Middagstips med grønnsaker
Triksene du bør kunne for å få barna til å spise fisk og grønnsaker
Vi har vel alle opplevd det: Et barn som nekter å spise brokkolien, fisken eller hva som enn ligger på tallerkenen og ser «motbydelig» ut. Ekspertene deler sine triks for å få barna til å spise sunnere.
Hvorfor smakssansene våre er slik de er har en sterk sammenheng med et historisk perspektiv.
Hvorfor er det slik at vi foretrekker søt smak framfor bitter smak?
– Alle mennesker ved fødsel avviser bitter smak. Bitter smak i naturen kunne gi signal på at noe er giftig, mens søt smak ga signal på at maten er næringsrik og trygg å spise, forteller forfatter av boken «Smak», Frida Felicia Vennerød-Diesen.
Hun har en mastergrad i utviklingspsykologi, og en doktorgrad om utviklingen av smakssansen hos små barn.
– Tidligere var alle babyer avhengig av å like morsmelk for å overleve. Morsmelk er ganske søtt og det har ført til at man fra veldig ung alder får etablerte smakssanser som siger etter noe søtt, sier hun.
Har man som forelder mulighet til å påvirke smakssansen til barnet, og hvordan? Svaret er JA! Det går an å gjøre noe med det.
Matvaner man etablerer fra man er veldig liten tar man med seg inn i voksen alder. Det handler mye om hva man får servert hjemme, og hvordan, mener Vennerød-diesen.
Tilvenn barnet ditt til å like bitter smak
Helsemyndighetenes kostholdsråd er velkjent: Fem grønnsaker eller frukt om dagen, og fisk to-tre ganger i uken. Likevel er de vanskelige å overholde. Hva kan vi gjøre med det?
– Den letteste måten å legge matvaner på er å starte tidlig. Matvaner man legger tidlig har man med seg hele livet, sier Vennerød-Diesen.
Den første gangen babyen smaker noe bittert, kommer den antageligvis ikke til å synes at maten er interessant. Nøkkelen er å gi det tid, og ha en gradvis tilvenning.
– En vanlig måte å venne barnet til å like bitter smak er å blande noe sammen, og gradvis ta bort det som er søtt slik at maten blir mer og mer bitter etter en periode.
– Når barnet er veldig lite, vil det ikke ta mange ganger før de begynner å like det. Avokado og søtpotet er gode alternativer å starte med, ettersom at de er litt søte og litt bitre, sier Vennerød-Diesen.
Les også: Før jeg sender fjerdemann inn barnehageporten, er det én ting jeg må si
Lag mat selv
Mye av maten som selges i butikken er enten veldig søt eller har mye tilsatt sukker. Vennerød-Diesen anbefaler å lage mye av maten selv.
– Mye av ferdigmaten i butikken har en urealistisk smak på frukten og grønnsaken på grunn av alle tilsetningene. For eksempel pæremos i butikken vil i mange tilfeller smake såpass annerledes enn en vanlig pære. Det hjelper ikke når barnet skal lære seg å like vanlig pære etter hvert.
For å få en realistisk smak på maten og en positiv utvikling i barnets matvaner, kan det være lurt å lage noe maten selv.
Vennerød-Diesen forteller at man kan ha en kombinasjon av hjemmelaget mat og ferdigmat.
– Det er fint å utfordre barna litt mer, og kanskje seg selv ved å lage maten fra bunnen av. Ofte kan man servere det man selv skal spise til middag ved å ikke tilsette salt, og mose det til mousse eller pure.
Barnas forhold til mat
Forsker Anneckhen Bahr Bugge har sammen med kollegaer ved SIFO sett nærmere på barn og unges spisevaner. Undersøkelsen er gjort blant 1058 foreldre med barn i alderen 1–16 år.
Den viser at spisefrekvensen av frukt, bær og grønnsaker er høyere for barn i familier der foreldrene rapporterte at de er glade i å lage mat.
Fisk og sjømat toppet listen over hvilke matvarer de yngre barna helst ikke vil spise. Den vanligste begrunnelsen var: «Liker ikke smaken».
Ved hjelp av matlaging og matglede i hjemmet, utvikler barnet et ønske om å spise mer sunn mat. Foreldrenes holdning til mat smitter over på barna.
– Det var høyere spisefrekvenser av grønnsaker, frukt, bær, fisk og sjømat hos barn som ofte deltok i matlaging og tilberedning av familiens måltider. En positiv effekt på barnas matvaner er at foreldrene serverer barna den samme maten de selv spiser, informerer Bugge om.
