Tristan er verdens yngste polfarer

Tristan (2) har besteget 200 fjelltopper

Og krysset New Zealand på sykkel. Og vært verdens yngste polfarer i pulk.

UT PÅ TUR: Tristan har allerede vært på tøffere ekspedisjoner enn de fleste - enda han bare er to år gammel.
UT PÅ TUR: Tristan har allerede vært på tøffere ekspedisjoner enn de fleste - enda han bare er to år gammel. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Tristans lengste turer:

6 måneder:

10 dager over Folgefonna (ski)

5 måneder og 8 måneder:

2,5 ukers vintertur og 2,5 ukers sommertur gjennom Øvre Namdalen (ski - til fots): Norge på tvers

11 måneder:

12 uker New Zealand på Langs (sykkel)

17 måneder:

3 uker over Baffin Island (ski) - Baffin på tvers

Les mer: www.TrisTransSaga.com

2 år gamle Tristan fra Bergen er unik. Toåringen en erfaren eventyrer og toppbestiger. Allerede da han bare var under ett år gammel, hadde Tristan vært på 100 fjelltopper og sovet i telt i omkring halvparten av sitt første leveår. Topp nummer 100 var Norges høyeste fjell Galdhøpiggen. Sammen med mamma Kim Broux (31) og pappa Jochem Cuypers (28), begge opprinnelig fra Nederland, har han besteget over 200 fjelltopper i Norge og resten av verden. Topp 200 ble klokket inn 78 grader nord på Svalbard i fjor høst. Og flere topper skal det bli.

Bleier i bagasjen

- Vi er ikke spesielt ekstreme. Dette er familieturer, lagt opp etter Tristan, forsikrer pappa Jochem Cuypers til Foreldre & Barn. Begge foreldrene er i jobb som henholdsvis lege og sykepleier ved Haukland sykehus. Ifølge pappaen, og de undersøkelser han har gjort, er sønnen trolig verdens yngste polfarer. I fjor vår la den lille bergensfamilien ut på 5 ukers tur til Baffin Island, et av verdens råeste turområder med 140 bleier i bagasjen. Familien tok med seg fire pulker lastet med bleier, tørrmelk og ekspedisjonsutstyr. De forlot fastlands-Canada med 240 kg i bagasjen.

Avansert teltur

I måneder hadde familien forberedt seg på å krysse Baffinøya. Øya er verdens femte største og en det meste av øya ligger nord for polarsirkelen i Canada. Mamma Kim og pappa Jochem hadde i mange år drømt om å gjennomføre denne turen.

- Kim og jeg har alltid vært glade i fjellturer og friluftsliv. Før vi fikk barn gikk vi mange turer. Vi begynte å snakke om denne turen da vi krysset Folgefonna, sier han. I tre uker bodde de tre i et fire kvadratmeter stort telt. De fikk ikke til å krysse øya fra vest til øst som planlagt på grunn av voldsom snøsmelting, men måtte snu pulken og vende skiene tilbake samme vei som de kom fra.

-Vi var maks uheldige med været. Overskyet, sludd og vind. Alt var pakket i vanntette poser, men utstyret ble satt på prøve. De siste dagene av turen dro vi Odin, Thor, Baffin og Isolda (tre pulker og en Nordic Cab) over barmark. Pulkene ble sugd fast til underlaget. Dette må være en av de få ekspedisjonene hvor lasset ble tyngre i stedet for lettere. Vi kom oss tilbake til fjorden med en halv pulk full av tisse- og bæsjebleier.

100 FJELLTOPPER: Allerede før ettårsdagen hadde Tristan vært på 100 fjelltopper.
100 FJELLTOPPER: Allerede før ettårsdagen hadde Tristan vært på 100 fjelltopper. Foto: FOTO: Privat

Fire på tur

10 turtips til andre foreldre:

1. Turen skal være en stor lek. Man kan danse, synge og finne på noe artig underveis. Det skal være gøy!

2. Variasjon gjør turlivet opplevelsesrik for både store og små. Finn på nye friluftsliv aktiviteter og turområder.

3. Fleksible turmål. Vær innstilt på å endre turmålet underveis. Det er opplevelsene sammen som skal være hovedmålet.

4. Barnas premisser. Legg opp turen på barnas grunnlag. Ha god tid til å stoppe opp underveis.

5. Vær entusiastisk. Barn blir fascinert av det enkle i livet. Det motiverer hele turgjengen.

6. Fortell! Barn elsker å høre på fortellinger om troll og andre eventyr. Men gjerne fortell mer om lokal historie, kultur, fauna og flora.

