SOLKREMTEST

Stor test av innholdet i solkrem til barn

Test av 18 solkremer til barn.

SUNNE SOLVANER: Jo flere ganger man blir solbrent, jo større sjanse for hudkreft, ifølge hudlege Michael Zangani
SUNNE SOLVANER: Jo flere ganger man blir solbrent, jo større sjanse for hudkreft, ifølge hudlege Michael Zangani Foto: Getty images
Først publisert Sist oppdatert

Hudlege ved Volvat, Michael Zangani, er klar på at små barn aller helst bør holdes unna sterk sol.

– Barn bør helst bruke mekanisk beskyttelse, det vil si klær og skygge, før man vurderer solkrem. Og skal man bruke solkrem så anbefales helst solkrem med fysisk filter, sier han.

Med fysisk filter menes det at strålene blokkeres når solkremen på huden reflekterer dem. Fysiske filtre blir dessuten gjerne liggende utenpå huden som et tynt lag.

Zangani mener videre det er ekstra viktig å beskytte familiens yngste i solen.

BEGGE DELER: Velg en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.
BEGGE DELER: Velg en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. Foto: Getty images

– Det er meget viktig med sunne solvaner fra barndommen av, da dette kan forebygge hudkreft i voksen alder. Jo flere ganger man blir solbrent, jo større sjanse for hudkreft. Selv bare rød hud er tegn på hudskade, sier han.

Hvis uhellet først er ute: Her får du gode råd hvis barnet blir brent

– Velg en solkrem hvor det står at den beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. UVA-stråling beskytter mot for tidlig aldring av huden, mens UVB beskytter mot solbrenthet. Begge typer stråling kan øke faren for at man utvikler hudkreft. Velg også en solkrem med moderat til høy solfaktor, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Rune Jemtland.

Les også: Smøretipsene du bør vite om

Styr unna de useriøse

Jemtland sier man bør holde seg unna produkter som ikke sier noe om UVA-beskyttelsen.

- Produkter som lover totalbeskyttelse eller påstår at en ikke trenger å smøre seg flere ganger i løpet av dagen, følger ikke EUs og norske anbefalinger til merking av solkremprodukter. Merkingen kan gi en pekepinn på hvor seriøs produsenten er. Er du i tvil, er det en idé å spørre der du har kjøpt solkremen, eller kontakte oppgitt kontaktadresse på emballasjen, sier han.

– Det er produsentenes ansvar at produktene holder det de lover. En solkrem skal være like god uavhengig om den er til barn eller voksne. Det er uansett veldig viktig å være bevisst på UVA- beskyttelsen, og så er parfymestoffer selvsagt helt unødvendig i solkrem for barn siden de kan være allergifremkallende, sier Jemtland.

SLIK BLE TESTEN UTFØRT:

  • Av Forbrugerrådet Tænk Kemi i Danmark for det norske magasinet Foreldre & Barn
  • Det er gjort en deklarasjonstest/vurdert innholdsstoffer som er oppgitt på produktenes innholdsliste
  • Det er ikke gjort en kjemisk analyse/vurdert konsentrasjonen av stoffene (hvor mye som finnes i produktet). Vurderingen tar utgangspunkt i om det er problematiske stoffer i produktet
  • Det man ser spesielt etter i en slik test er kjemikalier som er, eller er mistenkt for å være:
  • Hormonforstyrrende
  • Allergifremkallende
  • Kreftfremallende
  • Skadelig for reproduksjon
  • Miljøbelastende (For eksempel stoffer som ikke så lett brytes ned i naturen, eller stoffer som hoper seg opp i naturen eller i dyr)

Fire solkremer fikk strykkarakter

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 18 solkremer for Foreldre & Barn. Fem av kremene fikk A-merking, noe som betyr at produktet er et godt valg. Dermica Kids, Harmoni Kids og Änglamark Sun Lotion fikk ingen kommentarer.