Bugge anbefaler å unngå pekefinger på hva som er bra og dårlig mat, sunt og usunt. Det kan bidra til å gi barn og unge et anstrengt forhold til mat.
Hun oppfordrer å trekke fram det positive ved mat og matlaging for å skape en matglede.
Les også (+): Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – To får toppkarakter
«Lur» inn sunn mat: Slik får du barnet til å spise det du vil
Har du utfordringer med å få barna til å spise sunt? Da er det mulig å «lure» inn sunn mat. Få grønnsakene til å virke mindre skremmende ved at barna tilbereder dem selv.
Trine Sandberg står bak matbloggen Trines Mat. Her er hennes råd:
– Bytt gjerne ut grønnsakene i oppskriftene med grønnsaker barna liker framfor å ta det bort, sier hun.
Sandberg anbefaler å «lure» det inn smått og gradvis slik at barnet får et avslappet forhold til grønnsaker og frukt. Her er hennes beste tips til å starte med:
Suppe: Kok masse grønnsaker og knus det i en stavmikser. Gjerne stek favorittgrønnsakene til barna og strø dem oppå for å få en tyggemotstand.
Pasta: Rasp litt gulrot i pastasausen, da vil den ikke være så synlig. Du kan også lage squashpasta som kan serveres istedenfor vanlig pasta eller med pastaen. Ved å blande de to type pastaene, vil squashpastaen bli litt «usynlig».
Frukt: Lur inn frukt i middagsrettene. Tilsett for eksempel litt appelsin i torskeretten. Frukt har en smak som appellerer mer. Fargene gir et mer fristende og innbydende utseende.
Fisk og grønnsaker
Vennerød-Diesen råder deg å gjøre grønnsaker og fisk engasjerende og morsomt!
Fisk: Tenk på hvordan man snakker om fisk- gjør fisken mer spennende. Skal man ha laks, så kan man si at det er «prinsessefisk» fordi den er rosa.
Tenk på hvordan du tilbereder fisken, og bruk noe barna liker fra før. Gjør det på en måte som virker mer innbydende.
Lag for eksempel fisketaco hvor man steker fisken. Da vil man bruke noe barna liker fra før og, og gjøre fisken litt diskré. Ikke la fisken være hovedelementet i matretten.
Mange barn reagerer på fisk på grunn av lukten. Da kan det ofte være bedre å servere fiskepinner eller fiskekaker som ikke har så sterk lukt. Laks generelt er lettere for barn å like fordi det har en smak og konsistens som er veldig barnevennlig.
Man kan fint få i seg noen porsjoner med fisk gjennom kaviar og makrell i tomat.
Grønnsaker: La fantasien sette grenser.
Å kutte opp grønnsakene hjelper. Har man barn som ikke liker grønnsaker må man starte rolig og tilvenne de gradvis.
Det lønner seg å starte med det som er minst bittert, og bygge det videre derifra. Begynn med de grønnsakene som er mindre bitre og lettere å like.
Lek og moro med matsmaking
Det er mye moro man kan finne på med barna for å gjøre nye matvaner mer gøyalt å utforske.
Bingo: Man kan lage en smaksbingo hvor man lager en oversikt over måltider eller matvarer man ønsker at barnet skal smake på.
Hver gang barnet smaker på det- trenger ikke å spise opp, skal man krysse av en rute. Det er om å gjøre å komme seg til bingo.
Det er moro for barna om foreldrene blir med på leken. Da kan foreldrene ha en egen bingo som har flere bilder enn barnet. De kan gjerne legge til matvarer de ikke liker for å utfordre seg selv litt, og vise barnet at matvaner endrer seg hele livet.
Blindsmaking: Det kan være morsomt å ta bort en sans. I denne leken kan man holde seg for øynene, smake noe nytt og kjenne etter hva man smaker på.
For at barnet skal bli trygg på leken kan det være lurt at en av foreldrene smaker i blinde. Etter hvert vil barnet bli tryggere på leken, se at det er ufarlig og prøve å smake selv. Da kan man gjerne starte med å gi godteri for å skape trygghet.
Gjerne gi Nonstop i forskjellige smaker og la barnet sette ord på hva det smaker. Da lærer de å kjenne etter hva ting smaker, og at ting smaker litt forskjellig og at det er trygt å smake. Senere kan man ta noe barn ikke liker så godt.