Test av vinterdresser 2019:

Soleklart dyrest er soleklart best, men to av vinterdressene lekker vann

Vi har testet åtte av sesongens vinterdresser til barn.

TEST: Foreldre og Barn har også i år testet vinterdresser for barn.
TEST: Foreldre og Barn har også i år testet vinterdresser for barn. Foto: Produsentene
Først publisert Sist oppdatert

Vinteren står for døren og med den følger snø, slaps og kulde. Lange dager ute, krever klær som holder barna tørre og varme, og samtidig tåler hard barnelek.

Foreldre & Barn har testet åtte av sesongens nye vinterdresser til barn, og resultatene viser at de beste dressene gjennomgående har svært god vanntetthet. Vanntettheten er testet i en maskin som gir de ulike tekstildelene stigende vanntrykk helt til det eventuelt trenger vann gjennom og begynner å lekke.

Best i test er vinterdressen fra den svenske produsenten Isbjörn of Sweden. Denne dressen tåler et ekstremt sterkt vanntrykk, og kan sies å være fullstendig vanntett.

Se detaljer om hver enkelt dress ved å klikke deg inn på bildene nederst i saken.

Disse dressene lekker mest

For at et plagg skal kunne kalles vanntett må det i henhold til europeiske standarder tåle en vannsøyle på minst to meter, både på selve materialet og gjennom sømmene. Vi har utsatt dressene for en vannsøyle på opp mot ti meter. Dressene fra Ellos, Name It og H&M kommer dårligst ut i vår test.

TESTVINNER: Dressen Penguin fra Isbjörn of Swedengår helt til topps i årets test, men den scorer dårlig på ett punkt.
TESTVINNER: Dressen Penguin fra Isbjörn of Swedengår helt til topps i årets test, men den scorer dårlig på ett punkt. Foto: Produsenten

Dressen fra H&M klarer den europeiske grenseverdien for vanntetthet på to meter, men ikke vår test med en vannsøylen på 10 meter, hverken gjennom sømmene eller gjennom selve materialet. Dressen fra Ellos klarer den europeiske grenseverdien for vanntetthet på to meter på selve materialet, men ikke gjennom sømmer og i området rundt sømmer. Ellosdressen klarer også testen med en vannsøyle på ti meter på én av stoffdelene, men resten av dressen takler ikke vår test med et vanntrykk på 10 meter.

Vinterdressen fra Name It klarer vanntrykket på 10 meter gjennom selve materialet, men lekker vann i sømmer ved et vanntrykk på 95 cm. Den oppfyller ikke EUs krav til vanntetthet.

Svake sømmer

Sømmene på et plagg er avgjørende for kvaliteten, og det er ofte det svakeste punktet når det gjelder vanntetthet.
Utformingen og plasseringen av plaggets sømmer er viktig, men dette er noe man som forbruker ikke nødvendigvis klarer å se med det blotte øyet. Selv om stoffet i et plagg kan ha en høy vannsøyle, er ikke det ensbetydende med god kvalitet og at plagget er vanntett.

<b>LEKKER VANN: </b>Glacier fra Ellos Kids er ikke vanntett i henhold til kravene til vanntetthet i den europeiske standarden.
LEKKER VANN: Glacier fra Ellos Kids er ikke vanntett i henhold til kravene til vanntetthet i den europeiske standarden. Foto: Produsenten

En vinterdress er et dyrt innkjøp, og i vår test skiller det hele 1300 kroner mellom den dyreste og den billigste dressen.

Tidligere tester Foreldre & Barn har gjort har vist at dyrest ikke nødvendigvis er best. I år er derimot resultatet snudd på hodet, og testens dyreste dress, Isbjörn of Sweden, er også den suverene vinneren når det kommer til vanntetthet.

Se også: Vinterdresstest 2018 | 2017 | 2016

Dårlig rivestyrke

Vi har også testet hvor mye vinterdressene tåler hvis de får en rift i stoffet, og når det kommer til rivestyrke scorer testens vinner nest dårligst. Det er derfor viktig å reparere materialet så fort det får en rift, slik at det ikke revner ytterligere.


Dressene fra H&M og Ellos hadde også dårlig rivestyrke, mens dressene fra Reima, Name It, KappAhl og Polarn O. Pyret hadde svært god rivestyrke. Dressen fra Bergans havner midt på treet.

Konklusjon:

Av de åtte ulike vinterdressene som er testet er det dressen fra Isbjörn of Sweden som kommer best ut når det gjelder vanntetthet. Denne dressen tåler ekstremt stort vanntrykk og lekker ikke vann hverken i sømmer eller gjennom selve materialet. Dressen er derimot en av de med dårligst rivestyrke.

Dressene fra Reima og KappAhl har også svært god vanntetthet, men ingen av disse klarer en vannsøyle på 10 meter gjennomgående på hele dressen. Disse to dressene er derimot de to med den aller beste rivestyrken.

Se detaljer om hver enkelt dress ved å klikke deg inn på bildene under:

Slik ble testen utført

På oppdrag fra Foreldre & Barn har svenske Research Institutes of Sweden (RISE) i Mölndal testet åtte ulike vinterdresser som selges på det norske markedet.

Utvalget er populære merker for norske småbarnsforeldre. Vi har testet vinterdressenes vanntetthet og rivestyrke. Vanntetthet er vektlagt mest. Det er ikke tatt hensyn til noen andre parameter i denne testen. Dressene er testet i henhold til gjeldende standarder. Vanntettheten er testet i henhold til den europeiske standarden SS-EN ISO 811:2018.

Før testing av vanntetthet er dressene vasket og tørket tre ganger etter vaskeanvisningene på plagget. Fem ulike deler på dressene er testet, tre med sømmer og to uten. Vanntettheten ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. Vannet ble rettet mot rettsiden av materialet, og trykket ble økt med 60 cm i minuttet. Dressene ble utsatt for en vannsøyle på opptil ti meter. For at en dress skal kunne kalles vanntett, i henhold til europeisk standard, må den tåle et vanntrykk på to meter.

Rivestyrke er testet etter at dressene er vasket og tørket tre ganger. Testmetode B i SS-EN ISO 4674-1:2106 er brukt. Hvor mye kraft skal til for å rive hull i materialet? Tekstilbiter blir utsatt for avriving i begge retninger i en testmaskin. Rivestyrken forteller om stoffets motstand mot rifter og revner. Jo høyere kraft som kreves for å rive, desto sterkere er materialet. Kraften måles i Newton.

Vaske- og kjøpetips

For å bevare alle kvalitetene i vinterdressen bør den vaskes minst mulig. Som oftest holder det å tørke av dressen med en våt klut. De gangene det er nødvendig å putte dressen i vaskemaskinen, anbefaler de fleste produsentene å vrenge plagget og lukke alle glidelåser/borrelåser. Vask plagget på anbefalte grader og unngå tøymykner. Bruk flytende vaskemiddel i stedet for vaskepulver.

Når det gjelder tørking er det tryggeste å sjekke vaskelappen til hver enkelt dress. For å øke dressens levetid kan det være lurt å impregnere den før den tas i bruk og etter at den er vasket.

• Kjøp vinterdress etter behov. Barnets alder og hvor i landet dere bor, bør være avgjørende for valget.

• Dressen må passe til barnets kroppsfasong, for små eller for store dresser hemmer barnet i leken.

• Kombinasjonen vanntett og god pusteevne bør være et klart valg.

• Tapede sømmer, reflekser, fotstrikk og strikk rundt håndledd er en fordel.

• Dressen må være enkel å ta av og på for barnet. Romslige åpninger og enkle glidelåser er et klart pluss.