Tips til fisketuren
Slik pakker du til lakseturen
Å pakke til en etterlengtet laksetur kan gjøres på impuls eller som vitenskap. I alle fall et snev av plan kan gjøre mye for en vellykket laksefiskeferie. Her er våre tips!

Laksefiskeferien er for mange årets høydepunkt. Noen tar pakkingen på hælen, andre bruker hele vinteren til å planlegge.

Selv om noen kan legge vel mye i planleggingen, har vi sett nok av blemmer til å anbefale i alle fall en viss forberedelse og gjennomtenkning, slik vi har vært inne på i starten. Her følger våre viktigste tips og råd.
Våre pakketips

Du bør ha med minst to oppsett av stenger og sneller for fiske, enten du fisker flue eller spinn. Hva du velger avhenger av størrelse på elva, tid på sesongen og størrelse på fisken du kan få.
En av de vil utgjøre hovedredskapen og den vil du kanskje bruke 80 prosent av tiden. Den andre vil være et supplement.
LES OGSÅ: Slik lykkes du med laksefiske i elv
Skal du fiske i større lakseelver er en stang på 14–15 fot for lineklasse 9–11 et naturlig valg, supplert med noe litt kortere og lettere. Til dette bør du ha et utvalg liner som gjør at du kan fiske i ulike vannsjikt, fra overflaten og ganske dypt.
Er du ute tidligere på sesongen er et ganske hurtig synkende snøre mest brukt, senere på sommeren og når vannet er over 10 grader fiskes det oftest overflatenært med et flytende snøre eller et såkalt multitipsnøre der fremre del kan skifte fra flyt til hurtigsynk.
Tohåndsstang i større elver
I mellomstore og mindre elver vil de fleste kanskje velge en tohåndsstang rundt 12'6'' – 13 i klasse 8/9, kombinert med et multitipsnøre som hovedredskap. Er du ute tidlig på sesongen supplerer du dette med en litt tyngre tohåndsstang på 14 fot i klasse 9. Er du på tur i en slik elv i juli eller i august vil du kanskje velge å supplere med en 9 – 10 fots enhåndsstang i klasse 7 eller 8.
Spinnutstyr
Samme prinsippet følges om du fisker med spinnutstyr, enten du bruker en multiplikatorsnelle eller haspelsnelle. Lengde og slukvekt på stanga tilpasses forholdene der du fisker. Også her er det greit å ha to stenger, for eksempel for raskt å kunne veksle mellom lette og tunge agn.
LES OGSÅ: Slik fikser du harlingfiske med woobler
Hva pakker reisefølget?
Reiser du sammen med andre på tur er det lurt å tenke gjennom hva gruppa til sammen rår over av ekstra stenger. Det er ikke så uvanlig at en moderne fiskestang knekker eller skades på en fisketur, og da er det godt at gruppa har noe ekstra.
Det utstyret som oftest ødelegger en fisketur i dag tror jeg er vadeutstyr som ikke holder mål.
Vadere
Pustende vadere har revolusjonert livet som sportsfisker i positiv retning sett fra et komfort-synspunkt, men ulempen er at de lett kan få lekkasjer og har relativt kort levetid. Å dra på en drømmereise med gamle og slitte vadere eller nye av et ukurant merke kjøpt på billigsalg er nesten som å be om trøbbel. Har du nye bør du har forsikret deg om at de ikke lekker pga. produksjonsfeil gjennom å prøve de i aktivt fiske to-tre dager.


Har du gamle bør de ettersees grundig og sjekkes for lekkasjer og delaminering før turen. Også vadesko kommer i ulike kvaliteter. En del vadesko er greie nok om du beveger deg lite og fisker på enkle rullesteinsører. Men så fort du skal gå litt i terrenget eller vade i mer storsteinet elv kan enkelte fort rett og slett gå opp i limingen.
Ta med reperasjonsutstyr
Er dere en gruppe er det en god forsikring å ha med både en ekstra vadebukse og rikelig med reparasjonsutstyr. Dette bør omfatte både lim (aquasure for mer permanent lapping og hurtigtørkende og midlertidig UV-herdende wader repair), selvklebende lappesaker (leveres med enkelte vadere, eller kan kjøpes separat, av typen Tear Aid, Seiltape/ductape).
LES OGSÅ: Hva er det hvite som tyter ut av laksen
To fluebokser
Til den enkelte fisketuren bruker jeg oftest å sette sammen to fluebokser hjemme før avreise. En med store fluer og en med små, sett ut fra de forholdene jeg forventer å møte. I tillegg til de to boksene som jeg regner med å bruke mest, tar jeg med noen ekstrafluer for spesielle forhold, for eksempel flomforhold. Disse pakker jeg i plastposer med lynlås.
Det viktigste forbruksutstyret
Det viktigste forbruksutstyret er snøre til fortommer, samt kroker, spesielt tubekroker som fluefiskere trenger et tilstrekkelig lager av, og i ulike størrelser.
Selv har jeg med meg fortomsspoler med alt fra 0.30 mm til 0.55 mm, og gjerne to av hvert av de mest brukte dimensjonene mellom 0.35 og 0.45 for en ukes tur. Tubekroker har jeg i flere varianter, treblekroker mellom 6 og 14 og enkeltkroker fra 2/0 til 4 er det jeg bruker mest. De som fisker spinn bør alltid ha med seg en ekstra snørespole med multi- eller monofilament snøre i rett lengde og tykkelse til å erstatte det som sitter på snella.
Pakk med fornuft
Dette er basisutstyret for selve fisket. Hva du trenger av klær og annet utstyr avhenger svært av turen du skal på. Skal du fiske på et avgrenset vald i Trøndelag og bruke bil, kan du slenge fiskeutstyr og klær i en bag, plassere det i bilen og dra av gårde. Skal du i en veiløs elv et sted nordpå får du en lang tilleggsliste der ryggsekk, telt, liggeunderlag og sovepose er nesten enda viktigere enn fiskeutstyret. Videre trenger du å planlegge mat og kokeutstyr nøye.
Husk verktøy

Uansett hva slags laksefisketur du skal på bør du ha med deg litt verktøy, lim (superlim) og teip.
Videre er førstehjelpsutstyr viktig, uansett hva slags tur du skal på. Det er kanskje ikke like viktig om du fisker i Orkla like ved Orkdal sykehus som om du er ute alene i ulendt terreng langt fra folk, men også i Orkla kan en plasterlapp og litt sårsalve gjøre stor forskjell der og da og spare deg for tapt fisketid og mye irritasjon.
Det samme gjelder også nødvendigheter som myggmiddel og solbriller.
