Fisketips
Seks supre steder for havfiske
Det er på tide å polere havfiskestanga. Her får du en guide til seks heite havfiskedestinasjoner.
Ifølge Snorre Sturlason bodde det en vikingkonge som het Raud den rame ved Saltstraumen, en halvtime inn i landet fra Bodø i Nordland. Raud var en fryktinngytende seidmann og hedning, og nektet å la seg døpe av Olav Tryggvason.
Derfor drepte Tryggvason ham ved å tvinge en orm ned i halsen på ham.
Klassikeren
I dag tvinges det jigger og sluker ned i det som skal være en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer, og opp dras stor torsk, sei, steinbitt, kveite og en og annen breiflabb.
Saltstraumen blir til når mellom 372 og 400 millioner kubikkmeter tidevann strømmer inn i og ut av Skjerstadfjorden, og den kan ha en topphastighet på hele 20 knop. Med strømmen følger byttefisk, og under dem jager rovfisk, og dette gjør Saltstraumen og områdene rundt til et fiskeeldorado.
Her er det også et eksepsjonelt bra fiske fra land.
Ta fly til Bodø og kjør videre med bil/taxi. Saltstraumen Brygge tilbyr båter, guidede fisketurer og overnatting.
Den ytterste nøgne ø
Helt ytterst i Lofoten, ti mil fra fastlandet, ligger et lite øyrike som heter Røst. Her bor det rundt 550 mennesker og de fleste av dem livnærer seg på fiske.
Hit kom de første menneskene for 6000 år siden, men mest kjent er det kanskje at den venetianske handelsmannen Pietro Querini kravlet i land her i 1432 etter et skipsforlis.
Her er en av Europas største sjøfuglkolonier, og havet rundt kan tilby et fiske i verdensklasse. Det var på grunnene rundt Røst at det moderne kveitefisket i Norge begynte på begynnelsen av 2000-tallet, men lenger ut finner du også rikelig med storsei og svære torsker.
For å komme seg til Røst kan man enten ta fly fra Bodø eller Leknes, eller ankomme med ferge fra Bodø eller Moskenes. Kaikanten Rorbuer og Røst Havfiske Camping tilbyr kost, losji og båter på dette flate øyriket.
For mer info: www.kaikanten.no eller oppsøk Røst-Havfiske-Camping på Facebook.
Den grønne øya i nord
Mange vil hevde at vannet rundt Sørøya nordvest i Finnmark byr på verdens beste atlantiske fiske, og vi skal ikke si oss uenige i det.
Fiskerekordene på øya sier sitt. Her er kveiterekorden på stang 196,5 kilo, torskerekorden 47,2 kilo og steinbitrekorden 21,1 kilo. Her gikk også den største kveita noensinne målt i Norge i et garn i 2007. Den veide hele 314,5 kilo.
I tillegg er dette stedet for stor uer og brosme. Øya har flere attraktive små fjorder hvor kveita går (Alt om fiskes redaksjonssjef tok en gang fem kveiter på fire timer), og i mars, når gytetorsken siger inn i fjorden Breivikbotten, er sjansene store for å sette ny pers på torsk.
Øya kalles gjerne for «Den grønne øya i nord» på grunn av et rikt planteliv. Siden Sørøya kan være litt værutsatt er det greit å vite at dersom en blir landfast en dag, finnes det 900 fiskevann med finfin ørret rett opp fra veien.
Du ankommer tettstedet Hasvik enklest med fly fra Tromsø via Hammerfest.
Big Fish Adventure i Hasvik byr på en bred seleksjon av overnattingsmuligheter, restaurant og alu-båter, i tillegg til guidede turer.
For mer info: www.bigfishadventure.no
Det historiske fisket
En kan ikke snakke om havfiske uten å tenke på Lofoten – øyriket som stadig figurerer på toppen av lista over verdens vakreste øyer, og hvor fiskere har fisket skrei i århundrer.
Det finnes mange bra plasser å ha som utgangspunkt i Lofoten, men kommer man seg nære Moskstraumen, er man sikret et fiske i verdensklasse.
Moskstraumen er en av de kraftigste havstrømmene i verden, og således er den også nevnt flere ganger i verdenslitteraturen. Jules Verne beskrev den i «En verdensomseiling under havet» og Herman Melville omtaler den i «Moby Dick».
Alt om fiske har også skrevet om den flere ganger, og det med god grunn, for her er det muligheter for stor sei på popper, og torsk på 15 kilo pluss. Moskstraumen går mellom Moskenesøya i Moskenes kommune og øya Mosken i Værøy kommune i den ytre delen av Lofoten. Et naturlig utgangspunkt er fiskeværet Å på Moskenesøya, og på grunnene der er det også et sinnssykt bra kveitefiske.
Med utgangspunkt i Bodø kan du enten fly til Leknes som ligger cirka en times kjøretur fra Å, eller du kan fly til Svolvær som ligger cirka to timer unna. Alternativt kan du ta ferga fra Bodø til Moskenes. Flere leier ut rorbuer og båter i Å.
For mer info: www.lofoten-boats.fishing, www.lofotenferie.com
eller www.aafeskarbrygga.no.
Den fremste øya
I norrøn mytologi er Frøya den viktigste gudinnen. Hun er gudinnen for erotikk, kjærlighet og fruktbarhet, men også for død og magi. En slags allround-gudinne, kan man si, og det passer bra, for med utgangspunkt i øya som bærer hennes navn kan man bedrive et godt allround havfiske.
Frøya, som på gammelnorsk betyr «den fremste øya» (i hvert fall i denne sammenhengen), ligger vest for innløpet til Trondheimsfjorden, og kan by på et variert fiske. Her vil både de som fisker etter de tradisjonelle matfiskene, og de som jakter etter spesifikke arter, kose seg.
Her finnes svartskate, spisskate og stor uer. Og her ble blant annet den nest største langen tatt på stang dratt opp av havet. Den veide 39 520 gram og lå 580 gram unna verdensrekorden.
På Frøya tilbyr ulike aktører båtutleie og losji, og guidede turer i større sjarker. Artsfiskere vil ha nytte av profesjonelle guider til å vise vei til ulike hotspots.
For mer informasjon om båtutleie, guidede turer og losji se: www.msgotland.no eller www.storfisk.no.
Artsrikt sør for hovedstaden
I Bamble kommune i Telemark ligger ei halvøy med rundt 5500 innbyggere, og en liten by som heter Langesund.
Byen var en gang et av Norges viktigste steder for skipsfart. Langesund er et utpreget sommersted som har holdt konserter med blant annet Bob Dylan, Leonard Cohen og Elton John, og hvor Langesund Fiskefestival har blitt arrangert siden 1989.
Det er en grunn til det.
Denne delen av Oslofjorden er svært artsrik, og under fiskekonkurransen i fjor ble det levert inn hele 37 ulike arter til veiing. Særlig er det mulighetene for stor lange, hvitskate og blåkjeft som gjør Langesund til en attraktiv fiskedestinasjon for dedikerte havfiskere.
Langesund ligger en to timers kjøretur langs E-18 sørover fra Oslo. Det kan lønne seg å ha med egen båt, men det er også fullt mulig å leie. Her er også en rekke overnattingsmuligheter, og selvfølgelig gjør det seg med en pils på Wrightegaarden restaurant etter endt fisking.
Info om båtutleie finner du på www.service.skager.no.
Denne saken ble første gang publisert 13/04 2019, og sist oppdatert 20/04 2021.