forholdene ble da betegnet som svært farlige.

Helvete i Espedalen ble fredet av kongen og har vært naturreservat fra 2013. Naturreservat er det strengeste vernet etter natur­mangfoldloven.

<b>NATURKREFTER:</b> Sør i Espe­dalen finner du noe av det villeste norsk natur har å by på.
NATURKREFTER: Sør i Espe­dalen finner du noe av det villeste norsk natur har å by på. Foto: Ian Brodie

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 56 2021

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2021.

Les også