På Cosmica Kids og Cosmica Sun Kids har Forbugerrådet Tænk merket seg at kremene inneholder ett nanostoff. Dette er ansett som trygt så lenge produktet brukes på uskadet hud og ikke som aerosolspray.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Ni solkremer i testen fikk B-merking, som betyr at det er enkelte stoffer du som forbruker kan være oppmerksom på. For eksempel parfyme eller miljøbelastende stoffer.

Fire solkremer fikk strykkarakter i denne testen, og er derfor ikke anbefalt.

Dette betyr testkarakterene:

A: ET GODT VALG. Er solkremen merket med en A betyr det at produktet er et godt valg hvis du vil unngå en rekke problematiske kjemikalier.

A-merking betyr altså at produktet kan anbefales og at Forbrugerrådet Tænk ikke har funnet noen problematiske kjemikalier på innholdsdeklarasjonen.

B: VÆR OPPMERKSOM! B-merkingen setter vi på produkter som er fri for en lang rekke problematiske kjemikalier, men som har enkelte inholddstoffer som du kan være oppmerksom på. Det kan også være at solkremen inneholder en lav mengde av et problematisk stoff.

I denne testen får produktene B-merking hvis de inneholder parfyme eller lignende duftstoffer. Parfymeallergikere bør unngå disse produktene. Du kan også velge å begrense bruken hvis du vil minske risikoen for å utvikle parfymeallergi. Et produkt kan også merkes med B hvis det inneholder stoffer som er belastende for miljøet.

C: INNEHOLDER PROBLEMATISKE STOFFER. Produkter som er merket med en C kan ikke Forbrugerrådet Tænk anbefale deg å kjøpe hvis du ønsker å unngå en rekke omdiskuterte eller problematiske kjemikalier Stoffene er for det meste lovlige å bruke, og de enkelte produktene er ikke helseskadelige i seg selv. Men disse produktene bidrar til at du samlet sett blir utsatt for problematiske kjemikalier fra flere hold, som til sammen kan utgjøre en helserisiko. Dette er kjent som coktaileffekten.

C-merking kan også bety at det kan finnes stoffer i produktet som mistenkes for å være hormonforstyrrende eller kreftfremkallende. Det kan også være at stoffene er særlig allergifremkallende.

I enkelte tilfeller kan et produkt også få C av andre grunner. For eksempel hvis produktet samlet sett frigir en stor mengde kjemiske stoffer.

Tilsvar

Boots er ansvarlig for Soltan-produktene. Kommunikasjonssjef Anne Margrethe Aldin Thune skriver følgende om at to Soltan-produkter får C-merking:

«Alle ingrediensene i våre produkter har vitenskapelig dokumentasjon med hensyn til sikkerhet og effekt, og vi forholder oss til de strenge europeiske, i tillegg til de særnorske lovkravene, som gjelder for kosmetikk. I tillegg har vi våre egne strenge standarder for kvaliteten til produktene vi selger i Boots apotek. At det skapes usikkerhet og tvil rundt ingredienser og produkter som er innenfor lovkravene og i henhold til det man i dag har vitenskapelige bevis for å vurdere som trygt, er svært uheldig.

For eksempel parabener har fått et ufortjent dårlig rykte. Vi har stor forståelse for at publikum blir usikre og bekymret når de ser ulike og motstridende oppslag om solkremer og innholdsstoffer. Testene er også ulike, og noen ser ikke på den solbeskyttende effekten solkremene skal ha overhodet. Her kommer solkremer svært ulikt ut, og det er viktig at foreldre velger kremer med gode og stabile filtre til sine barn. For oss i Boots apotek er det viktig å informere om de faktiske forhold når det gjelder vitenskapelig dokumentasjon for innholdsstoffene og riktig bruk av solkrem, slik at vi kan bidra til færre solskader og redusert forekomst av hudkreft i den norske befolkningen.»

Magasinet Foreldre & Barn har også gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Garnier og Vichy for en kommentar, uten å lykkes.