- Vi seksualiserer barnekroppen når vi dekker til små barn på stranda

Les hvorfor ekspertene mener du bør la barna løpe nakne.

- Badeklær er blitt dagens fikenblad på barn og indirekte risikerer man å sosialisere barnet til å føle skam over egne kjønnsorganer. Det kan være en av forklaringene når flertallet av elevene på norske skoler dusjer med underbuksen på etter gymtimene, mener seksualunderviser Stine Kühle-Hansen.
- Badeklær er blitt dagens fikenblad på barn og indirekte risikerer man å sosialisere barnet til å føle skam over egne kjønnsorganer. Det kan være en av forklaringene når flertallet av elevene på norske skoler dusjer med underbuksen på etter gymtimene, mener seksualunderviser Stine Kühle-Hansen. Foto: (Foto: Colourbox)
Først publisert

(SIDE2): Nea (5) og Leander (5) løper rundt på stranda på Sørenga i Oslo. De har begge fått nytt badetøy, og Nea er spesielt fornøyd med «Frost»-badedrakten sin.

- Redde for at andre skal se på det som unormalt

Like i nærheten sitter mamma og soler seg, mens hun holder et øye med barna som leker i vannkanten.

- Jeg synes det er helt greit at de har på seg badedrakt og badebukse, men samtidig hadde det også vært greit om de ville løpe rundt nakne. Nå er de begge 5 år, og da vil de gjerne ha på seg klær. Da de var yngre brydde de seg mindre, og løp gjerne nakne rundt på stranda.

- Det kan se ut som om det er stadig færre barn som er nakne på stranda i dag sammenlignet med for 15-20 år siden. Hvorfor tror du det er blitt sånn?

- Det vet jeg egentlig ikke. Jeg tror barn i dag er litt mer sjenerte enn vi var som barn, de gjemmer seg gjerne bak håndkle når de skifter og vil ikke løpe rundt nakne. I tillegg er det vel noen foreldre som er redde for at noen skal sitte å se på barna deres, kanskje er de også redde for at andre skal se på det som rart og unormalt.

PÅ STRANDA: Er færre barn nakne på stranda i dag enn før? Leander (5) og Nea (5) vil begge helst ha på seg badetøy på stranda.
PÅ STRANDA: Er færre barn nakne på stranda i dag enn før? Leander (5) og Nea (5) vil begge helst ha på seg badetøy på stranda. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Jenta mi får ikke gå med bikinitopp

Selv husker tobarnsmoren godt at hun løp rundt naken som barn. Da hun ble litt eldre brukte hun en badetruse.

- I dag ser jeg at flere små jenter bruker bikinioverdeler, jeg hadde nok bare på meg badetruse som barn. Men egentlig synes jeg det er opp til foreldrene å bestemme dette. Vil barna være nakne og foreldrene synes det er greit, så la barna løpe rundt nakne. Vil barna kle på seg så er det også greit.

LES OGSÅ: Derfor soler ikke jenter seg toppløse lenger

Side2-blogger Marte Frimand-Anda, som skriver foreldrebloggen Casa Kaos, syns det er trist at få barn løper nakne rundt for tiden.

 - Jeg er for barn og nakenhet, og jeg har stusset over at få barn løper nakne rundt for tiden.

Dette synes hun er trist fordi det å være naken for barn bør være helt uskyldig og uproblematisk.

 - Når vi voksne dekker til små barnekropper, og særlig med bikini på små jenter, så tenker jeg vi seksualiserer barnekroppen og det synes jeg er feil. Den trenger ikke å dekkes til.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Selv er Marte tobarnsmor, og hennes barn er fem og seks år gamle.

- Jeg har valgt at barna mine skal få bestemme selv. Hvis de vil løpe nakne så gjøre de det, men dessverre så vil de kle på seg. Men jenta mi får ikke gå med bikinitopp, der setter jeg foten ned. Det er enten truse eller badedrakt.

