NY ARVELOV

Tryggere å være samboer

Samboere med felles barn får nå rett til å arve hverandre.

NYTT LOVFORSLAG: Samboere med felles barn får rett til å arve hverandre, i nytt lovforslag. Det har de ikke i dag.
NYTT LOVFORSLAG: Samboere med felles barn får rett til å arve hverandre, i nytt lovforslag. Det har de ikke i dag. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert

I dag har samboere ikke rett til arv etter hverandre. Det betyr at gjenlevende samboere etter dødsfall har havnet på bar bakke økonomisk. Fra nyttår blir det annerledes for de 240.000 samboende par i Norge. 140.000 av dem har felles barn.

Dette er nytt

I dag:

  • Samboere har ikke rett til arv etter hverandre.
  • Uskifte: Ingen rett for gjenlevende samboer til å sitte i uskifte, det vil si at boet må fordeles til arvinger ved en samboers død.

Foreslått:

  • Samboere med felles barn skal ha rett til arv fra samboeren, inntil 4 ganger grunnbeløpet i folketrygden (4G) - i dag ca. 228.000 kroner. Arveretten til gjenlevende samboer kommer før såkalte særkullsbarn, altså barn som samboerne har hver for seg. Arv utover det må være testamentert til gjenlevende samboer.
  • Denne arveretten til samboere skal komme før utdelingen av såkalt pliktdelsarv til barna, og dersom arven totalt er mindre enn 4G, får barna ingen arv.
  • For samboere som ikke har felles barn, foreslås det at gjenlevende samboer kan få inntil 4G i arv, dersom samboeren har bodd sammen minst fem år og dette er testamentert.
  • Gjenlevende samboer gis rett til å sitte i uskiftet bo, dersom paret har, har hatt eller skal få felles barn. Det vil si at gjenlevende samboer kan fortsette å bo i huset og kjøre bilen til den andre.

Unik lovgivning

- Kanskje vi skulle ha gått enda lenger, men nå får Norge en lovgivning for samboere som blir unik, selv i Norden, sier Ingrid Bjørketun Heggø (a), saksordfører for den nye arveloven i Stortinget, til Aftenposten. Hun sier at hovedgrunnen til det nye er å ivareta barna bedre under samboerskap.

Kan bli konflikt

De som foreslår endringene ser at det kan bli interessemotsetninger mellom gjenlevende samboere og særkullsbarn. Gjenlevende samboer vil få 280 000 kroner, hvis det er felles barn med i bildet. Dersom det er alt som er igjen i boet, vil såkalte særkullsbarn ikke få en eneste krone i arv.

- Dette blir det samme som i ekteskap, sier Heggø. Men hun medgir at det kan oppstå tilfeller hvor barn ikke får arve.

LES: Vil du gifte deg likevel?

LES: Flere saker om foreldre og barn.

LES OGSÅ: Rettigheter og plikter som samboer og gift.

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også