Rester: Restemat med gulrøtter

Billige rester med gulrøtter

Begynner gulrøttene i kjøleskapet å bli slappe? Her er tre forslag til hva du kan bruke dem til.

EN NY VÅR: Ikke la gulrøttene gå til spille. Den fargesterke rotgrønnsaken egner seg til mye mer enn bare middag. Hva med med å lage deilige, hjemmelagde tacoskjell av restene?
EN NY VÅR: Ikke la gulrøttene gå til spille. Den fargesterke rotgrønnsaken egner seg til mye mer enn bare middag. Hva med med å lage deilige, hjemmelagde tacoskjell av restene? Foto: Sonia Huanca Vold
Først publisert

Det er mange hensyn å ta om man ønsker å spise miljø-vennlig. Det som imidlertid er så lett at til og med barn forstår det, er: «Mat skal ikke kastes!».

Likevel går 355 000 tonn mat rett i søppelet hvert eneste år i Norge, ifølge NHO Mat og Drikke. Første bud på veien mot å bli mer miljøvennlig, bør derfor være å spise opp den maten man har liggende. Mat­svinn er nemlig et større problem enn plastavfall, ifølge en studie fra Østlandsforskning.

Gulrot er en av de mest solgte grønnsakene i Norge, og de man finner i butikkene er stort sett dyrket her til lands. Men selv om gulroten er svært så anvendelig, er det ikke alltid man rekker å spise opp hele bunten.

LES OGSÅ: Slik fikser du søppelsorteringen på 1-2-3

Det kan forhåpentligvis disse oppskriftene friste deg til å gjøre noe med.

Pippi-smoothie

SUNT OG GODT: Smoothie er populært hos både store og små. Om du bruker rester av frukt og grønt når du lager den sparer du både tid og miljø.
SUNT OG GODT: Smoothie er populært hos både store og små. Om du bruker rester av frukt og grønt når du lager den sparer du både tid og miljø. Foto: Sonia Huanca Vold

Har du rester av frukt eller grønnsaker liggende, er smoothie ofte den enkleste måten å bruke det opp på. Du kan også skjære opp frukt og grønt i biter og fryse det ned før det blir dårlig, og ta det fram senere til smoothier eller middagsgryter. På den måten sparer du både tid og miljøet. Ønsker du å redusere kjøttmengden, men sliter med å få i barna nok grønt? En knallfarget smoothie du blir «stor og sterk» av, kan fort bli en favoritt. På fridager kan du gjøre smoothien enda mer fristende ved å servere den i en skål med spiselig pynt.

Dette trenger du:

1 gulrot i små biter
1/3 paprika i biter
1 neve frossen ananas i biter
Litt ingefær og gurkemeie
Saften av 1 lime

Miks i blender og server.

Tips: Lag smoothie av det du har liggende og frys ned porsjonsvis. Sett et par frosne porsjoner i kjøleskapet kvelden før, og nyt en forfriskende smoothie med barna, selv på travle morgener.

Hjemme­lagde tacoskjell

Å lage tacoskjell eller tortillas selv høres kanskje komplisert ut, men disse går raskt å lage og vil ta fredags-tacoen din til nye høyder. Konsistensmessig er de som en god miks av sprø skjell og myke tortillaer. Med andre ord noe som sannsynligvis vil falle i smak hos hele familien. Og nei, de smaker faktisk ikke gulrot! Å ha taco til middag er dessuten en god måte å bli kvitt flere rester på. Fyllet trenger nemlig ikke alltid å være det samme. Middagen fra i går kan mest sannsynligvis forvandles om til tacofyll. Bruk fantasien!

ALLE ELSKER TACO: Sannsynligvis fordi de kan fylles med akkurat det du liker best.
ALLE ELSKER TACO: Sannsynligvis fordi de kan fylles med akkurat det du liker best. Foto: Sonia Huanca Vold

Dette trenger du:

250 gram raspet gulrot
2 egg
100 gram revet gulost
50 gram hvetemel
1 ts hvitløkspulver
1 ts spisskummen

Slik gjør du:
1. Rasp gulrøttene og kok i vann til de er myke.
2. Klem alt vannet godt ut fra gulrøttene med et kjøkkenhåndkle eller to som du ikke er redd for (de kan bli oransje). Jo tørrere du klarer å få blandingen, jo bedre blir konsistensen.
3. Legg i en skål og tilsett resten av ingrediensene.
4. Form ti små baller fordelt på to brett med bakepapir og klem dem flate.
5. Stek på 200 grader varmluft i ca. 15 min.
6. Bøy tortillaene i skjellform mens de er varme. Legg dem med åpningen ned innimellom åpningene på en ovnsrist slik at de holder formen mens de kjølner.
7. Fyll opp med det du og familien liker best.

Tips: Har du ikke tid til å lage tacofyll? Dropp å forme tortillaene som skjell, og server dem heller flate med pålegg på til kveldsmaten.

Kryddervaffel

Mulighetene er mange når det kommer til søte fristelser med gulrot i. Muffins, kaker og pannekaker er perfekt kveldsmat når man skal kose seg litt ekstra. Raspet gulrot kan også brukes i brød og rundstykker om man ønsker noe litt sunnere. Men noen ganger er det viktig for både små og store å kunne skeie litt ut, og da er disse gulrotvaflene med ostekrem en sikker vinner.

GOD MUNNFULL: Lune kryddersmaker, crunchy nøtter og fløyelsmyk krem.
GOD MUNNFULL: Lune kryddersmaker, crunchy nøtter og fløyelsmyk krem. Foto: Sonia Huanca Vold

Dette trenger du:

120 gram smør
3 ss brunt sukker
½ ts salt
4 ts vaniljesukker
1½ ts bakepulver
1 ts kanel1 ts kardemomme
½ ts malt nellik
½ ts malt ingefærkrydder
60 gram revet gulrot
2 egg
3 dl skummet kulturmelk
160 gram hvetemel
Pekannøtter
Honning
3 ss mascarpone
1 dl fløte
3 ss melis
Topping

Slik gjør du:
1. Legg pekannøtter på et bakebrett med bakepapir og ha rikelig med honning over.
2. Stek i ovnen på 200 grader til det ser gyllent ut
3. Strø en klype salt over nøtteblandingen og la det kjølne.
4. Pisk krem av fløten og bland inn mascarpone og melis. Sett blandingen kjølig.

Vafler:
1. Smelt smør med krydder og sukker til sukkeret er nesten smeltet. La det kjølne.
2. Skill eggeplomme og eggehvite.
3. Bland de resterende ingrediensene med smørblandingen og eggeplommene.
4. Pisk eggehvitene stive og vend inn med resten.
5. Stek vaflene og la dem kjølne litt på en rist før du serverer dem med toppingen.

Tips: Søtpotet og banan fungerer like godt til søt bakst som gulrot. Bruk det du har liggende.