Ungdom og selvfølelse
10 råd som gir tenåringen din bedre selvfølelse
Hørt om takknemlighetsdagbok?
- Det er på høy tid at verktøy i hvordan man bygger god selvfølelse kommer inn i læreplanene i skolen, sier Trine Anette Øfsti Bråten.
Hun er sertifisert NLP coach og grunnlegger av Diameta, et selskap som kurser barn, unge og foreldre i hvordan man bygger god selvfølelse.
- Selvfølelsen er viktigere enn selvtilliten. Å ha god selvtillit betyr at du er trygg på at du kan mestre en oppgave, mens god selvfølelse gir deg trygghet i at du er god nok akkurat sånn som du er, sier hun.
Tall fra SSB viser at selvmord er den nest hyppigste dødsårsaken for barn og unge.
Ifølge Folkehelseinstituttet har 15-20 prosent av alle barn og unge psykiske plager, og bruken av antidepressiva blant tenåringsjenter er fordoblet siden 2006.
Med det store prestasjonspresset som dagens tenåringer opplever, er det viktig at de føler seg gode nok - uavhengig av prestasjonene.
Vær en god rollemodell
- Vær bevisst på at du ikke kritiserer og baksnakker mennesker rundt deg, enten du ser et TV-program eller kjører i trafikken. Hvis du vil trygge tenåringen på at vi er god nok som vi er, kan du ikke samtidig kritisere alle rundt deg, sier Bråten.
Foreldrene må også anerkjenne tenåringene for hvem de faktisk er, fremfor hvem foreldrene ønsker at de skal være.
- Tenåringen kan for eksempel ha ønske om å ta en helt annen utdanning enn hva foreldrene ønsker. La tenåringen utforske sine spirende interesser uten å bli sammenlignet med andre. Vær derimot på vakt mot destruktive mønstre, sier hun.
Ikke mas om tenåringen er sint eller lei seg
Mange foreldre begynner å mase på tenåringene om de er sinte, lei seg eller virker innesluttet.
- La det hele bero litt i stedet, og gi tenåringen litt rom. Tenåringer trenger ofte litt tid for selv å forstå årsakene til sine egne reaksjoner. Si heller «Jeg ser at du er sint, og jeg skal la deg være det. Vi kan snakke om det etterpå hvis du vil.» Foreldre kan gjerne avtale med tenåringen hvordan de kan reagere i ulike situasjoner.
Bråten er opptatt av at foreldrene behandler tenåringene sine respektfullt, samtidig som de gjøres ansvarlig for sine handlinger.
- Bank på døren før du går inn på rommet. Spør om det er greit at dere tar en samtale på et bestemt tidspunkt. På den andre siden er det viktig at om tenåringen gjør noe galt, så får det en konsekvens, sier hun.
Takknemlighetsdagbok
- Vi lever i et samfunn hvor et ytre fokus gjør at mange tenåringer sammenligner seg med den som har den flotteste kroppen, de beste karakterene, de fineste klærne osv. Det er ingen som er på topp på alt, og det er heller ikke hensikten. Poenget er å kjenne etter hva man er fornøyd med og sette pris på det man har, sier May-Bente Høiland Lode, forfatter, lektor i pedagogikk og coach.
Hun har grunnlagt SMART akademiet som kurser foreldre og ungdommer til god selvfølelse og mental styrke. I år er hun aktuell med selvhjelpsboken "SMART for livet" rettet mot ungdom.
- En fin oppgave er å skrive ned tre ting hver dag som man er takknemlig for. Det er noe man kan gjøre både som foreldre og ungdom. Som forelder kan du dele tre ting du er takknemlig for denne dagen, og spør ungdommen hva han eller hun er takknemlig for. Forskning har vist at å gjøre denne lille øvelsen i løpet av en tre ukers periode gav testpersonene en markant forbedret livskvalitet, sier hun.