7. Engasjer. La minstemannen være med på turens gjøremål: matlaging, slå opp telt, fiske, etc. Pek på, hør på og kjenn på naturen.

8. Ha med god mat og drikke . Storkos å sette seg ned underveis og nyte friske frukt om sommeren eller noe varmt om vinteren.

9. Utfordre. Barn liker en utfordring. Barnevennlig terreng er oftest kjedelig. Desto brattere desto mer spennende. Når barn vokser opp kan man finne på nye utfordrende aktiviteter ute i det fri.

10. Nærmiljø. Finn mulighetene i nærområdet. Da er det bare å stikke ut en liten tur etter jobb. Om helgen kan man reise litt lengre og bli kjent med nye spennende områder.

Nå venter familien ett nytt barn i februar, og de siste månedene har de ikke fått besteget like mange topper som de pleier på grunn av formen til mamma Kim.

- Neste gang vi reiser på tur har vi med oss to barn i bagasjen. Det vil by på nye gleder og utfordringer, sier pappa Jochem. Flere turer står allerede på ønskelista, og nå føler de at de har feilet og lært fra forrige gang de startet med baby på tur. Foreldrene ønsker at flere småbarnsfamilier skal få øynene opp for det verdifulle friluftslivet og turene i skog og fjell med barn. De anbefaler å starte i det små med korte ettermiddagsturer og dagsturer i helgene.

- Det gjelder å se mulighetene, ikke begrensningene etter at man har fått barn. Mange tror at de må legge turlivet på hylla med barn, men slik er det jo absolutt ikke, forsikrer han.

Tar det som en tur

Foreldrene sier at målet med turene er å ha det gøy, være sammen på tur og utvikle seg. - Turene er et familieprosjekt, en livsstil som alle skal ha glede av, sier Jochem. De planlegger turene slik at de skal passe for sønnen, og tar seg god tid til å leke, nyte naturen og lange spisepauser underveis. De synger og danser seg gjennom turene til sønnens store glede.

- Det virker som om Tristan stortrives på tur. Han elsker naturen som han har fått inn med melkeflaska!, forteller pappa.

- Vi får han til å kjenne på ting i skogen, lukte på ting, høre etter lyder og leke med alt. Vi involverer han i alt vi gjør, sier Jochem. Han er opptatt av at mange slike turer vil prege sønnen for livet.

- Tristan vil selvfølgelig ikke huske spesielt mye fra turene han gikk de første fire årene av sitt liv. Men vi håper at alt vi gjør sammen disse årene, det tette båndet vi får ved å leve så tett sammen i lange perioder vil prege ham og utvikle ham som menneske, sier foreldrene. Det er opplevelsen som skal være drivkraften. Det er ikke de fantastiske utsiktene, men det intense samlivet som danner en positiv påvirkning av barnets utvikling. Det er så moro for oss foreldre å se at han klarer å gå mange kilometer nå, klatre alene opp på topper og glede seg over alt det fine han ser og gjør underveis.

Tidlig på topp

Selv begynte den lille familien med en tur på Fanafjellet, bare fem dager etter at Tristan var født. Mange hadde sagt til dem at alt ville forandre seg med en baby, men Jochem og Kim lot seg ikke stanse.

De første månedene var Tristan blant annet på Ulriken, Lyderhorn, Sonveåsen, Landåsfjellet, Løvstakken og Damsgårdsfjellet. I starten ble turene gjennomført i et sjal tett inntil mamma Kim, slik at babyen skulle holde varmen. En enkel fjelltur i nærområdet ble til mange toppturer. En kort pulktur i preparert løype ble til flere lengre skiturer (Folgefonna på langs, Norge på tvers). En sykkeltur langs den belgiske kysten ble til New Zealand på langs.

GOD MAT: Ett av familiens tips til andre småbarnsfamilier som vil dra på tur, er å ta med god mat og godt drikke.
GOD MAT: Ett av familiens tips til andre småbarnsfamilier som vil dra på tur, er å ta med god mat og godt drikke. Foto: FOTO: Privat

Vil inspirere andre

6 pakketips til dagstur om vinteren:

1. Reserveklær:

Et ekstra sett undertøy, ekstra hansker og sokker, ekstra lue og ekstra fleecejakke/genser.

2. Mat og drikke:

Termos med varm drikke + nistepakke, noe som smaker ekstra godt og gjerne reserveproviant.