Marte Frimand-Anda står bak bloggen Casa Kaos. Hun er frilansjournalist og mor til to barn.
Marte Frimand-Anda står bak bloggen Casa Kaos. Hun er frilansjournalist og mor til to barn. Foto: (Privat)

 - Før var det pupper overalt

Bloggeren påpeker at det i hele samfunnet er blitt mindre naturlig med nakenhet.

 - Da jeg var barn gikk alle mødrene rundt toppløse i hagen og på badestranden, det var pupper overalt - hengepupper, små pupper og store pupper. Det var helt naturlig. Så begynte vi å ta på oss bikinitopper og skjule puppene våre. Dette har vi overført til barna våre, de skal heller ikke være nakne, de skal ha på seg badetøy.

Frimand-Anda tror mange foreldre kan være redde for at bildene misbrukes i sosiale medier eller pedofile nettverk.

 - Dette er jo argumenter som ofte brukes, og det er klart at det også er noe jeg tenker på når jeg får høre om det, eller folk snakker om det. Men skal vi la oss hemme av det? Hvor mye skal vi la de få personene få styre oss og dette med nakenhet? Men det er et vanskelig tema.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HVA SKJEDDE MED DETTE?  - - Det er naturlig for små barn å være nysgjerrige på egne og andres kropper. Lek og bading om sommeren er en naturlig situasjon for barna når det gjelder å se og erfare mangfold, sier psykiater Anne Kristine Bergem.
HVA SKJEDDE MED DETTE?  - - Det er naturlig for små barn å være nysgjerrige på egne og andres kropper. Lek og bading om sommeren er en naturlig situasjon for barna når det gjelder å se og erfare mangfold, sier psykiater Anne Kristine Bergem. Foto: (Foto: Colourbox)

 - Barn skal få ha nakenheten sin i fred

 - Å kle badetøy på barn under skolealder signaliserer flere ting, blant annet at vi dekker til utvalgte deler av kroppen deres, sier høgskolelektor og autorisert seksualunderviser, Stine Kühle-Hansen til Side2.

Hun stiller spørsmålene: 

- Hvorfor trenger man å gjøre det?

 - Er det fordi man er redd for barnas seksualitet?

Ifølge Kühle-Hansen må barns seksualitet anerkjennes og respekteres langt mer enn det gjøres i dag

Barnas trygghet står i fare når voksne rundt seksualiserer barnekroppen, mener seksualunderviser Stine Kühle-Hansen.
Barnas trygghet står i fare når voksne rundt seksualiserer barnekroppen, mener seksualunderviser Stine Kühle-Hansen. Foto: (Foto: Privat)

 - Det betyr at vi må la dem i fred. Barn har rett på et privatliv og rett på å utvikle sin seksualitet på sine egne premisser i jevnbyrdige relasjoner. De skal ikke bli skjøvet inn i en voksens seksualiserte univers og barn skal få ha nakenheten sin i fred. Det er virkelig et tankekors at vi i 2016 fremdeles må forsvare synlig hud på barn som ufarlig.

 - Hvorfor er det «så farlig» om barn går med bikini?

 - Når man kler på små barn bikini eller badebukser tabuiserer man deler av kroppen deres. Badeklær er blitt dagens fikenblad på barn, og indirekte risikerer man å sosialisere barnet til å føle skam over egne kjønnsorganer. Det kan være en av forklaringene når flertallet av elevene på norske skoler dusjer med underbuksen på etter gymtimene. Barn bør få leke både påkledd og nakne sammen og selv velge hvor mye de vil utforske på kroppen. Det er ikke ulovlig, det må vi stadig understreke.

 - Det rammer barnas frihet og trygghet

Kühle-Hansen mener det i vår kultur er et påtrengende kroppsfokus, og at naken hud blir seksualisert av mange voksne.

 - Dette rammer de minste barnas frihet og trygghet. Friheten går tapt i det de ikke lenger selv kan få bestemme om de vil bade eller sole seg nakne. Tryggheten deres står i fare når voksne rundt seksualiserer barnekroppen. Barn skal ha sin nakenhet i fred fra voksnes seksualiserte blikk og berøringer.

LES OGSÅ: - Kroppshetsen begynner hjemme

Hun påpeker at vi i Norge har en rekke lover som nettopp skal beskytte barn slik at de ikke skal bli invadert av voksne.

