Svineinfluensa og barn
Vaksine også for de minste barna
Men småbarn som ikke er i risikogruppen, må vente like lenge som friske voksne på vaksinen.

Svineinfluensaen er farligere for små barn enn først antatt, og barn ned på seks måneder kan få vaksinen.
Det melder barnehage.no.
Manglende dokumentasjon
Svineinfluensavaksinen har dokumentert virkning på barn mellom tre og ni år, men har manglende dokumentasjon for barn i alderen null til tre år.
Derfor har det ikke vært aktuelt å vaksinere denne aldersgruppen før nå, skriver magasinet.
- Vaksinen er teknisk sett godkjent for barn fra seks måneder og opp. Det er en tendens at influensaen er farligere enn først antatt for små barn, og derfor regner jeg med at også de minste barna får vaksinen, bekrefter overlege Karin Rønning i Folkehelseinstituttet overfor barnehage.no.
Forskere i Tyskland og Belgia skal nå jobbe med å teste ut vaksinen på barn i alderen null til tre år.
Under får du artikler om hvordan du tar influensapraten med barna, hvordan du får barn til å vaske hendene, og hvorfor svineinfluensa er farlig for gravide.
Les også: Dette skal barnet ditt kunne
Få vaksinen før jul
Rønning tror barna i denne aldersgruppen som tilhører en av risikogruppene, vil få tilbud om å ta vaksinen allerede før jul.
Alle kommuner i landet skal ha fått nok vaksine til risikogruppene innen 15. november.
- Friske barn i alderen seks måneder til tre år vil også få tilbud om å vaksinere seg etter hvert, sier hun til barnehage.no.
For barn fra tre år og opp, gjelder samme regler som for resten av befolkningen. Og det kan ta flere uker før helt friske får tilbudet om vaksinering.
Dersom en kommune har lite vaksine tilgjengelig i forhold til etterspørselen når allmenn vaksinasjon starter, anbefales det at følgende grupper vaksineres først, ifølge Folkhelseinsituttet:
- Husstandsmedlemmer og andre nærkontakter til personer i risikogruppene, særlig personer rundt spedbarn under 6 måneder og gravide i første trimester.
- Personer som har tett kontakt med svinebesetninger.
Se hvem som tilhører risikogruppene på Folkehelseinstituttets sider
Barn tilhører ikke risikogruppen
Informasjonsansvarlig Therese Øgaard ved Folkehelseinstituttet understreker at små barn som ellers er friske, per definisjon ikke tilhører risikogruppene.
- Men internasjonale tall viser at en tredjedel av dødsfallene forårsaket av svineinfluensa, har skjedd blant mennesker som ikke tilhører risikogrupper, sier Øgaard til klikk.no.
- For de aller fleste vil svineinfluensa være som en vanlig influensa, mens noen blir alvorlig syke, problemet er at vi ikke på forhånd vet hvem det er.
Hittil er ti mennesker bekreftet døde av svineinfluensa i Norge.
Les også: Bør gravide reise til Egypt?
Det tiende dødsfallet var en to og et halvt år gammel gutt fra Vest-Agder. Han døde etter noen dagers sykehusinnleggelse på Sørlandet sykehus. Dette er det yngste dødsofferet så langt.
I deler av landet, først og fremst i Sør-Norge, skjer det en økning i andel positive influensaprøver, og det rapporteres om flere lokale utbrudd på skoler, ifølge Folkehelseinstiuttet.
Det forventes en videre økning i influensatilfeller i ukene fremover.
Les mer på Nettavisen: Anbefaler alle å ta vaksinen
Kommunene har ansvaret
Det er kommunene som har ansvar for å gjennomføre vaksineringen, og informere innbyggerne om hvordan denne skal foregå.
Det kan foregå ved annonsering i lokalavisa, plakater eller informasjon gjennom servicetorgene. Noen store kommuner har dessuten opprettet en egen vaksinetelefon.
Hvis et barn blir syk, skal det holdes hjemme i sju dager. Informer så alle foreldrene i barnehagen.
Les mer på Pandemi.no, helsemyndighetenes nettside om pandemisk influensa
Les mer om myndighetenes anbefalinger til gravide og ammende her.