Søsken på samme rom
Barna har godt av å dele rom
Det er sunt for barnas helse og utvikling å dele soverom med søsken.
Deleråd
TRYGT: Deling av rom gir trygghet. Mange sover bedre når de har søsken i nærheten. Barna får anledning til å bygge opp en tett og nær relasjon, og de lærer seg å dele, samarbeide og ta hensyn.
LEKEROM OG SOVEROM: I stedet for at barna har hvert sitt rom, kan de bruke ett av rommene som soverom og ett som lekerom. Dermed har de et rent og ryddig soverom uten fristende og forstyrrende leker.
TENK NYTT: Stor gulvplass betyr stor lekeplass. Kanskje er det bedre å la barna dele ett stort soverom enn å dele rommet i to bitte små rom når barn nummer to melder sin ankomst.
PRIVATE SONER: Selv om barna deler rom, er det smart å la dem få ha sine egne private soner. Tenk oppbevaring. Gi dem hver sin hylle, hver sin kommode og kanskje hver sin "hemmelige"skuff under senga. Også lillesøster trenger hemmelige gjemmesteder.
LYTT TIL BARNA: Dersom dere har plass, bør barna få velge når de ikke lenger vil dele rom. Dersom aldersforskjellen er stor, kan det hende storebror eller storesøster på et tidspunkt vil være mer i fred.
Selv om huset er stort og rommene mange, betyr ikke det nødvendigvis at barna setter pris på å ha hver sin fløy i andre etasje for seg selv. Mange barn sover bedre om de får dele rom med søsken.
Ikke behov for to rom
Frithjof (4) og Tellef (2) fra Oslo har delt et rom på seks kvadratmeter helt siden Tellef var 10 måneder.
Mamma Helene og pappa Thor Andreas Moe Slinning synes ikke barna har behov for hvert sitt rom. Guttene føler seg trygge når de sover sammen, og familien kan fortsatt ha et ekstra rom med kontorplass og kosekrok.
Del på Twitter Tweet
Snart køyeseng
Foreløpig sover Tellef i sprinkelsenga si, men snart skal de få køyeseng.
- Hvem skal ligge øverst, da?
- Det skal jeg, sier Frithjof.
Samboerskapet har gått overraskende bra helt fra første stund - selv om guttene legger seg til forskjellige tider.
Er ikke så mye på rommet
- Tellef har alltid vært en søvnglad kar, så vi har ingen problemer med å få lagt ham først, forteller mamma Helene.
- De er jo ikke så mye på rommet uansett. Skulle de hatt hvert sitt rom, ville det vært to rom som nesten ikke ble brukt.
Ikke for stor aldersforskjell
Felles soverom er positivt både for den psykiske og fysiske helsa, ifølge en artikkel i den britiske avisen The Telegraph. Forskningen som ligger til grunn for denne artikkelen, får støtte også her i Norge.
- Hvis ikke aldersforskjellen er for stor, og den eldste godtar det, har jeg god erfaring med å la søsken sove på samme rom, sier helsesøster, barnesykepleier og søvnterapeut Karin Naphaug.
Pleier å gå veldig fint
- Så fort begge har sluttet å være veldig urolige om natta, har de fleste glede av å dele rom, sier spesialpedagog og gestaltterapeut Anne Carling.
- Selv om ett barn bruker lang tid på sovne, pleier det å gå veldig fint. Mange av oss husker hvor hyggelig det var å være på ferie hvor alle sov på samme rom, sier Caroline Lorentzen Teigen.
Hun er terapeut med fokus på barn og søvn og jobber sammen med Anne Carling ved Midtimellom i Oslo, et forebyggende senter for småbarnsfamilier.
Føler seg trygge og sover bedre
Alle tre har erfaring med at mange barn føler seg trygge og sover bedre når de sover sammen. Urolige barn kan bli roligere om de får lov til å dele rom.
