«Det ville fjellet» K2:
– Du kan lukke øynene i ett sekund og aldri våkne igjen
K2 har all mulig grunn til å være fryktet av alle. Men for noen, er «Det ville fjellet» den ultimate drømmen.
Lørdag 16. januar 2021, kl 17.00 lokal tid, skjedde det historiske. Ti klatrere oppnådde den ultimate drømmen om å bestige K2 – om vinteren.
Det var første gang noen har maktet å bestige verdens nest høyeste fjell i vintersesongen.
– Vi er stolte over å ha blitt en del av menneskehetens historie og over å vise at samhold, samarbeid og mental styrke kan flytte grensene for det vi har trodd var mulig, sa den nepalske fjellklatreren Nirmal Purja etter bragden.
De ti nepalerne var i utgangspunktet spredt på fire ulike konkurrerende lag som totalt besto av 60 personer.
De ti formet senere én gruppe for å gjennomføre selve bestigningen i Nepals navn og sang nasjonalsangen mens de tok de siste skrittene mot toppen.
Dyster statistikk
Men suksesshistorien har også en dyster bakside. 96 mennesker har mistet livet på det ubarmhjertige fjellet – fem av dem vinteren 2021.
Hver sjette person mister livet i forsøket på å nå toppen, skrev New York Times i 2021.
K2 er verdens nest høyeste fjell, 8611 moh., etter Mount Everest (8848 moh.). Det ligger i Kashmir, i fjellkjeden Karakorum i Gilgit-Baltistan på grensen mellom Pakistan og Kina.
Dødsraten på bestigninger av K2 er nesten én av seks. Til sammenligning er den på rundt én av 34 på Mount Everest (2021-tall).
Blant de som har mistet livet, er nordmannen Rolf Bae, som var én av elleve som døde i løpet av noen timer 1. august i 2008.
Kun timer før Bae ble tatt av et isskred, ble hans kone Cecilie Skog og kameraten Lars Nessa de to første norske klatrere til å nå toppen av K2.
– Vi skulle aldri dratt på det fjellet, sa Skog til TV 2 et år etter ulykken.
I henholdsvis 2022 vokste listen over nordmenn som har vært på toppen da den tidligere håndballspilleren Frank Løke, og klatrerne Kristin Harila, Håkon Åsvang og Anne Færøvig nådde toppen av K2.
Harila besteg fjellet på nytt i juli 2023 og satte dermed verdensrekord i å bestige de 14 høyeste fjellene i verden raskest.
Kristin Harila fikk kritikk etter dødsfall
Sistnevnte fikk virkelig kjenne på hvor dødelig fjellet kan være, da en klatrer som tilhørte en annen ekspedisjon kollapset og etter hvert døde underveis i traseen.
Harila og andre klatrere måtte senere forsvare seg mot massiv kritikk i flere store, internasjonale medier. En video viste nemlig at mange klatrere som besteg fjellet 27. juli, 2023, tilsynelatende gikk over vedkommende i stedet for å hjelpe.
Harila har tilbakevist at de kunne ha gjort mer for klatreren, og skrev i et innlegg at en person i teamet hennes brukte nesten 2,5 timer på å hjelpe vedkommende, men at det ikke nyttet.
- Totalt tror jeg [personen i teamet] brukte nesten 2,5 timer hos [avdøde] i flaskehalsen mens folk gikk forbi, og jeg tror ikke folk helt forsto alvoret i det som skjedde.
- Det er derfor vi ser at de tråkker over ham for å komme i sikkerhet på den andre siden, skrev Harila i innlegget som ble gjengitt av Dagbladet.
En granskingsrapport konkluderte senere med at ingen enkeltpersoner kan klandres for klatrerens dødsfall, ifølge bloggen til den verdensberømte klatreren Alan Arnette.
Les også: Mesternes Mester-Magnus' sorg: Bestevenn døde i ulykke
– Et fjell som prøver å drepe deg
K2 er med sine 8611 meter over havet 200 meter lavere enn verdens høyeste fjell, Mount Everest.
K2 blir imidlertid betraktet som et vesentlig mer krevende og farligere fjell å bestige enn Mount Everest på grunn av den ekstreme stigningen på alle sider av fjellet.
I tillegg gjør beliggenheten K2 svært utsatt for ustabilt vær, og snø- og is-skred. Derfor regnes K2 sammen med Annaputra som verdens farligste fjell.
Om vinteren er risikoen knyttet til å bestige fjellet enda større. Vinterforholdene på K2 er de vanskeligste som kan tenkes. Temperaturer ned mot 50 og 60 minusgrader, kraftig vind og syltynn luft over 8000 meter, gjør forholdene nærmest umenneskelige.
Faktisk er det flere mennesker som har vært i verdensrommet enn som har vært på toppen av K2.
– K2 er et vilt fjell som prøver å drepe deg, sa klatrer George Bell etter den tredje amerikanske ekspedisjonen i 1953.
