Fiske med nymfe og streamer

Ørretskole: Fiske med nymfe og streamer er enklere enn du tror

Nymfer og larver utgjør en viktig næring for ørreten. I storørretens mage finner vi også ofte småfisk. Etterligninger av denne ørretmaten er godbiter du bør ha i flueskrinet.

Pluss ikon
<b>ELVEØRRET:</b> En fin ørret tatt på flue. 
ELVEØRRET: En fin ørret tatt på flue.  Foto: Dag Kjelsaas
Sist oppdatert

Fiskeskole (+): Her kan du lese flere av Villmakslivs fiskeguider

Mange insektarter har bare et kort opphold på vannoverflaten som voksne, mens de er tilgjengelige for ørreten som larver eller nymfer i lang tid. Nymfefiskeren kan med andre ord friste fisken hele sesongen, fra isen går og til den legger seg.

Det finnes et utall nymfemønstre som i stor grad etterligner det ørreten finner av mat ved bunnen eller mellom bunn og overflate. Undersøk gjerne hvilken ørretmat som kommer med vannstrømmen i elver, eller hvilke larver, pupper og nymfer som befinner seg i stille vann. Så fisker du med den nymfa i flueboksen som ligner mest.

Nymfefisket starter så snart isen har gått. Da kan ørreten boltre seg når det er klekking av enorme mengder fjærmygg. Å fiske med en korrekt etterligning av fjærmyggpuppene kan føre fram, men å fiske med ei større eller annerledes farget nymfe kan også prøves.

Les også (+) Ørretskole: De aller beste triksene for å fange ørreten på sluk

Under dette og annet fiske der ørreten tar maten rett under overflaten, kan vi bruke flyteline og ei tørrflue i enden av fortommen. Knyttet fast i tørrflua kan det henge ned ei nymfe i en kort fortom.

NYMFER: Steinfluer (steinfluenymfe øverst på bildet) finnes stort sett alle steder, og er gode å ty til om ikke andre insekter klekker. Under fra venstre: To hareørenymfer. Disse fisker ofte veldig bra. Deretter vårfluepuppe som kan fiskes både i rennende og stillestående vann, gjerne med korte rolige inntrekk. Nummer fire fra venstre er en husbyggende vårfluelarve. Den skal fiskes i rennende vann helt nede ved bunnen, da dette er imitasjon av larve som har mistet fotfestet. Til høyre: En døgnfluepuppe bundet med utgangspunkt i fasanhalenymfe. Den brukes både i rennende og stillestående vann.
NYMFER: Steinfluer (steinfluenymfe øverst på bildet) finnes stort sett alle steder, og er gode å ty til om ikke andre insekter klekker. Under fra venstre: To hareørenymfer. Disse fisker ofte veldig bra. Deretter vårfluepuppe som kan fiskes både i rennende og stillestående vann, gjerne med korte rolige inntrekk. Nummer fire fra venstre er en husbyggende vårfluelarve. Den skal fiskes i rennende vann helt nede ved bunnen, da dette er imitasjon av larve som har mistet fotfestet. Til høyre: En døgnfluepuppe bundet med utgangspunkt i fasanhalenymfe. Den brukes både i rennende og stillestående vann. Foto: Bjørn Mikael Pettersen

Tørrflua virker da som «dupp». Det kan også brukes nappindikator av kunstig garn eller noe annet.

Nymfer bindes vanligvis på våtfluekrok og kan være fortynget mye eller lite ved at en metalltråd er surret rundt hele eller deler av kroppen, og/eller ved at hodet består av ei metallkule.

Ufortyngede nymfer kan bringes ned til ønsket dyp ved hjelp av splitthagl eller synkeline.

Nymfefiske med fluestang

Dyktige fluefiskere har skrevet tykke bøker om nymfefiske og teknikker, men ikke la det skremme deg. En av de mest effektive metodene under nymfefiske i elv, er faktisk å gjøre enkle, ganske korte kast skrått oppstrøms. Så tar strømmen seg av resten.