- Mor og far sover sammen. Det er ikke rart om barna synes det er urettferdig om de må sove alene. De setter pris på roen og tryggheten ved å ligge på samme rom, sier Naphaug.
Lære å tilpasse seg
Også Knut Halfdan Svendsen, psykolog og en av forfatterne av boka Foreldrehjelpen, tror deling av rom kan ha mange fordeler.
- Barna får verdifulle erfaringer i å tilpasse seg andre og dele, men også i å hevde sine egne interesser. Søsken kan støtte hverandre, også mot foreldrene når de er urimelige, sier Svendsen, som understreker at det å ha søsken i seg selv gir barna sosial trening.
Vekker ikke foreldrene
Foreldrene får kanskje sove uten å bli vekket så grytidlig i helgene når barna har selskap av hverandre, tror spesialpedagog Carling.
Hun forteller om en 2-åring og en 4-åring som sammen sto opp tidlig og fant seg litt mat på kjøkkenet - uten å vekke foreldrene.
Lag regler og gjør avtaler
Men selv om søsken ofte sover godt på samme rom, kan det være smart å lage noen regler for å unngå at barna tuller, herjer og klatrer opp og ned køyesenga hele kvelden.
- Gjør gjerne en avtale om at de kan leke i 10 minutter, og så kommer du inn og stopper dem. Kanskje må du sitte der en stund for å hjelpe dem med å falle til ro, sier Carling.
Et rom til overs
De familiene som får et rom til overs når barna deler rom, kan bruke ett rom som soverom og ett rom som lekerom.
Interiørtips når barna deler rom
TO SONER: Interiørdesigner Siv Amundsen Lack tror det kan være smart å dele inn rommet i to soner, en til hvert barn, dersom det er stort nok. Da slipper barna å krangle om hvem som skal ligge øverst eller nederst i køyesenga, og hvem som lar tingene sine ta størst plass på rommet. Har barna hver sin sone, er det kanskje større sannsynlighet for at barna vil dele rom lenger. Kanskje kan barna ligge andføttes, eller de kan ha én vegg hver med en skrivepult mellom?
ULIKE INTERESSER: Foreldrene bør huske på at det skal være rom for lek for begge - eller alle - barna på lekerommet. Det er viktig at den eldste ikke får dominere. Om den ene liker å leke med lego, kan det fungere fint med en sofa med plass til en skuff med lego under.
OPPBEVARING: Jo flere skap, bokser, skuffer og løse hyller, dess bedre er det. Frigjør mest mulig gulvplass, så kan barna ta ut de boksene de vil ha.
KOSEKROK: Barna er ikke små voksne. De trives kanskje bedre med løse sofaputer og puffer enn en vanlig sofa. Sett av plass til en kosekrok med masse puter og tepper. Det gir rom for friere lek, og barna får brukt kreativiteten sin. Trenden innen barneromsinnredning er løse modulære møbler som kan flyttes og stables.
BARNAS FRISTED: Amundsen Lack mener generelt at barnerommet bør være et fristed som barna har mest mulig kontroll over selv. Foreldrene bør lytte til og ha respekt for barnas ønsker og ikke kaste gamle leker uten at de er til stede. Den beste øvelsen er at de selv må holde rommet ryddig hvis de skal få ny kul design eller nye leker.
Flere tips:
10 ting som gjør ryddingen gøy
- Fordelen blir da at det ikke er så mange fristende leker når de skal sove.
Trenger ikke prinsesserom
Søstre kan fint dele rom med brødre.
- Det er ikke slik at jenter må ha sitt eget prinsesserom og gutter et Spiderman-rom, påpeker søvnterapeut Naphaug.
- La barna selv få være med på å avgjøre om de skal dele rom, hvordan rommet skal innredes og hvor sengene skal stå, sier Naphaug.
Så fort begge har glede av det
Noen barn sover fint selv om søsteren eller broren våkner og skriker, mens andre er veldig vare på lyder.
