Havfiske for nybegynnere
Sånn får du torsk, sei, makrell og lyr
Det viktigste er: Enkelt utstyr og godt vedlikehold
Alle må starte et sted, og det gjelder havfiske også.
I begynnelsen er det viktig å ikke gå for hardt ut med innkjøp av utstyr, kroker, pilker jigger og alle disse finurlige tingene som er tilgjengelig på markedet.
Starter du på bar bakke, så start i ditt eget tempo og bli komfortabel med å være på havet, få sjøgangen på plass og begynn med å samle erfaringer fra praktisk fiske.
Båt
Det aller første du må ha tilgang til for å komme deg ut på havet er selvfølgelig en båt. Det er heller ikke noen ulempe å ha en fiskekompis, slik at dere kan lære av hverandre og gjennomføre noen fisketurer. Har du lite erfaring med båtkjøring er det alltid en fordel å være flere med tanke på sikkerheten også.
Start med å fiske innaskjærs hvor det er lite bølger, moderat med strøm og relativt grunt vann. Slik blir du kjent med båt og utstyr før du reiser på lengre ekspedisjoner som krever mer planlegging.
Utstyr
Som nybegynner trenger du ikke det mest avanserte utstyret. De fleste velger å starte med helt vanlige haspelstenger og sneller som man monterer en litt tung sluk på, og pilker med denne. Kombinert med en hekle over sluken fanger dette absolutt fisk, men ikke er det spesielt effektivt og ikke kan du fiske spesielt dypt.
Det fungerer absolutt å bruke billig fiskeutstyr, men det er noen ting som det ikke bør spares penger på. Min personlige mening er at du bør legge mesteparten av pengene i ei skikkelig snelle. Å være på havet med ei snelle som plutselig havarerer fordi den ikke er ment til tungt bruk er noe en helst vil unngå. Du kan fint kjøpe billige hekler og pilker til dette fisket, men velg hekler som består av tykk monofilament. Skal du pilke med hekle på, så vil de med tynnere monofilament rett og slett ryke, og da forsvinner det til bunns.
Fisket
Å pilke etter torsk, sei og lyr er uhyre enkelt. Du slipper ned til bunnen, sveiver opp noen runder og gjør rykkebevegelser med stanga. Følg pilken til sena er stram igjen, la den henge noen få sekunder og gjenta. Fisk deg oppover i vannlaget et stykke, slipp til bunnen og gjenta.
Prøv å fiske på mange forskjellige plasser i områder som kan holde disse artene. Alle fiskene fiskes fra bunnen og oppover i vannlaget. De liker seg rundt grunnetopper – en struktur som skiller seg ut og hvor bunnen rundt typisk er slett og flat. Det samme kan være med en bratt kant, en hylle i en skråning nært land eller under byttefisk som de beiter på – selv om det ikke er en struktur i nærheten. Det er mange faktorer som spiller inn her, så det gjelder å gjøre seg kjent med området du skal fiske i, eller spørre noen som har fisket der tidligere.
Til disse artene kan du også bruke en shadjigg, som er en stor fiskeimitasjon. Den fiskes mer eller mindre på samme måte. En tung shad synker saktere enn hva en pilk vil gjøre, så den pilkes litt roligere. Shaddene kan også brukes sammen med en hekle.
Makrell og sild er en stimfisk som kan være overalt, og ingen steder. Disse fiskes med en hekle, og en liten pilk eller et søkke i bunnen, hvor hekla har mindre kroker som fisken klarer å få inn i munnen. Et tips for å finne disse er å se etter fugler som dykker i overflaten, koking i overflaten eller se etter typiske baller på et ekkolodd. Et annet lite triks for å fiske makrell kan være å slippe ut snøret, og rett og slett dorge til du finner dem. Stopp båten når de napper og pilk i disse områdene.
Ser du det jager i overflaten, er det en fordel om du ikke gir full gass og kjører midt oppi stimen, men heller stopper på avstand og driver rolig over. Du kan også spinnfiske fra avstand for ikke å skremme bort all fisken. Båt og båtmotor lager en støy som kan gjøre at fisken blir nervøs og forsvinner.
Landingsutstyr
En håv er alltid bra å ha for å lande små og mellomstore fisk.
Til de større fiskene kan det brukes klepp eller en høtt for å få fisken om bord. Til kveite brukes det en kveitekrok som er en stor krok knytt fast i en tau, som igjen er festet i båten. Dette gir deg bedre kontroll enn når det brukes klepp. Ha også alltid en god tang tilgjengelig for å få ut kroker.
Skal fisken slippes ut igjen er det viktig at den enten håves eller kleppes på en slik måte at fisken ikke tar skade. Ikke løft fisken etter halen, og støtt alltid oppunder buken når den løftes for å ta bilder. Skal du veie fisken uten å gi den skader anbefales det å veie fisken i håven, i et veienett eller i en fuktig plastpose.
Havfiskeklubber
I det norske havfiskemiljøet finnes det utrolig mye bra folk som gjerne lærer bort alt du trenger å vite for å komme i gang på alle nivåer, så jeg anbefaler deg å se etter en lokal havfiskeklubb.
