Fisketips: LAKS
Triksene som trigger laksen
Bjørn Mikael Pettersen er yrkesdykker og i tillegg ivrig sportsfisker. Han tilbringer mye tid både ved vann og under vann, og er sikker på at observasjonene av laksen i dens rette element har gjort ham til en bedre laksefisker.
Fiskeskole (+): Her kan du lese flere av våre fiskeguider
Det har hendt at jeg har hatt oppdrag i lakseelver, noen ganger for å fotografere eller filme, andre ganger for å reparere damluker eller brufundamenter.
Når jeg oppholder meg under vann sammen med laksen i flere timer hver dag, får jeg mulighet til å observere laksens atferd i elva.
Rastløs og aggressiv
Basert på de observasjonene jeg har gjort, er mitt inntrykk at laksen er veldig rastløs og aggressiv mens den er i elva.
Den er hele tiden oppmerksom på andre lakser eller fisker i nærheten, og kommer noe drivende i vannet, er den raskt bortpå og biter i det.
LES OGSÅ: Huggtabell: Når biter fisken
Jeg har også til min store overraskelse registrert at det er hunnfiskene som søker etter store hannfisker, mens jeg alltid har trodd det var motsatt.
Det er mulig det er annerledes når gytinga starter utover høsten, men jeg har sett store hannlakser med et titall hunnlakser på slep.
Rangordningen laksene imellom kommer også tydelig fram. Den største og mest dominerende fisken står der det er minst strøm, mens de andre fordeler seg jevnt etter størrelse. Hunnfisken er som regel i nærheten av den store hannlaksen.
Tålmodighet
Helt i begynnelsen av min fiskekarriere var jeg på laksefiske i Numedalslågen. Den gangen var laksefiske et ubleket lerret for meg, men jeg hadde fått noen tips om hvordan det skulle gjøres og ikke minst hvilke fluer som kunne funke.
Jeg sendte flua over til motsatt bredde og lot den drive et par meter for så å la strømmen gjøre resten av jobben. Flua sveivet skrått over elva. Nytt kast. Sånn holdt jeg på i timevis. Stadig så jeg laks som hoppet. Så fisk var det der. Ingen tvil om det.
LES OGSÅ: (+) De beste ørretvannene på Romerike i Akershus
Jeg fortsatte ufortrødent å fiske, og forsøkte alle fluene jeg hadde blitt anbefalt, men til ingen nytte. Etter mange timer måtte jeg bare innse at dette var et håpløst prosjekt. Om jeg skulle slumpe til å få en laks, ville det nettopp være det – en slump.
Merkelig oppførsel
Jeg satte meg ned i gresset og betraktet en laks som stadig viste seg i ei strømfore bak en stor stein. Det var da egentlig en merkelig oppførsel? Stadig var den oppe og gjorde noen kraftige slag med halen, helt formålsløst så vidt jeg kunne forstå.
Jeg så over fluene i boksen en gang til, og midt iblant laksefluene lå ei gammel gjeddeflue. Den var bundet på juletrepynt og glitret i all sin prakt da jeg sendte den utover elva mot laksen, som stadig var oppe.
Flua seilte ned mot laksen, og jeg hadde ikke engang fått strammet opp snøret da jeg kjente et hardt rykk i lina.
Så ble det stille. Flua var røsket rett av fortommen. Nå var det mange spørsmål som for gjennom hodet mitt. Hva skjedde egentlig?
LES OGSÅ: (+) På ørretfiske i Hurdal - En villmarksdrøm like utenfor Oslo
Fiske oppstrøms
Når man skal fiske etter laks, er det naturlig å tilpasse fisketeknikkene etter det man har erfart om laksens atferd. Min konklusjon er at laksen ikke tar til seg føde når den er i elva, men at den mer enn gjerne hogger etter fiskeredskap om det blir presentert på en sånn måte at det forstyrrer eller irriterer.
Noen ganger kan man få laks på ørretfluer som nymfer og lignende, og jeg tror ikke det skyldes at laksen er sulten, men snarere en refleks for å bite etter ting som kommer med strømmen.
Når man fisker oppstrøms, fiskes flua med strømmen og ikke mot. Først forsøker jeg å la flua synke litt slik at den kommer ned til laksen.
Deretter trekker jeg inn litt raskere enn det strømmen går. Da kommer flua veivende rett imot fisken, og dette overraskelsesmomentet kan resultere i et brutalt angrep. Jeg har flere ganger sett laksen komme etter flua med vidåpen kjeft for så å tygge den i fillebiter.
Om du ikke oppnår denne effekten ved de første forsøkene, kan du forsøke å sette mer fart på flua og kanskje legge inn noen små bråstopper slik at laks som følger etter, får en mulighet til å hogge. Denne teknikken er fullt mulig å bruke med haspelutstyr også.
Jeg fikk en flott laks for noen år tilbake da jeg fisket med en saktesynkende kystwobbler. Jeg lot den vifte med strømmen, rett over bunnen. Da hogg det på en nygått laks på nesten 10 kilo.
En annen metode som jeg har hatt suksess med når det er varmt i vannet og fisken er treg, er å fiske med små, fargesterke fluer som jeg bare lar drive med strømmen.
Om det ikke er mulig å fiske visuelt slik at man ser laksen ta flua, bruker jeg en nappindikator på samme måte som ved vanlig nymfefiske etter ørret. Her er det om å gjøre å treffe laksen midt i fjeset!
Ikke gi deg ved første forsøk! Prøv å lese strømmen slik at du får det rette driftet, og juster litt på avstanden mellom flua og nappindikatoren for å få rett dybde.
LES OGSÅ: (+) Seks supre steder for havfiske
Å lese elva
Måten fiskeren presenterer flua på, er ofte det som skiller mellom dem som får mye laks og dem som bare får en innimellom. Forsøk å forstå hvordan de forskjellige strømmene tar tak i fluesnøret.
Poenget er å få flua til å se levende ut når den sveiper respektløst rett foran nesa på laksen, og provosere laksen så sterkt at den hogger. Om flua er stiv og sammentrykt, fisker den ikke like godt. Da må den i så fall være bundet på en slik måte at den tåler mye strøm.
Når jeg fisker, forsøker jeg å få flua under overflatestrømmen. Den er som regel mye raskere enn lenger ned i vannet der det er steiner og grus som gir turbulens, som igjen bidrar til å gi flua mer liv.
Dersom jeg har funnet et sted der jeg vet det står laks, forsøker jeg å presentere flua slik at den svinger rett foran laksen, helst sånn at den blir hengende rett foran den. Da napper jeg gjerne litt i snøret for at flua skal erte laksen litt. Om det ikke funker, forsøker jeg andre innfallsvinkler, for eksempel et annet fluemønster. Til slutt koker det som oftest over for laksen, og da hogger den til!
Om ikke noe annet nytter, kan du gjøre et siste forsøk på å få liv i laksen: Trekk ei stor flue tvers over strømmen, gjerne en svart tube, eller en med masse glitter. Det får ofte laksen til å reagere.
Tre laksefluer du bør ha i boksen
Tre laksefluer du alltid bør ha med på laksefiske:
Likte du denne saken? Få mer godt innhold fra SIDE3: Meld deg på vårt nyhetsbrev nå!