3. Ekstra bleier og våtservietter.

4. Vindsekk eller lignende og et liggeunderlag. Eventuelt en dunjakke eller sovepose ved lengre tur i ødemarken.

Kjekt å ha med seg til hvilepausen, i tilfellet barna begynner å fryse og hvis det skjer et uhell.

5. Vanntette plastposer eller pakkposer:

Det som er nevnt ovenfor pakkes vanntett.

6. Diverse:

Ansiktskrem, lommelykt, ekstra batterier, kart og kompass, GPS, mobil, spade, fyrstikker og håndvarmere.

For ikke å skremme andre familier som gjerne vil ut på tur, men synes dette høres voldsomt ut, understreker Jochem at det viktigste er å komme seg ut og ha det kjekt sammen.

- Vi vil gjerne inspirere andre til å komme seg ut. Det beste med turene våre er det familiære. At vi får så mange minner for livet sammen, sier han. - Oftest drar vi ut på korte turer i nærmiljøet, som er like hyggelige og opplevelsesrike, sier Kim. bidra til at barn leker mer ut i naturen vil forebygge flere helseproblemer, og samtidig vekke engasjement og forståelse av viktigheten av naturen rundt oss. I tillegg er friluftsliv en lærerik, sunn og naturvennlig livsstil. Det gir oss og vil gi oss så mye glede. Glede i friluftsliv er kanskje den fineste gaven som man kan gi til sine barn?

Favorittsteder for småbarnsfamilier i Norge:

1. Kortreist natur: Dette er den naturen som man kan oppleve uten å måtte sette seg i bilen først. Hundremeterskogen rett utenfor dørstokken er noe som barn elsker som lekeplass. Her er det bare å stikke ut sammen med barna rett etter jobb.

Eksempel fra Bergen: Her på Slettebakken i Bergen finnes det et lite, men spennende grøntareal som ligger rett utenfor boligområdet. Den setter vi stor pris på, og brukes til å få dekket hverdagens dose av naturinntrykk.

2. Natur litt lenger unna: Når dagene begynner å bli lengre og i helgene så kan familien i løpet av en kort kjøretur/busstur komme seg til spennende turområdet. Omkring storbyene finnes det tilrettelagte turområder. På fjellet finnes det ofte turstier.

Eksempel fra Bergen: I Bergen så er Smøråsfjellet, Fløyfjellet, Hordnesskogen og Canadaskogen veldig fine turområder til småbarnsfamilier. Fine stier fører deg gjennom et flott stykke natur. Hvis man ønsker å ta seg en tur til fjells så er det mange fjell å velge mellom. Både med stier og uten stier. Byfjellene i Bergen har noe for alle.

MULIGHETER: - Det gjelder å se mulighetene, ikke begrensningene etter at man har fått barn. Mange tror at de må legge turlivet på hylla med barn, men slik er det jo absolutt ikke, sier pappa Jochem Cuypers.
MULIGHETER: - Det gjelder å se mulighetene, ikke begrensningene etter at man har fått barn. Mange tror at de må legge turlivet på hylla med barn, men slik er det jo absolutt ikke, sier pappa Jochem Cuypers. Foto: FOTO: Privat

3. Langreist natur: Ønsker man å ta en helgetur eller en ferietur, så finnes det mange muligheter ved å kjøre litt lengre. Ta gjerne toget eller bussen, noe som barn liker. I tillegg får man en fin tid sammen med barna til og fra turområdet.

Familiens norske favorittområder:

1) Huldreheimen og Jotunheimen

2) Børgefjell

3) Hardangervidda

4) Dovre

Spennende områder for småbarnsfamilier i Norge:

1) Vassfaret

2) Trollheimen

3) Sylan

4) Rondane

En god del kommuner har et turopplegg - for eksempel 10 på topp, eller en annen form for tilrettelagt turopplevelse. Det er bare å gå inn på kommunens hjemmeside. Naturen pleier å være variert og annerledes i nabokommuner, som gjør det ekstra spennende å utforske nye turområder. Når man reiser enda litt lengre unna hjemmestedet så kan man finne et eldorado av muligheter. Det er bare å åpne kartet, og begynne planleggingen. DNT sitt elektroniske kart med inntegnede ruter og hytter er et velegnet verktøy til planlegging.

Tips: Kartverktøy: http://norgeskart.no og http://ut.no/kart

Les også:

Hedda (5) får ikke gå i bursdag eller reise på ferie

Grillpølsene som er best i test

12 råd til positiv barneoppdragelse

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også