I disse klubbene arrangeres det ofte fisketurer. Noen havfiskeklubber har også interne konkurranser hvor man fisker sammen på større båter, og hvor du kan fiske sammen med folk som har årelang erfaring og som villig deler informasjon med deg.
Klubbene arrangerer også gjerne foredrag, kvelder hvor man knyter forskjellige takler, diskuterer fiskeplasser og taktikker for framtidige turer og lignende. Har du aldri fisket på havet tidligere, og er nysgjerrig på hvordan en skal fiske og hvor du finner forskjellig fisk, er dette arenaen hvor du virkelig får en bratt læringskurve. I tillegg har flere klubber også rabatter hos lokale fiskebutikker.
Sjekk ut Norges Havifiskeforbund og finn din nærmeste klubb.
Vedlikehold
Når du er ferdig med fisketuren bør du ha tilgang til ferskvann for å kunne vaske av utstyret. Du trenger ikke bruke mye tid på dette. Ta en vannslange og skyll stanga og stangringene først.
Om du demonterer snella, så sett på vann som er mellom lunket og kaldt med svak stråle og la det renne gjennom senen i noen sekunder. Skyll deretter resten av snella. Ikke bruk mye tid eller høyt trykk, da vannet kan finne veien inn i snellas interne deler og gjøre at fett og olje på innsiden av snella, og ikke minst bremseskiver, får fuktighet i seg. Da er det ikke mange turene som skal til før snella må på service. Pilker, jigger og hekler kan også skylles og tørkes av slik at de ikke ruster.
Pass på stangringene. Om disse får seg en ripe, eller sprekker, så kapper de senen raskere enn en saks.
Det er mange produkter for oppbevaring av pilker, shads og hekler. Hekler bør oppbevares i en takkelmappe, som er ei mappe med enkle plastlommer med rom. Pilker og shad kan legges i vanlige slukbokser med litt størrelse. Det finnes også pilkekasser hvor pilkene henger vertikalt. Disse er fine for da får de rent av seg alt vannet etter bruk.
Hvordan spole på sene
Når du skal spole på sene på din første havfiskesnelle, spesielt når du bruker multifilament, gjør alltid følgende: Knyt en knute på spoleakselen på snella og sveiv to-tre runder. Så tar du en stripe med gaffa- eller sportstape, og teiper knuten og de ekstra rundene med sene fast til spolen. Dette forhindrer sena i å skli på spolen.
Utstyr
Stenger
Korte og stivere havfiskestenger beregnet til pilking finnes det mange av på markedet og disse håndterer tung pilk godt. De fungerer også bra til kjøring av større fisk. Disse stengene er designet annerledes enn stenger ment for agnfiske, som gjerne er en fot eller to lenger, har mykere topp og lenger aksjon i stanga. Her er det viktig å ha i bakhodet at en stang på 6 fot, med oppgitt klassifisering på 20-30 lbs, kan være helt annerledes i bruk enn en stang på 7 fot med samme klassifisering og samme bruksområde. Spør i butikken etter hjelp til å finne en stang som passer ditt bruk etter hvor tunge pilker du skal fiske med.
Snelle
Pilking er en teknikk som er ganske tøff for utstyret, så du vil trenge en multiplikatorsnelle, eller det som kalles en havfiskesnelle. Denne trenger ikke være veldig stor, men de burde ha bra brems og en viss byggekvalitet for at utstyret skal holde.
Pilker
Pilking er det enkleste å starte med som nybegynner, og i Norge er det nettopp pilker som er lettest tilgjengelig. Disse får du i vekter fra under 100 gram til langt over en kilo i mange forskjellige typer, former og fasonger. Start med noen som er relativt lette og bli kjent med hvordan de går i vannet. Når du kjøper pilker bør du også ta med en ekstra pakke med splittringer og kroker fra en anerkjent produsent. Mer eller mindre alle pilker kommer med dårlige kroker og splittringer som kun tåler noen fisk før de ruster, bøyer seg og blir sløve. Alle småting som svivler, snapsvivler, splittringer og oppgraderte kroker koster veldig lite løst, og bør derfor anskaffes og oppgraderes med en gang.
Sene
Fyll snella med en multifilamentsene på rundt 0,30 mm. Denne er helt stum og gir pilken de rette bevegelsene, samtidig som du har full kontroll på napp og kan kroke fisken med harde mothogg. Multifilament er stumt og stivt, men tåler ikke slitasje mot fisketenner, stein på havbunnen eller generell slitasje. Derfor kan det være en fordel å bruke en såkalt «overfortom» som består av tykkere monofilamentsene. Monofilament er den klassiske senen laget av nylonmateriale som gjerne brukes på haspel- og spinnutstyr. Knyter du senen som er på snella til en vanlig svivel, og deretter materialet du skal bruke som overfortom i den andre enden, er du godt dekket. Et par meter med dette i tykkelser fra 0,60 mm til 0,80 mm holder.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Alt om Fiske