- Om den ene hyler om natta slik at den andre våkner, kan det hende de bør ha hvert sitt rom, sier søvnterapeut Naphaug.
Hun mener barna kan dele rom så fort begge to har glede av det, men hun vil advare foreldre mot å legge en baby på samme rom som en veldig sjalu storebror eller storesøster.
Trenger ikke legge seg samtidig
Barna trenger ikke legge seg samtidig selv om de sover sammen.
Frithjof liker å være litt lenge oppe og spise kveldsmat, mens Tellef er en morgenfugl som slokner fort om kvelden.
Mamma eller pappa pleier å lese for Frithjof på et annet rom, før han lister seg inn til lillebror. Ordningen fungerer bra. Det kan nemlig bli mye show og herjing om de legger seg samtidig.
Sjelden den andre våkner
- Hvem våkner først om morgenen?
- Det er Tellef. Jeg er en sånn sjusover, sier Frithjof.
Tellef pleier å komme inn til foreldrene hver morgen, mens storebror sover som en stein helt til han blir vekket. Om én av dem våkner og roper om natta, er det sjelden den andre våkner.
Bør forskjellsbehandle mer
Psykolog Svendsen mener det er smart å legge barna til ulike tider.
- Noen foreldre kan med fordel forskjellsbehandle søsken mer. Det er stor forskjell på en 4- og en 6-åring i utvikling.
Han har følgende råd:
Til den store kan vi si: «Nå som du er så stor, kan du være litt lenger oppe.»
Til den lille: «Storsøster er større enn deg, hun kan derfor være litt lenger oppe. Når du blir større, får du lov til det samme.»
- Slik er det også i livet senere. Vi er likeverdige, men behandles ikke likt i alle situasjoner.
Eget rom når de 6-7 år
Lorentzen Teigen har erfart at mange vil ha eget rom igjen når de er rundt 6-7 år, men det gjelder ikke alle.
- Jeg kjenner en familie med tre søsken på samme rom. De trives godt med situasjonen.
Frithjof har helt glemt at han en gang hadde eget rom.
- Det er veldig lenge siden. Ingen husker det, ikke mamma og pappa heller, påstår 4-åringen.
Bytter rom med barna
Mamma og pappa har tenkt å la sønnene fortsette å dele rom, men det kan hende guttene etter hvert får det største rommet.
Både Helene og Thor Andreas delte selv rom med søsken helt til de begynte på ungdomsskolen. Når Frithjof blir spurt om han heller ville hatt eget rom om han fikk muligheten, er han sikker i sitt svar:
- Nei, det er best å dele.
Sov i samme seng
En irriterende lillebror på 3 år kan få det til å svartne for storesøster på 8. Aldersforskjell kan ha betydning, men ikke alltid.
Søvnterapeut Naphaug har erfaring med en 6-åring og en 14-åring som både delte rom og noen ganger sov i samme seng.
Samme rom en periode
Psykolog Svendsen mener det kan være lurt å ha barna på samme rom en lengre periode. Deretter kan de få hvert sitt rom.
- De første årene får barna ekstra sosial trening, og deretter får de mulighet til å finne seg selv, sin egen stil og til å trekke seg tilbake.
Frithjof og Tellef kan krangle som søsken flest, men de er stort sett flinke til å dele på lekene.
- Tellef får låne mine kosedyr, men egentlig er de bare mine, sier Frithjof.
Når eget rom er best
Eget rom er best i noen tilfeller, for eksempel om søsknene er veldig forskjellige i temperament, eller om den ene dominerer den andre.
- Har man bare ett barnerom, bør foreldrene følge godt med slik at de oppdager om ett av barna blir dominert av det andre. Da er det klokt å splitte søsknene litt mer i andre sammenhenger.
Les om andres erfaringer og fortell om dine egne i kommentarfeltet under eller i debatten på BarniMagen.com.