JAKT

Hva gjør jakt med jegeres opplevelse av livskvalitet? Catharina ble overrasket over svaret

Catharina Pedersen har skrevet en master om hvilken virkning jakta har på jegeren.

<b>FORSKET PÅ JAKT: </b>Catharina Pedersen har skrevet en masteroppgave der hun har forsket på livskvaliteten til jegere.
FORSKET PÅ JAKT: Catharina Pedersen har skrevet en masteroppgave der hun har forsket på livskvaliteten til jegere. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

– Det som overrasket meg mest var hvor mye det innvirket på den selvopplevde livskvaliteten hvis en jeger mistet jakta et år. På en score fra en til ti, hvor ti er en høy grad av selvopplevd, god livskvalitet, plasserte jegere seg selv på 7,5 når de jaktet, og tre hvis de mistet jakta. Det forteller hvor mye jakta betyr, sier Catharina Pedersen.

Hennes masteroppgave «Livskvalitet hos jegere i Norge – en tverrsnittsstudie» er bygget på svarene fra de 1159 aktive jegerne som responderte på spørreskjemaet Catharina sendte ut.

Fuglejegere har høyest livskvalitet

Pedersen er selv jeger og hadde rundt 30 jaktdager sist høst. Hun kjenner seg igjen i svarene.

– Jakta og alt rundt betyr mye for meg. Jeg blir glad når jeg får gå i skogen med bikkjene og oppleve hvordan de agerer, følge naturen på nært hold og komme meg vekk fra folk og stier. Hvis noen hadde tatt fra meg jakta hadde jeg blitt mannevond og irritabel, sier hun med en latter.

<b>HELÅRSJEGER:</b> – Å holde på med jaktrelaterte aktiviteter hele året, som skyte- og hundetrening, gir høyere livskvalitet enn å bare delta på jakta, sier Catharina Pedersen, her med pointeren Eira og engelsksetteren Pan.
HELÅRSJEGER: – Å holde på med jaktrelaterte aktiviteter hele året, som skyte- og hundetrening, gir høyere livskvalitet enn å bare delta på jakta, sier Catharina Pedersen, her med pointeren Eira og engelsksetteren Pan. Foto: Privat

Catharinas master fortalte også at hønsefugljegere opplevde en høyere livskvalitet med jakta enn hjortejegere.

– Det svarene fortalte var at de som brukte mest tid på jakta gjennom hele året, med å trene bikkjer og trene på skytebanen, scoret høyere enn de som bare var ute på jakt den ene uka. Jeg gjør meg noen tanker om at de som føler seg mer knyttet til naturen og de som beveger seg mye i naturen under jakta, scorer høyere på livskvalitet, sier hun.

Catharina tok jegerprøven i 2017 og ble straks en ivrig jeger. I dag er hun også hagle- og hundeinstruktør.

– Det var mye friluftsliv før også, teltturer og fiske. Jeg bodde nær sjøen og drev med sjøfiske. Etter at jeg flyttet inn i landet til Gausdal hvor jeg bor nå, med så fine jaktområder i nærheten, har det blitt mest jakt, forteller hun.

Les også: (+) Quiz: Ville du klart jegerprøven i dag?

Jakta gjorde turen mer meningsfull

– Jeg ble møtt med et sosialt miljø, som tok meg godt imot, jeg fikk nye venner, flotte naturopplevelser og en haug av mestringsfølelse, både på jakt og på skytebanen. Det utviklet seg til en livsstil, og turene i skogen fikk en ny dimensjon. Jeg så hvor dyr hadde gått, feiemerker på trærne, plasser for fugleleik, hiplasser og mye annet dyreliv – ting jeg ikke så før jeg ble jeger, sier hun.

Test av 10 lette dunjakker: Disse imponerte oss mest
Pluss ikon
Test av 10 lette dunjakker: Disse imponerte oss mest

Da hun begynte på master i folkehelsevitenskap på NMBU, ville hun finne ut hva jakt gjør med jegerens opplevelse av livskvalitet. Konklusjonen er klar.

– To av tre jegerne scoret høyt på at de er fornøyd med livet og at de opplever at livet er meningsfullt, sier Catharina.

Les også: (+) Test av jaktdresser: Dette er den beste dressen for å bevege seg lydløst i skogen

Enslige får mest ut av jakta

En annen oppdagelse virker logisk. Sitat fra oppgaven: «Sivilstatus skiller seg ut fra lignende forskning, ved at gifte, registrerte partnere og samboere har lavere odds for å score høyt på livskvalitetsmålene enn enslige.»

Med andre ord, man kan være mer lykkelig sammen med noen enn alene, men en dedikert jeger har større sjanse for å leve ut jegerlivet hvis man er enslig.

– Man kan tenke at hvis du er enslig er det færre faktorer som hindrer deg. Du har ikke noe familieliv å ta hensyn til. Graden av hvor god livskvalitet jakta gir kan jo ha sammenheng med graden av forståelse du møter hos partneren, tror Catharina.

Hun tror det er lettere å møte forståelse for tidsforbruk og pengeforbruk når begge jakter.

– Hos meg er både gubben og jeg jegere og vi går ut i skogen så ofte vi kan. Vi har et barn, vi reiser enten alle mann alle, eller en av oss drar ut. Vi pleier å bli enige om hvem, forteller Catharina.