Ta tenåringen på fersken i å gjøre noe bra
Høiland Lode forteller at mange foreldre hun møter har fokus på det de ikke er fornøyd med, eller det de bekymrer seg for ved sin tenåring.
10 nyttige råd til tenåringsforeldre
- Snakk positivt om folk rundt deg for å vise at alle er bra nok som de er.
- Anerkjenn tenåringen for hvem hun eller han er. Husker du hvordan du selv ønsket å prøve deg frem? Lytt og vær nysgjerrig, men vær obs på destruktive mønstre.
- Gi tenåringen rom for følelser og reaksjoner, men si at du er tilstede om det trengs.
- Snakk med tenåringen på en respektfull måte. Hvordan liker du å bli snakket til?
- Selvfølelse handler om trygghet, så grenser som overskrides bør få konsekvenser.
- Fokuser på hva du er takknemlig for ved deg selv, og spør tenåringen om det samme.
- Gi oppmerksomhet til tenåringens positive egenskaper, og det positive gror!
- Stress ned, vær tilstede i nåtiden – og hjelp tenåringen til det samme.
- Vær bevisst på å ha positive briller på nesen – hvilke løsninger og muligheter ser dere når det gjelder tenåringens utfordringer i hverdagen?
- Fortell tenåringen at du har tro på han eller henne, og at du vil være en støtte i valg som tas.
- Det vi fokuserer på forsterkes. Så hva vil du ha mer av? Ta tenåringen på fersken hver gang hun eller han gjør noe bra, og det beste er å bekrefte tenåringens gode egenskaper. Gjør gjerne dette flere ganger daglig. Foreldre som jeg har hatt på kurs rapporterer om en helt annen hverdag når de begynner å ta ungdommen på fersken idet de gjør noe bra, sier Høiland Lode.
Trafikklys-prinsippet
Hun forteller at mange tenåringer stresser seg syke av tanker om alt de burde gjøre, fremfor å være tilstede her og nå. Et godt redskap for stresshåndtering er trafikklys-prinsippet.
- Stopp opp ved røde tanker som «det får jeg ikke til», og vent til det kommer en grønn tanke som «Jo, det får jeg til!». Tankene våre er som skyer, de flyter gjennom vårt system hele tiden, så lenge vi ikke henger oss opp i en rød tanke så kommer det snart en grønn. Foreldre er de beste rollemodeller for sine ungdommer. Så her handler det om å gå foran som et godt eksempel. Ungdommene gjør ikke det vi sier, de gjør det vi gjør. Foreldre som stresser og går rundt med røde tanker lærer dette videre til sine barn. Bruk trafikklysprinsippet i eget liv og vær et godt eksempel, sier Høiland Lode.
Også når det gjelder hvordan vi velger å se verden, er hun opptatt av at foreldre går foran som et godt eksempel.
- Hver dag når vi våkner, ligger det klar noen briller til oss på nattbordet. Noen mennesker tar på seg de positive brillene og legger merke til alt det de setter pris på ved seg selv og livet, sier hun.
Andre mennesker tar på seg «finn fem feil-brillene» og fokuserer på det de ikke liker og ikke setter pris på.
- Foreldre må hjelpe ungdommen med å rydde bort «finn fem feil-brillene» og heller begynne å ta 100 prosent ansvar. Det vil si å la være å kritisere, klage og komme med unnskyldninger og i stedet se etter løsninger, fokusere på muligheter og det som virker, forklarer Høiland Lode.
Ikke tvil på tenåringen
- Jeg møter foreldre som sier de har mistet troen på tenåringen sin. Det er trist. Foreldre må huske at det starter med én person, og det er deg selv. Se tenåringen slik han eller hun er, og si: «Jeg har tro på deg, jeg støtter deg og er glad i deg uansett». Tenåringene er kloke og vil gjerne ta egne valg, men de trenger å sparre med noen som har tro på dem, sier hun.