Tilvenning i barnehagen
Gi barnet en god start på barnehagekarrieren
Et rolig og trygt hjemmeliv er ett av tipsene.
Tall og fakta
Ifølge Statistisk sentralbyrå sine tall for 2015, går 283 608 norske barn i barnehage. Det er en nedgang på 2 806 fra året før, og skyldes at fødselskullene er mindre, ikke dekningsgraden av barnehager.
Ser du på tallene i løpet av en femårsperiode, ser du en økning på 6 469 barn. Det betyr at ca 80 prosent av alle 1–2 åringer og 90 prosent av alle barn i alderen 1–5 år går i barnehage.
Barnehagedekningen varierer etter hvor du bor i landet. Høyest dekningsgrad finner du i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Troms med 93 prosent. Oslo og Østfold har lavest dekningsgrad med 87 og 89 prosent.
Kilde: Statistisk sentralbyrå
Det finnes ikke en klar oppskrift på hvordan hjemmelivet bør leves i den perioden barna begynner i barnehagen. Men det kan på mange måter sammenlignes med når vi voksne skifter arbeidsplass, for ikke å snakke om når vi begynner i vår aller første jobb.
De fleste blir slitne av å forholde seg til nye mennesker, fremmede regler, rutiner og nye arbeidsoppgaver. Behovet for fred og ro når vi kommer hjem blir større enn ellers. For noen varer dette behovet en uke eller to, mens andre trenger lengre tid.
Det gjelder også for de nye barnehagebarna.
For mange av barna kan sorgen og frustrasjonen over adskillelsen fra foreldrene komme som en utmattende tilleggsbelastning, sier Cathrine Ask som er førskolelærer og forfatter til boken, Hverdagslæring i barnehagen.
Ingen barnevakt
- Det er en god idé å sette hjemmelivets aktiviteter på lavt bluss når den lille begynner i barnehagen. Timene i barnehagen tar det meste av krefter og overskudd. Resten av den våkne tid bør derfor være veldig rolig og forutsigbar. Vær hjemme så mye som overhodet mulig. Dropp fritidsaktiviteter, byturer i helga og alt som krever barnevakt. Må dere til byen eller andre aktiviteter, sørg for at en av dere er hjemme sammen med barnet resten av dagen, råder Ask.
- Å holde på de faste rutinene er særlig viktig i denne fasen, da disse representerer den trygge kjente hverdagen til barnet. I likhet med oss voksne, blir også barn ampre eller sinte når de er slitne. Da må foreldrene være til stede der og da, og ikke på farten til noe annet. På dem måten kan de møte «klenging», gråt, frustrasjon eller hva det måtte være, med forståelse. Å føle seg avvist av foreldrene etter en dag med fremmede voksne, er noe av det verste barna kan oppleve i denne perioden, sier Ask.
Søvn og mat
- Overgangen fra det rolige livet i barseltiden til livet i barnehagen er stort for barnet. Å sørge for at den lille får nok søvn er noe av det viktigste du kan gjøre for ferske barnehagebarn. Legg derfor opp til kjente og rolige aktiviteter før leggetid, slik at det blir lett for barnet å sovne, sier psykolog Elisabeth Gerhardsen.
«Uten mat og drikke duger helten ikke», heter det i et gammelt ordtak, og det gjelder i høyeste grad også små helter. Sørg for at det er tid til å spise en god frokost hjemme. Uten frokost starter barnet ditt bakpå, og vil lett bli slitent og irritabelt, noe som ikke bare er kjedelig for henne selv, men det gjør henne også mindre attraktiv som lekekamerat. Det viktigste er likevel å prøve å unngå at det blir dårlig stemning.
- Å komme gråtende i barnehagen gir en dårlig start, og øker sjansen for at barnet kommer skjevt ut, sier barnepsykologen.
Dropp gjester
Dra rett hjem fra barnehagen de første ukene. Ikke inviter gjester eller dra på besøk om ettermiddagen eller i helgene. Barnet har fått mer enn sin dose sosial kontakt i timene i barnehagen.
Det er derfor av stor betydning for barnets mulighet til å hente seg inn, at hjemmelivet er stille og rolig den første tiden. Kanskje høres dette radikalt ut, men det vil bidra til at barnet venner seg til barnehagelivet uten å hun blir altfor utslitt.
- Det barnet trenger hjemme er å få roe seg ned og hente seg inn. Ta gjerne korte arbeidsdager de første ukene etter oppstart, slik at barnet kan hentes tidlig. Noen barn har fortsatt mye energi etter en barnehagedag, men de kan samtidig være «opp som en løve og ned som en skinnfell». Da er det greit at dere ikke er flere kilometer hjemmefra, oppfordrer Gerhardsen.
Borte bra, men hjemme best
• Sørg for å handle før du henter barnet sånn at dere kan dra rett hjem fra barnehagen.
Klar, ferdig ... start!
Basisutstyr
• To sett skiftetøy med bodyer, strømpebukser, bukser og strømper
• Innesko som sandaler eller tøfler
• Bleier
• Zinksalve eller annen bleiesalve
• Sekk, matboks og termos
• Smokk, kosebamse, klut, teppe
• Vogn til å sove i, pose ev. pledd
Varme årstider
• Solkrem, solhatt, caps etc.
• Gummistøvler og regntøy, gjerne todelt da buksene brukes mer enn jakken.
Kalde årstider
• Ullundertøy og fleece/ulldress
• Lammeskinn og sovepose
• Høstdress eller vindtett jakke er praktisk før det blir for kaldt
• Vinterdress. Kan med fordel kjøpes litt stor, så passer den gjennom hele høsten og vinteren.
• Lue, hals (kjøper du en baklavahette, får du begge deler i ett)
• Votter, som er enkle å få på, med ullfleece inni.
• Kuldekrem ved behov
Kilde: Tilknytningspedagogene.no
• Vær forberedt på at barnet gråter og blir lei seg når du henter det. Det er som regel ikke tegn på annet enn at barnet er veldig slitent.
• Når dere kommer hjem, så sett deg ned på gulvet og vær sammen med barnet, og vær tett på barnet sånn at det lett kan komme til deg hvis det har bruk for det.
• Sørg for at barnet blir lagt til samme tid hver kveld og at kveldsrutinene er de samme hver kveld.
• Vekk barnet på samme tid hver morgen. Sørg for å ha ekstra god tid. Å stå opp i siste liten stresser både store og små.
• Lev et rolig liv uten for mange gjester eller store begiventer og fester den første måneden etter barnehagestart.
• Ingen barnevakt den første måneden. Mor eller far bør være hjemme med barnet etter barnehagen og frem til
leggetid.
• Sørg for at helgene er rolige. Dropp ambisiøse kafébesøk og store handlerunder.
Kilde: Psykolog Elisabeth Gerhardsen
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.