I enden av fortommen har du ei fortynget nymfe som helst skal danse rett over bunnen. Høyere opp sitter ei opphengernymfe. Ved at stanga følger snørets drift, vil du kjenne gjennom stangtuppen eller se at linedriften stanser når fisken tar.

Både streamer- og nymfefiske kan være bra i vindvær og regn. Du kan fiske med streamer og nymfe hele året. Streamer er førstevalget hvis ørreten jager småfisk. Bruk av kastedupp/bomber er spesielt effektivt hvis fisken står så langt unna at du ikke når fram med vanlig fluefiske, og når det er vind. Streamerfiske kan være spesielt bra om natta, fiske med nymfe hele døgnet. 
Både streamer- og nymfefiske kan være bra i vindvær og regn. Du kan fiske med streamer og nymfe hele året. Streamer er førstevalget hvis ørreten jager småfisk. Bruk av kastedupp/bomber er spesielt effektivt hvis fisken står så langt unna at du ikke når fram med vanlig fluefiske, og når det er vind. Streamerfiske kan være spesielt bra om natta, fiske med nymfe hele døgnet.  Foto: Dag Kjelsaas
STREAMERE: Disse fiskeimitasjonene skal etterligne en liten, vettskremt fisk som oppfører seg som det er en sulten ørret i nærheten. Øverst: En tradisjonell Wooly Bugger bør finnes i flueboksen. Få eller ingen andre fluemønstre har mer fisk på samvittigheten. Til venstre under: To forskjellige zonkere, velegnet til fiske i kveldstimer med lavt lys. Dette er fluer med mykt kaninskinn over ryggen, noe som gir bevegelse ved det minste inntrekk. Nummer tre fra venstre er en deceiver-variant. Til høyre ei lita jiggflue som får mye liv i vannet fordi den er veldig framtung.
STREAMERE: Disse fiskeimitasjonene skal etterligne en liten, vettskremt fisk som oppfører seg som det er en sulten ørret i nærheten. Øverst: En tradisjonell Wooly Bugger bør finnes i flueboksen. Få eller ingen andre fluemønstre har mer fisk på samvittigheten. Til venstre under: To forskjellige zonkere, velegnet til fiske i kveldstimer med lavt lys. Dette er fluer med mykt kaninskinn over ryggen, noe som gir bevegelse ved det minste inntrekk. Nummer tre fra venstre er en deceiver-variant. Til høyre ei lita jiggflue som får mye liv i vannet fordi den er veldig framtung. Foto: Bjørn Mikael Pettersen

En annen og enkel metode er å bruke flytesnøre og fortynget nymfe. I elv kan det kastes skrått nedstrøms. La nymfa drive med strømmen. Kaster du oppstrøms, må det jobbes med lina hele tiden for å ha kontakt. I vann trekker du inn lina i små rykk. Nymfa kan også bringes ned til ønsket dyp ved bruk av splitthagl på fortommen, eller ved bruk av synkesnøre.

Les også: (+) 40 minutter fra Karl Johan finnes det et paradis for ørretfiskere

Streamerfiske

Hvis vi ser ørret jage etter småfisk, bør en streamer være førstevalget for en fluefisker. Småfisken kan være utrolig rask, så iblant bør du etterligne dette når streameren trekkes inn. Ved å holde fluestanga under armen, kan begge hender brukes til å trekke inn line kjapt. Som med sluk, kan veksling til ganske sakte bevegelse pirre ørreten.

Streameren kan som nymfer også fiskes ganske sakte, men vanligvis blir den tatt inn raskt og rykkvis. I elv vil strømmen uansett gi liv og bevegelse.

Streameren er ofte bundet på en langstrakt krok for at den kan bindes så den minner om en småfisk, men i samme kategori finnes også kortere og mer runde fluer som skal etterligne mus eller småfrosk. Noen mønstre har øyne, kropp og farge som er identisk med en småfisk, mens andre er fantasimønstre.

Streamerfiske er på mange måter fluefiskerens alternativ til slukfiske. Vi kan gjerne også bruke ei tubeflue. Alle som har fisket mye etter laks med flue, har opplevd å få fin ørret under dette fisket.