Siden den gang har fjellet gått under kallenavnet «Det ville fjellet» (The savage mountain).
– Du kan lukke øynene i ett sekund og aldri våkne igjen
Alle klatrerne som nådde toppen vinteren 2021, hadde med seg ekstra oksygen for å hindre dødelig høydesyke, men selv klatrere med oksygen, kan oppleve å bli sløve og miste bevegelsesevnen i slike høyder.
Dersom man rammes av alvorlig høydesyke, er man fullstendig avhengig av hjelp. Hvis ikke risikerer man at væske hoper seg opp i enten lungene eller i hjernen, skriver snl.no.
– Hvis du går tom for oksygen, kan du bare lukke øynene i ett sekund – og aldri våkne opp igjen, sier klatrer og filmskaper Renan Ozturk til New York Times.
Les også: (+) Test av lette dunjakker: Testvinneren får full pott på isolasjon, mens denne gir deg mest for pengene
Ekstremklatrer falt i døden
Omtrent samtidig som den nepalske bragd var et faktum, kom en melding som kastet en skygge over feiringen.
Den spanske klatreren Sergi Mingote (49) døde etter et fall etter et is-skred mens han tok seg ned fra basecamp (leir) 3 på 7000 meters høyde.
Mingote, som tidligere hadde besteget 10 av verdens høyeste topper uten ekstra oksygen, var fullt klar over risikoen han utsatte seg for. Han besteg K2 uten oksygen i 2018, men da på sommerstid (se faktaboks).
Dagen før det fatale fallet, skrev han på Twitter:
– I morgen skal vi ned fra basecampen, og vi vet at dette er et veldig farlig fjell.
Han skrev videre at han hadde vært fast bestemt på å nå leir fire og å gjøre et forsøk på å nå toppen, men at han til slutt måtte kaste inn håndkleet.
– Det er veldig tungt uten oksygen. Alt er tøffere i kulden. Vinden er et problem, og det er fryktelig bratt, skrev han.
Vitne til at vennen falt i døden
Med på vinterekspedisjonen var også den italienske klatreren Tamara Lunger (34).
Hun befant seg på leir 3 da hun ble øyenvitne til at hennes gode venn Mingote falt i døden.
– Jeg fikk meg litt sol nær teltet på base camp da jeg hørte skrik. Jeg kikket opp og så noe falle og gjøre kollbøtter ned fjellsiden. Jeg tenkte umiddelbart: «Herregud, det er en person». Han landet kun 40 meter fra meg. Jeg var veldig redd for hvilken tilstand vi skulle finne ham i. Da vi fant Sergi, pustet han fortsatt, men beina hans var brukket og ute av posisjon, og han hadde en sprekk i hodet, sier Lunger i et intervju med magasinet Sidetracked.
Hun forteller at Mingote var i live i om lag 1,5 timer etter fallet, men at livet hans ikke stod til å redde – og at det ville vært håpløst selv om helikoptret hadde ankommet raskere.
– Den opplevelsen fikk meg til å virkelig forstå hvor farlig K2 kan være. Sergi var som en far for meg, sier hun.
Far og sønn ville bestige K2 sammen – kun én av dem overlevde
På nedstigningen hadde Mingote også følge av følge av Sajid Sadpara (21), sønn av den erfarne pakistanske klatrehelten Mohammad Ali Sadpara (45).
Sajid måtte gi opp drømmen om å bestige fjellet sammen med sin far på grunn av oksygensvikt.
Det reddet trolig livet hans.
Faren fortsatte ferden mot toppen sammen med chilenske Juan Pablo Mohr (33) og islandske John Snorri Sigurjónsson (47) mens Sajid gjennomførte den tøffe oppgaven med å ta seg ned igjen til basecamp på egen hånd.
Sammen med Snorri og Mohr, forsvant Mohammad Ali Sadpara sporløst da de forsøkte å ta seg opp det fryktede partiet kalt «Flaskehalsen» også omtalt som dødssonen (death zone), om lag 400 meter fra toppen.
Den 5. februar, 2021 forsvant de tre klatrerne i det kritiske området, og til tross for forsøk på leteaksjoner fra både andre klatrere og et militært søketeam i dagene som fulgte, ble kroppene deres ikke funnet. 19. februar ble de tre erklært døde, skriver BBC.
– K2 og min far vil være knyttet sammen for alltid. Pakistan har mistet en modig og dyktig klatrer, mens vår familie har mistet sitt kjærlige overhode, sa Sajid om tapet av faren.
John Snorri var en profilert person på Island og har besteget flere av verdens høyeste topper. Blant annet ble han første islending til å bestige K2 i 2017. Han etterlot seg kona Lína og seks barn.
