Vakre fotografier til salgs

Blinkskudd som nødhjelp

Nå kan du kjøpe et nydelig bilde tatt av noen av verdens fremste fotografer – og samtidig gi et bidrag til humanitær hjelp til uskyldige som har havnet i kryssilden både i Ukraina og andre steder.

«YOSEMITE VALLEY AFTER THE STORM»
«YOSEMITE VALLEY AFTER THE STORM» Foto: JimmY Chin/Courtesy of Vital Impacts
Sist oppdatert

På grunn av diverse pågående hendelser rundt om i verden som forårsaker meningsløs lidelse, har flere av verdens fremste ­fotografer sagt ja til å gå sammen om et prosjekt. Håpet er å hjelpe så mange som mulig av alle som er blitt rammet av kriger og andre katastrofer.

Fotografene har donert noen av sine beste bilder, som blir lagt ut for salg for å skaffe humanitær hjelp til mennesker fanget midt i konfliktene. Overskuddet fra dette humanitære initiativet vil i sin helhet gå til organisasjonen Direct Relief, som jobber døgnet rundt med å bringe nødhjelp ut til alle som trenger det mest.

Organisasjonen jobber for tiden blant annet i Ukraina med å skaffe og bringe medisinsk hjelp og utstyr ut til mennesker fanget i konflikten. Dette er ikke bare en enestående mulighet til å hjelpe ukrainere og andre, dette er også en sjelden mulighet til å kjøpe et trykk av noen av de flotteste bildene tatt av kremen av verdens fotografer.

I tillegg til å gjøre en god gjerning får du et mesterverk å henge på veggen. I kolleksjonen med bilder kan du velge mellom alt fra eksotiske blå slanger med trekantede hoder til den mest folkesky av alle ­villkattene – snøleoparden – foreviget gjennom et viltkamera.

Impact now

Salget av bildetrykk fra verdensberømte naturfotografer til humanitær hjelp for alle som er blitt rammet av tragedier de siste månedene – det være seg i Ukraina eller andre katastrofeområder
– varer fram til den 20. april. Bildene er å få kjøpt på

vitalimpacts.org/collections/impact-now

Initiativtager til denne innsamlingsaksjonen for folk fanget i krigssoner og andre konfliktområder er Vital Impacts, en veldedighets­organisasjon som støtter organisasjoner hvis mål er å beskytte både mennesker, dyreliv og habitater. Vital Impacts og en rekke av National ­Geographic Magazines fotografer har samarbeidet om akkurat dette prosjektet.

«YOSEMITE VALLEY AFTER THE STORM»

Jimmy Chin er en Oscar-vinnende filmskaper, National Geographic-fotograf, har figurert på New York Times’ bestselgerliste som forfatter og er fjell- og friluftsmann på sin hals. Han er også kjent for sine evner til å forevige de mest ekstraordinære øyeblikkene og historiene mens han klatrer og står på ski under ekstreme forhold og halsbrekkende ekspedisjoner.

«EMPEROR REFLECTIONS»

Foto: Paul Nicklen/Courtesy of Vital Impacts

Keiserpingviner slipper ut millioner av mikrobobler fra fjærene sine som smører kroppene og reduserer friksjon når de suser gjennom iskaldt antarktisk vann. Denne unike evnen gjør at de kan svømme tre ganger raskere enn sin vanlige hastighet. Det hjelper dem også å unngå de glupske leopardselene som lurer i dypet under dem, lystne på pingvin til middag. Paul Nicklen er en kanadisk fotograf, filmmaker og marinbiolog som har dokumentert skjønnheten og sårbarheten til planeten vår i over 20 år.