Les også: (+) Slik unngår du at ørreten glipper

Kastedupp

Det er fullt mulig å fiske effektivt med nymfe og streamer uten å mestre flue­kasting. Du kan bruke samme haspelutstyr som under vanlig slukfiske hvis det ikke er krav til store kastelengder. Duppene/bomberne bør ha vekt som passer til stanga.

Den som satser på fiske med haspelstang og dupp, vil først få full glede av fiskingen med ei stang som er tilpasset fiskeformen. Litt avhengig av hvor og hvordan man fisker, vil ei stang på 10 til 13 fot med ½ eller ¾ aksjon for vekter på 15 til 30 gram være velegnet. Med en slik kastemaskin er det mulig å få til lange kast.

Nymfefiske bør prioriteres i små og middels store vassdrag, etter fisk av alle størrelser. Effektivt både i fjell- og lavlandsvassdrag. Klassiske ørretplasser som bør prøves, er strømkanter i elv, og særlig om kvelden bakpå kulper der strømdraget begynner. Bruk streamer særlig der det er stor ørret, ved inn- og utløpsos i større vann og der fisken jager etter småfisk. Bruk også metoden der det er flom og farget elvevann.
Nymfefiske bør prioriteres i små og middels store vassdrag, etter fisk av alle størrelser. Effektivt både i fjell- og lavlandsvassdrag. Klassiske ørretplasser som bør prøves, er strømkanter i elv, og særlig om kvelden bakpå kulper der strømdraget begynner. Bruk streamer særlig der det er stor ørret, ved inn- og utløpsos i større vann og der fisken jager etter småfisk. Bruk også metoden der det er flom og farget elvevann. Foto: Dag Kjelsaas
<b>FULL KLAFF:</b> Riktig nymfe er valgt, og ørreten har latt seg lure. God grunn til å smile! 
FULL KLAFF: Riktig nymfe er valgt, og ørreten har latt seg lure. God grunn til å smile!  Foto: Dag Kjelsaas

Du kan fiske med nymfa eller streameren festet til en kort fortom foran duppen, eller den kan henge etter i en fortom. Det siste gjør det mulig å fiske med mange meters avstand mellom dupp og flue, og dermed etter sky fisk som kan bli skremt av duppen. Landing av fisk skjer da enten ved å løsne en stopper på duppen så den sklir ned mot fisken, eller ved å rygge innover land og trekke fisken opp der det er forhold til det.

Les også (+) 21 supre fiskeplasser mellom Trondheim og Oslo

Kasteteknikk med dupp

Faren for at en krok skal hekte seg fast i snøret eller stanga under kastet, er absolutt til stede, særlig hvis du bruker to nymfer/streamere. Begynn forsiktig, uten å legge maksimal kraft i kastet. Teknikken består i å rette stangtuppen fram mot duppen eller den første flua under innsveiving, og stoppe når det er igjen minst 20 cm.

1. Fisk på litt bølget vann med en muddler eller Streaking Caddis som trekkes rykkvis inn på overflaten.

2. Om det ikke er liv å se ved vannet: Bruk kulehodenymfe som fiskes rykkvis ned mot bunnen.

3. Bruk en langtkastende dupp/bomber med lang fortom etter med streamer i enden og nymfe som opphenger.

Se mer

Så svinges stanga til siden og opp uten at det blir slakk i snøret. Foreta en jevn, akselererende bevegelse. Stanga bør fortsette bevegelsen fram og ned etter at snøret er sluppet av gårde for å unngå at en krok henger seg opp. For høyrehåndskastere er det best å la duppen komme inn fra høyre. Sveives den inn fra venstre, kan du gjøre et kort kast mot høyre før den kastes i vei.

Les også: (+) Test av fjellsko

Valg og bruk av kastedupp

DUPPER/BOMBERE: Med haspelutrustning kan du kaste en slik utrolig langt. Fluene festes enten ovenfor eller i en fortom bak duppen.
DUPPER/BOMBERE: Med haspelutrustning kan du kaste en slik utrolig langt. Fluene festes enten ovenfor eller i en fortom bak duppen. Foto: Dag Kjelsaas

For å skremme fisken minst mulig bruker jeg en dupp som er klar i fargen. Hvis jeg fisker på ørret som jakter rett under overflaten, bruker jeg en dupp som bare så vidt flyter, eller som så vidt synker. Hvis fluene henger i en fortom etter duppen, bremser jeg brått kastet like før duppen treffer vannet. Da plasker det mindre, og fluene strekkes ut bak duppen.

