Med ungdom på reise

La hodene rulle!

Er tenåringen lunken til familieferie? Reis til real life-versjonen av fantasiverdenen de elsker!

BLODTØRSTIG TYRANN: Henrik VIII er kjent for sine mange koner, som han gjerne lot halshugge. I Hampton Court Palace kan dere møte ham, for anledningen alive and kicking.
BLODTØRSTIG TYRANN: Henrik VIII er kjent for sine mange koner, som han gjerne lot halshugge. I Hampton Court Palace kan dere møte ham, for anledningen alive and kicking. Foto: Foto: Hampton Court Palace
Først publisert Sist oppdatert

Elizabeth S. Lingjærde

Journalist og blogger.

Skriver for reisebloggen Borte best.

Det skjer i de beste familier: Gradvis har husets ungdom nærmest sluttet å kommunisere med omverdenen.

I beste fall kan du håpe på å få et par mutte grynt til svar.

I stedet blir han eller hun fullstendig oppslukt av data- og TV-spill, skumle bøker eller fantasyfilmer, og lever tilsynelatende mesteparten av livet sitt i en ikke-eksisterende verden.

Forslag til klassisk familieferie blir hos ungdom i denne fasen ofte møtt med et oppgitt: MÅ jeg være med?

Men det de færreste foreldre har forstått, er at den parallelle virkeligheten de lever seg inn i har hentet inspirasjon, kulisser, myter, scenografi, figurer og dramatikk fra gammel og helt reell historie. Ofte fra middelalderen og renessansen.

Så skal du lokke ungdommen ut av fantasiverdenen de elsker, kan det jo være lurt å lokke med en helt ekte 3D-versjon av den. The real thing!

Henrik VIII - alive and kicking

Du trenger ikke engang reise langt. London, vår vestlige sivilisasjons stormaktsentrum, har alt du trenger for at tenåringsgutter i den verste spillalderen skal trives. Storbyen er stappfull av skatter som bare venter på en nysgjerrig ungdom fra Norge.

Men hvor skal du begynne?

Stikk selvsagt innom Westminster Abbey, hvor store vitenskapsmenn og andre viktige sivilisasjonsbyggere ligger begravet.

Men den største og mest levende opplevelsen får dere utenfor London, hjemme hos Henrik VIII - du vet, han med de mange konene.

For anledningen alive and kicking!

Postkortvakkert

Vi tok tuben til Richmond upon Thames, i seg selv en superidyllisk, liten engelsk landsby ved Themsens bredder. Ypperlig for lunsj og litt shopping på veien til eller fra.

Hampton Court Palace

Et tidligere kongelig palass i sørvestlige London i England, i distriktet Richmond upon Thames på grensen med grevskapet Surrey.

Stedet er åpent for offentligheten året rundt.

Slik kommer du dit:

Tog fra London Waterloo, ca 35 minutter reisetid.
Eller tog til Richmond upon Thames, og derfra buss nr R68 til Hampton Court.

Derfra hopper dere på bussen som går til Hampton Court. Også den snor seg gjennom den postkortvakre engelske landsbygda, før dere står foran Hampton Court Palace.

Her jobbet og bodde en drøss mennesker, hvorav mange barn, fra 1500-tallet til 1760. Da opphørte det å være kongelig bolig.

Før den tid ble det bygget på, slik at slottet har en unik arkitektur i både tudor- og renessansestil, omringet av enorme og praktfulle hageanlegg.

Myteomspunnet labyrint

Men bryr ungdom seg om engelske hageanlegg?

Ja, når trærne ser ut som de tilhører en surrealistisk scene i Alice in Wonderland, så absolutt!

Og når hekken de går forbi viser seg å skjule en myteomspunnet labyrint, forsvinner de inn én etter én. Førstemann ut igjen blir mye, mye vanskeligere enn de tror…

Men hvor er Henrik?

I et vindu står en fortvilet kvinne og klager sin nød til en som må være hennes hemmelige elsker.

Så dukker plutselig Henrik VIII selv opp, i samtale med en kvinne om hvem han burde gifte seg med neste gang. Har hodene trillet igjen?

Ved kongens bord

På vandring gjennom slottets utallige saler, borggårder og ganger titter vi inn i alt fra et kongelig sjokoladekjøkken til overdådige soverom.

I spisesalen står det skrevet underlige fakta på bordduken. Vi får prøvesitte ved kongens bord, og skåle med tinnpokaler.

Putselig høres sang som er så vakker at den kjennes helt magisk. Det er et engelsk guttekor som øver i kapellet.

Er engelske gutter født med sølvstruper?

Så fint å oppleve at manndom kan uttrykkes med mer enn fotballbein og kongemakt!

Teksten er opprinnelig publisert på reisebloggen Borte Best.

VED KONGENS BORD: Prins Edvard (17) prøvesitter stolen til Henrik VIII.
VED KONGENS BORD: Prins Edvard (17) prøvesitter stolen til Henrik VIII. Foto: Foto: Elisabeth S. Lindgjærde