 - Allikevel har over en fjerdedel av unge jenter, 29 prosent, opplevd minst en form for seksuell krenkelse i løpet av oppveksten og syv prosent av guttene har opplevd det samme. Det viser en ny rapport fra Voldsprogrammet ved NOVA, HiOA, som ble lansert 8. juni i år og HiOA tilbyr en ny videreutdanning denne høsten som blant annet tar opptabuer og nakenhet.

(Artikkelen fortsetter under)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

 

- Barn er født nakne og uten skamfølelse

Psykiater Anne Kristine Bergem mener det ofte er voksne som gjør barna blyge over egen kropp.

 - Barn er født nakne og uten skamfølelse over egen kropp. De utvikler blyghet og skamfullhet over å eksponere seg når de blir møtt med negative reaksjoner fra omgivelsene.

Psykiater Anne Kristine Bergem mener foreldre bør trå varsomt og ikke kommentere på kropp.
Psykiater Anne Kristine Bergem mener foreldre bør trå varsomt og ikke kommentere på kropp.

Bergem mener at det ikke finnes noen god grunn for at små barn skal gå med badetøy annet enn for å beskytte seg mot solen eller for å hindre bæsj i badevannet.

I tillegg mener hun at det å være nakne for barn er en fin mulighet til å se mangfold.

  - Det er naturlig for små barn å være nysgjerrige på egne og andres kropper. Lek og bading om sommeren er en naturlig situasjon for barna når det gjelder å se og erfare mangfold.

Hun påpeker også at foreldre har en viktig oppgave i forhold til det å snakke om kropp.

  - Foreldre bør aldri kommentere på utseende og kropp i negative ordelag om barn eller andre mennesker i barns nærvær. Barna får med seg det som bli sagt, og forstår fort hva voksne mener er stygt og fint. Det er informasjon barna ikke trenger. Barn er ikke født fordomsfulle eller med skjønnhetsidealer.

LES OGSÅ: 5 ganger Skam (og Noora) tar opp viktige temaer

- Barn er blitt objekter av klesindustrien

Spesialist i allmennmedisin Kari Løvendahl Mogstad er også engasjert i tema og holder for tiden på med et bokprosjekt, hvor hun ser på det økte kroppsfokuset i samfunnet og den negative utviklingen rundt forholdet til egen kropp.

Spesialist i allmennmedisin Kari Løvendahl Mogstad mener vi må ta tilbake kroppen vår.
Spesialist i allmennmedisin Kari Løvendahl Mogstad mener vi må ta tilbake kroppen vår. Foto: (Foto: Privat)

  - I dagens samfunn er det en enorm pornofiseringen og sexifisering. Dette at små barn liksom «må» ha på seg badetøy, og at småjenter går med bikinitopper, det mener jeg er det samme som denne sexifisieringen. Bryster har blitt skremmende sexifisert, både med hensyn til amming, og til og med hos små barn. De er laget til objekter av klesindustrien og alle andre som tjener rått på dette.

Løvendahl Mogstad tror både barn og voksne kjenner på dette, mye takket være trøkket fra media.

 - Barn helt ned i barnehagealder snakker om kropp, og de er ikke gamle før de er opptatt av six-pack og fine rumper. Dette får de jo fra et sted, og vi voksne er nødt til å skjerpe oss, med hensyn til hvordan vi snakker om både oss selv, og hvordan vi velger å vektlegge viktigheten av kropp og utseende i barnas påhør.

 - Vi må ta tilbake kroppen vår!

Hun viser til at forskning viser at de ungdommene som har det mest positive kroppsbildet, er i de familiene hvor kropp og utseende sjelden er et tema, samt at barna lærer seg at kroppen er noe som skal «fungere» og brukes, ikke bare sees på.

 - Vi er nødt til å ta tilbake kroppen vår! Det er synd dersom en far ikke kan bade naken med babyen sin, eller at mange av oss gruer oss til å gå på stranda, som den vi er.

LES OGSÅ: Psykiater: - Ikke fortell ungene at de kan bli hva de vil