Ved fiske rett over bunnen eller midt i vannlaget, brukes dupp som synker. La den gjerne synke helt ned i første kast, noe du ser ved at lina roer seg. Ta inn etter neste kast litt før den når bunnen.

<b>VALGETS KVAL:</b> Hvilken nymfe skal du velge? Får du en ørret, hent ut mageinnhold og sjekk om du har ei nymfe som ligner på det fisken har spist. 
VALGETS KVAL: Hvilken nymfe skal du velge? Får du en ørret, hent ut mageinnhold og sjekk om du har ei nymfe som ligner på det fisken har spist.  Foto: Dag Kjelsaas
<b>GRÅDIG:</b> Ørreten er en grådig rovfisk, og nymfekroken kan sitte langt nede i halsen. 
GRÅDIG: Ørreten er en grådig rovfisk, og nymfekroken kan sitte langt nede i halsen. 

I elv med litt fart på vannet føres snøre og dupp opp fordi strømmen tar snøret. Der må det brukes tung dupp for å komme ned mot bunnen. Da er det en fordel å bruke multiline som legger seg oppå vannet, og som kan løftes og dels mendes for å ha god kontroll med duppen. 

15 tips til streamer og nymfe

  1. Gi tilslag straks du merker napp.
  2. Trekk inn sakte i kaldt vann.
  3. Begynn nær land, øk deretter kastelengden.
  4. I elv: Lær mending, (flytelina løftes mot eller med strømmen for effektivt fiske).
  5. Snik deg fram, fisk på bunnen ser skygger.
  6. Under fluebinding: Øk fluas synkeevne med vekt i øyne eller kulehode.
  7. Sjekk i magen på fanget fisk. Fisk med noe som ligner det den har spist.
  8. For best å kjenne napp: Trekk inn fluelina med stangtuppen ved vannflaten.Streamer:
  9. Trekk inn saktere om natta enn i sollyspå dagen.
  10. Trekk inn i ujevne rykk, en halvmeter av gangen.
  11. Ved tregt fiske: Prøv streamere med fantasi-mønstre og kraftige farger.
  12. Prøv inntrekk der streameren lager tydelige bølger eller plask i overflaten.Nymfe:
  13. I elv: Følg lina nøye, unngå store bukter.
  14. Prøv splitthagl på fortommen sammen med ei lett nymfe.
  15. Veksle mellom svært sakte og kort rykkvis, inndraging.
MED FLUESTANG: Fluestenger i mange varianter kan brukes til streamer- og nymfefiske. De fleste vil trives med ei stang i klasse 5 eller 6. Snella bør romme 100 meter bakline og et flytesnøre, gjerne WF.
MED FLUESTANG: Fluestenger i mange varianter kan brukes til streamer- og nymfefiske. De fleste vil trives med ei stang i klasse 5 eller 6. Snella bør romme 100 meter bakline og et flytesnøre, gjerne WF. Foto: Dag Kjelsaas
MED FLUEDUPPS: tanga bør helst være noe kraftigere og lengre enn den du bruker til vanlig slukfiske. Lengden kan være på 12–13 fot, og den bør mestre kastevekter på opp mot 30 gram.
MED FLUEDUPPS: tanga bør helst være noe kraftigere og lengre enn den du bruker til vanlig slukfiske. Lengden kan være på 12–13 fot, og den bør mestre kastevekter på opp mot 30 gram.
<b>PÅ STREAMER:</b> Mange store ørreter lar seg lure av en streamer i enden av snøret. 
PÅ STREAMER: Mange store ørreter lar seg lure av en streamer i enden av snøret.  Foto: Dag Kjelsaas

Denne saken ble første gang publisert 05/08 2020, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også