Forsker: - Derfor kan ikke lykke måles i penger
Dugnadsånden i Norge trekkes fram som et eksempel på hvorfor lykke ikke kan måles i bare penger.
Danmark er kåret til det landet med de lykkeligste borgerne i verden i rapporten World Happiness Report Update 2016, som ble utgitt onsdag av FNs Nettverk for mål for en bærekraftig utvikling. Danmark har vunnet kåringen flere ganger tidligere.
Norge havnet på en fjerdeplass blant de 157 landene som er med i rangeringen. Sveits havnet på andre plass, Island på tredje, Finnland på femte og Canada på sjette plaas.
Kåringen tar utgangspunkt i hvilke borgere som er mest tilfreds med livet sitt.
Forfatterne bak rapporten mener lykke er en bedre målestokk for menneskelig velstand enn det utdanning, helse, fattigdom, inntekt og godt styresett er.
Rapporten skisserer en rekke kriterier for lykke, deriblant høy forventet levealder, sosiale støtteordninger, personlig frihet til å ta valg i livet, liten opplevelse av korrupsjon og høy bruttonasjonalprodukt per innbygger.
- Penger betyr ikke alt
Selv om Island og Irland har vært gjennom tøffe bankkriser som har berørt privatøkonomien til borgerne, har ikke dette hatt noen nevneverdig innvirkning på deres nivå av lykke, ifølge rapporten. Begge landene har imidlertid relativt gode velferdsordninger.
Lykke, ifølge forskerne bak rapporten, kan langt fra måles i bare penger.
Økonomisk velstand ene alene som en målestokk for lykke, gir en uklar helhet, ifølge rapportens forfattere.
- I Norge er det ganske vanlig for folk å male hverandres hus, til tross for at de har råd til å betale andre til å male huset, sier rapportens medredaktør, John Helliwell, som er visedirektør ved Canadian Institute for Advanced Research, ifølge CNN.
- De går litt lengre for å hjelpe hverandre, og det blir en sosial aktivitet, og disse aktivitetene har masse å si for velvære.
- Når en aktivitet blir kommersialisert - når folk heller velger å kjøpe tjenester framfor å gjøre dem for seg selv og hverandre - så mister vi noe på veien, sier han.
Politisk uro
I noen land har borgerne blitt mindre lykkelige enn de var tidligere, som deriblant greker, italienere, spanjoler og ukrainere. Dette skyldes trolig økonomisk nedgang, og politisk uro og krig i sistnevntes tilfelle.
Det kanskje mest oppsiktsvekkende ved rangeringen, er at borgerkrigsherjede Syria ikke havner på bunn. Der ligger nemlig Burundi. Syria ligger på nestsiste plass.
Verdens mektigste land, USA, havnet på en 13. plass. Kina havnet helt nede på 83. plass.
Våre svenske naboer er de 10. mest lykkeligste borgerne i verden.
Denne saken ble første gang publisert 16/03 2016.