Foto: Katie Orlinsky/Courtesy of Vital Impacts

«MILLIONS OF MONARCH BUTTERFLIES»

Bildet er tatt på Rosario Monarch Butterfly Reserve i Michoacan i Mexico. Hver høst/vinter trekker millioner av disse sommerfuglene hit helt fra land som Canada for å overvintre i granskogene. I henhold til UNESCO, som i 2008 satte stedet på sin verdensarvliste, så beskytter reservatet rundt 70 prosent av den østlige klodens andel av overvintrende monark-sommerfugler. Katie Orlinsky har fotografert rundt om i hele verden og dokumentert alt fra konflikter og sosiale utfordringer til natur og sport.

Foto: Prasenjeet Yadav/Courtesy of Vital Impacts

«THE GHOST CAT»

«Jeg fikk tatt dette bildet av en gammel hann-snøleopard med et viltkamera i dalføret Spiti Valley i India. Som fotograf med fokus på natur og dyreliv er ingenting mer spennende enn å jobbe med snøleoparder. Vi vet veldig lite om denne villkatten sammenlignet med større katter som tigre, leoparder, løver og jaguarer.» Prasenjeet Yadav var opprinnelig molekylær økolog, men er blitt en National Geographic-fotograf og eventyrer. Han er en av svært få naturfotografer som integrerer vitenskap i sine fotoreportasjer.

Foto: Ismail Ferdous/Courtesy of Vital Impacts

«PREPARING FOR THE FLOOD»

Bygningsarbeidere lager diker for å beskytte strandlinjen ved Cox’s Basar i Bangladesh. Eksperter på klimaforandringer har forutsagt at Bangladesh dette året vil oppleve en av sine verste flomkatastrofer i historien. Ismail Ferdous er fra Bangladesh, født i 1989 og fotograf og videomaker.

Foto: Sven ZaČek/Courtesy of Vital Impacts

«NIGHT MAGIC»

En ugle flyr på en stjerneklar kveld. Sven ZaČek er både naturfotograf fra Estland, en av redaktørene i hjemlandets naturfoto-magasin Lofo og en av grunnleggerne og lederne av natur- og fotoportalen looduspilt.ee.

Foto: Robbie Shone/Courtesy of Vital Impacts

«AUYAN TEPUI CAVE EXPLORATION»

Den særegne kvartsitten Tepuis i Venezuela skapte i sin tid en magisk setting for den engelske forfatteren Arthur Conan Doyles «The Lost World». Som huleutforsker og visuell historieforteller er Robbie Shone blitt anerkjent som en av de fremste hulefotografene i verden. Han har basen sin i den østerrikske alpebyen Innsbruck.

Foto: Mark Fisher/Courtesy of Vital Impacts

«SKIING A FIRST DESCENT»

Sage Cattabriga-Alosa står på ski ned en bratt fjellside nær Petersburg, Alaska, under filming med TGR for selskapets kommende film, «Light the Wick». Mark Fisher er en internasjonalt anerkjent, prisvinnende fotograf og regissør. Han er både atlet, tidligere internasjonal fjellguide og ivrig reisende.

Foto: Jim Richardson/Courtesy of Vital Impacts

«CENTRAL PARK ON A FOGGY NIGHT»

Naturfotografene var ikke vanskelige å be.

Skydekket henger lavt over New Yorks Central Park. Jim Richardson er fotograf for National Geographic Magazine og bidragsyter for Traveler Magazine, som er en del av National Geographic-
universet. Jobben har sendt ham verden rundt, fra toppene av vulkaner til dypt under jorden, fra Arktis til Antarktis og utallige steder imellom.

«TRIMERESURUS INSULARIS»

Foto: Jaime Culebras/Courtesy of Vital Impacts

Med sine hvite lepper og trekant-ede hode er denne slangen en av de mest uvanlige i verden, og den fins kun på den fjerne øya Komodo sørøst i Asia. Jaime Cule­bras har bodd og virket i Ecuador i over syv år. Der jobber han som forsker på reptiler og amfibier. I tillegg er han en prisvinnende naturfotograf.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 18 2022

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2022, og sist oppdatert 12/04 2022.

Les også