Hvordan reparere hull i ull?
Ta vare på ulltøyet med stopping og lapping
Med enkle knep blir plagget like fint igjen.
Et irriterende hverdagsproblem mange småbarnsforeldre kjenner seg igjen i er hvor fort det blir hull i ullplaggene. Det virker som om stoffet har en egen evne til å plutselig revne. Barna er overalt, og det kan gå hardt utover klærne.
Og det gjelder ikke bare sokker, men det meste ungene har på seg. Men plaggene er ikke ødelagt, for det skal ikke mye til før du har hullet under kontroll.
Vi har testet ulltrøyer til barn, og det er store forskjeller på slitestyrke og krymping.
Nøstebarn er godt kjent for sine populære ullplagg. De har en egen guide til hvordan du kan stoppe ulltøyet i bloggen sin, Nøsetblogg.
– Det du trenger er en stoppesopp til å legge inni plaggene mens du stopper. Hvis du ikke har det kan du også bruke en tresleiv eller øse. I tillegg må du ha stoppegarn. Det er et tynt ullgarn som er forsterket med nylon. Pass på å få tak i et garn som er så likt plagget i tykkelse og farge som mulig, forteller Katrine Gregersen, som har skrevet flere bøker om strikking.
Hun har skrevet mange blogginnlegg hos Nøstebarn om temaet, og har laget en egen stoppeguide.
Du trenger i tillegg en stoppenål og en saks.
Tråkle frem og tilbake
Gregersen forteller at man skal stikke stoppesoppen inni plagget, og feste tråden ved å sy noen tråklesting frem og tilbake.
– Avslutt gjerne med et «halvstikk», ved å stikke nåla rett ved der tråden kommer opp, tre nåla gjennom løkka og stram til. Du kan også la tråden henge og feste den i stoppingen etterpå.
Sy rundt hullet med små tråklesting. Hvis plagget er tynnslitt rett rundt hullet må du sy litt lenger unna kanten. Stram til slik at hullet blir mindre, men ikke så mye at det blir klumpete. Fest med et halvstikk, forklarer hun.
Sy fram og tilbake horisontalt over hullet, og etterpå gjør du det samme vertikalt. Da vever du med nåla slik at den går over og under linjene du lagde tidligere. På neste rad syr du over de trådene du sydde under sist og omvendt.
– Å stoppe et ullplagg gjøres like enkelt som på bomullsplagg, og på samme måte. De holder seg like fine etterpå, forteller Hedda Rivelsrud, markedssjef i WoolLand.
Også de mener det er viktig å ta vare på plaggene selv om de har fått hull i seg, og anbefaler folk å stoppe eller lappe barnetøyet.
Kan også lappes
Det er ikke bare tråkling og stopping som skal til for å fjerne hull i ullplagg. Du kan også sy på en fargerik lapp. Lappene kan du klippe av fra gamle og utslitte plagg. Da får du brukt dem i stedet for å bare måtte kaste dem.
– Det viktigste når du skal lappe er å ikke bruke en nål som er for tjukk. Garnet du kan bruke er enten stoppegarn eller et tynt strikke- eller broderigarn, sier Gregersen.
Du kan bruke sikk-sakk-sting, kastesting eller tungesting til å feste lappen. Har du flere hull på plagget kan lappene danne et artig mønster.
– Du kan også sy dem på med sikksakksting på maskin, men jeg liker best å gjøre det for hånd, forteller Gregersen.
I bildeserien under kan du få en nærmere innføring i lappingen Nøstebarn anbefaler.
Denne saken ble første gang publisert 16/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.