TEST AV REGNTØY

Ett regnsett skiller seg ut som soleklar vinner

Vi har testet sju regnsett for vanntetthet og kåret én klar vinner.

VÅTE DAGER: Sølepytter og vannlek - barna elsker det! Det krever derimot sitt av tøyet, som skal holde dem tørre og varme gjennom timesvis med lek.
VÅTE DAGER: Sølepytter og vannlek - barna elsker det! Det krever derimot sitt av tøyet, som skal holde dem tørre og varme gjennom timesvis med lek. Foto: Getty images
Sist oppdatert

Regntøy for barn skal tåle intens lek, samtidig som vannet holdes ute. I denne testen har vi gjort grundig teknisk testing av vanntettheten til regnsett fra sju av de største produsentene. Testen er utført av Research Institutes of Sweden (RISE), et statlig forskningsinstitutt. Vanntettheten testes i en maskin som gir tekstilprøvene stigende vanntrykk helt til det eventuelt trenger vann inn. I denne testen er regnsettene utsatt for inntil 1000 cm vannsøyle.

Vi ønsket å få med oss de sentrale leverandørene av regntøy. Enkelte produsenter har ikke hatt årets regnsett klart tidsnok.

Stormberg er soleklar testvinner, Didriksons kommer hakk i hæl. Polarn O. Pyret, Reflex og Kaxs befinner seg på midten. Kattnakken får fire stjerner. To av stoffprøvene tålte ikke vanntrykket.

– Vi har testet stoffet vårt til 3000 cm vannsøyle før, og det holdt. Jeg skal gå i dybden på sømmene våre og få de bedre. Vi tester også slitestyrken, det er vel så viktig. Det hjelper ikke at noe har høy vannsøyle om det ikke er slitesterkt. Rivestyrken er også viktig for regntøy med god kvalitet, sier Silje Vatne Ersland i Kattnakken.

Reima kommer dårligst ut. Vannet trengte gjennom tre av stoffprøvene.

– Ifølge retningslinjer skal regnklær tåle vannsøyle på 130 cm. Etter våre vurderinger i Reima må barneklær tåle mer enn det, 400 cm vannsøyle hvis barna skal sitte i sølepytter. I prinsippet vil det si at hvis at hvis klærne tåler 400 cm vannsøyle vil ikke tøyet eller sømme lekke. Men det er klart at stoffet ikke skal lide på grunn av sømmene. Vi ser på dette og jobber med å forbedre sveisingen av sømmene, sier R&D Manager, Mailis Mäkinen i Reima.

Les også: Cecilie (35) takket nei til slankeoperasjon. Gikk ned 30 kg

Konklusjon

Av de sju regnsettene var Stormberg den som kom desidert best ut, med ingen lekkasje på stoffet, selv under stort vanntrykk. Didriksons og Polarn O. Pyret fikk lekkasje på én av stoffprøvene. På Reflex sin var det stoffprøven med søm i siden som ikke tålte vanntrykket. På regnsettet fra Kaxs ble det lekkasje ved sømmen i baken under vanntrykket. Kattnakken fikk lekkasje på to av stoffprøvene. Reima endte opp med flest anmerkninger i denne testen, der tre av stoffprøvene ble gjennomtrengt av vann.

Klikk deg inn på de ulike merkene for å se detaljer om testen:

SLIK BLE TESTEN UTFØRT:

Testen er gjort av et laboratorium hos Research Institutes of Sweden (RISE), for norske Foreldre & Barn. Laboratoriet har fått tilsendt sju regnsett som selges i norske butikker. Utvalget er populære merker for norske småbarnsforeldre.

Det ble utført tester på fem deler av stoffet på regnsettene. Tre av stoffdelene hadde sømmer på seg, og disse tre stoffdelene kommer fra området rundt sømmen på skulderen, rundt sømmen i siden og ved sømmen i baken. De to siste stoffdelene ble tatt fra andre steder på regnsettet, og disse stoffprøvene hadde ikke sømmer i seg.

Det ble brukt sterkt vanntrykk (opptil 1000 cm vannsøyle) for å se om stoffdelene tålte dette. Det destillerte vannet ble rettet mot tøyets rettside (altså ikke på vrangen), og vanntrykket ble økt med 60 cm i minuttet. Hvis tre dråper penetrerte tøyet eller sømmene ble resultatet avlest.

Det er viktig å merke seg at dette bare er en test av hvordan stoffet tåler vann med stort trykk. Da finner man graden av vanntetthet. Det er ikke tatt hensyn til noen andre kriterier, som slitestyrke eller rivestyrke, i denne testen.

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2019, og sist oppdatert 21/08 2020.

Les også