Stor test av pepperkaker
- Her sitter jeg med sandsmak i munnen. Se den store pepperkakestesten her.

(SIDE2): Det er høysesong for pepperkaker. Barna elsker de tynne og sprø pepperkakene – og spiser gjerne pepperkaker både hjemme, i barnehagen og på skoleavslutninger i desember.
Men ikke bare barna. Voksne også. Pepperkakene er overalt. På jobben, I butikkene.
De er det dominerende innslaget i alle hjørnene av desember - det er nesten umulig å unngå dem helt - og til forskjell fra ribbe eller surkål blir det mye av dem. Hele tiden.
Denne testen vil garantert dempe din appetitt på butikkpepperkaker.
Nådeløs
Konditorsjef Jan Arve Stålkjær i Samson Bakeri er nådeløs. Det er nemlig ingenting i denne testen som tilfredsstiller hans krav til en god pepperkake.
- Det skal være en fin brunfarge på pepperkaken. Smaken skal være balansert mellom ingefær, nellik og pepper. Det skal være sprø konsistens, ikke mykt eller steinhardt. Det er jo en kjeks, sier konditorsjefen, lettere frustrert litt ut i smakingen.
Unngår det viktigste
- Sukker er billig og fløte er dyrt. Her er det mye av det billige, mens man sparer noen kroner på å bruke andre fettkilder, poengterer Stålkjær.
- Men selv med fløte i ingrediensene er dette billig å lage. Jeg tror ikke folk ville reagert om pepperkakene hadde kostet noen få kroner mer, sier konditorsjefen.
I tillegg til bokser med ferdige pepperkaker, kjøper mange familier pepperkakedeiger i butikken eller på IKEA. Men det beste er nok å lage pepperkakedeig selv. Her er oppskriften.
Våre fire testere var gjennom sju sorter ferdige pepperkaker. Juryen har vurdert pepperkakenes utseende, smak og konsistens.
Hard dom
Mens de fire luktet og tygde seg gjennom pepperkakene, med store slurker vann i mellom for å nøytralisere ganen, var det lite begeistring å spore. Dommen er hard:
- Dette er ikke veldig imponerende, sier redaktør i Maison Mat & Vin, Cecilie Louise Berg.
- Sjokkerende! Oppsiktsvekkende resultater, mener Christopher Sjuve, Klikk nos matredaktør.
Sandsmak
Sjuve går stadig til søpla og kaster resten av pepperkaka. Konditor Jan Arve Stålkjær hoster hyppig.
- Den der var veldig sandete og grovkornet. Jeg får smak av sand i munnen. Og smaken av nellik av slo inn først noen minutter etterpå. I begynnelsen smakte det bare sukker, sier Stålkjær.
- Enig, den der var ikke god, sier pepperkakebokforfatter Pernille Faye.
- Se etter smør og fløte!
- Er det bedre med ferdig deig til å bake ut selv?
- Det kommer helt an på ingrediensene. Og at det ikke er tilsetningsstoffer i deigen. Det er et dårlig tegn hvis du må google innholdsfortegnelsen. Se etter smør og fløte! Det gir balansert smak, råder konditoren.
Han har ett råd: Bak selv! Med smør, fløte, nellik og ingefær.
- Og ikke en kilo pepper!
LES OGSÅ:10 tips til det beste pepperkakehuset
LES OGSÅ:Nådeløs dom i barnematesten
LES OGSÅ:Stor test av termoser

Sætres beste pepperkaker
56,90

Figurbakte pepperkaker
46,90

Bjørken pepperkakefigurer
49,90

Luxus Pepperkaker
9,90

Berthas pepperkakehjerter
14,00

Bjørken Pepperkaker
9,90
Les hele testen her

Original Pepperkaker
35,90