Les også: Her reddet John Roald (25) og Ivar (34) livet i siste sekund
– Knuste hjertet mitt
Tamara Langer ble værende på leir 3 etter Mingotes død sammen med Sadpara, Mohr og Snorri, mens de ventet og forberedte seg på det endelige forsøket på å nå toppen.
Da tiden var inne, besluttet Lunger å bli værende igjen i leiren, fordi hun hadde mageproblemer.
Hun forteller at hun ventet på nyheter fra de tre klatrerne i mange timer, men bestemte seg til slutt for å starte nedstigningen.
Ekstremklatreren fra Katalonia i Spania hadde satt seg en vanvittig målsetting: Han skulle bestige alle fjell over 8000 meter i løpet av 1000 dager – uten oksygen. Det er totalt 14 fjell over 8000 meter i verden.
Han hadde allerede gjennomført seks fjell mellom sommeren 2018 og 2019, men ønsket å bestige de resterende åtte toppene innen mai 2021.
Covid-19-pandemien satte en stopper for det hårete målet, men han meldte seg likevel på vinterekspedisjonen til K2.
Før du starten av denne ekspedisjonen, forklarte tindebestigeren fra Parets del Vallès at "han ønsket å inngå fred" med K2 og "finne seg selv igjen med et fjell" som han hadde "et elsk-hat-forhold" til.
Han besteg fjellet for første gang 23. juni 2018, og også den gang bød nedstigningen på store problemer.
– Det var veldig vondt å gå ned i dårlig vær. Jeg trodde ikke at jeg ville komme ned i live, sa han om den opplevelsen.
Kilder: Sport.es og explorersweb.com
– Jeg tenkte: «K2, hva gjør du? » Jeg hadde funnet meg en sjelevenn i JP (Juan Pablo Mohr). Vi forsto hverandre umiddelbart og ga hverandre styrke. Vi trengte hverandre så inderlig, vi var alltid sammen, pratet masse, hjalp hverandre masse. Hans død knuste hjertet mitt, sier Lunger.
Les også: (+) Funnet med knuste kropper i ødemarken: Hva som skjedde med de ni unge turgåerne er fortsatt en gåte
– Et forferdelig syn
I tillegg til Mingote, Sadpara, Snorri og Mohr, omkom også den bulgarske klatreren Atanas Skatov på K2 den 5. februar 2021.
Skatov var i ferd med å ta seg ned fra leir 3 etter et mislykket forsøk på å nå toppen, da det plutselig gikk fryktelig galt.
Eventyreren og filmskaperen Elia Saikaly, som var med på ekspedisjonen, forklarer det dramatiske som skjedde i et innlegg på hans egen nettside.
– Mens vi rappellerte vertikalt ned «Den sorte pyramiden» og jeg la livet mitt i hendene på en sikkerhetsline, fløy plutselig en menneskekropp rett over hodet mitt. Det var ikke noe forvarsel. Ikke noe skrik. Det var ingen lyd. Kun et forferdelig syn av et menneske i en rød overlevelsesdress flyvende rett over hodet mitt. Jeg ropte av forferdelse. "Oh shit", "Oh no", "Fuck!"
Den flyvende mannen var Skatov.
Saikaly skriver at man aldri med sikkerhet vil få vite hva som skjedde, men at Skatov virket å være i god form på videobilder tatt ikke lenge før den fatale ulykken.
– Det blir spekulert i om han gjorde en feil da han skiftet sikkerhetsline. Når du bytter line, er du avhengig av at du ikke har gjort feil. For har du gjort feil, er du død, forteller Sakaly på sin nettside.
Les også: (+) Norges «villeste» hytte: Byggingen fikk fatale konsekvenser
– Fjellet ga oss klar beskjed
Tamara Lunger sier i intervjuet med Sidetracked at hun ble sterkt preget av den traumatiske opplevelsen.
Hun føler at fjellet forsøkte å sende dem en beskjed som ikke var til å misforstås: Dere er ikke velkomne her oppe!
– Til å begynne med var vi sikre på at det ville bli en suksessfull ekspedisjon og at vi ville nå toppen, men så ble det hele til et mareritt. Etter den nepalske triumfen, var det akkurat som om fjellet K2 fortalte meg og de andre klatrerne at vi ikke var velkomne – fjellet ville ikke ha oss der.
– Jeg har brukt mye tid på å tenke på det som skjedde: Hvorfor måtte de fem menneskene dø og ikke andre. Hvorfor er jeg fortsatt i live? Jeg aner ikke hvor lang tid det vil ta meg å komme over dette, sier hun.
Sommersesongen på K2 varer fra juni til august.
Kilder: BBC (I og II), New York Times, Explorers Web, Sidetracked.com, eliasaikaly.com, mountainplanet.com, Sport.es, mbl.is, Wikipedia, Breathtaking: K2 – The World's most dangerous mountain (dokumentarfilm)
Denne saken ble første gang publisert 19/04 2021, og sist oppdatert 15/09 2023.