Slik vekker du barnet
Slik vekker du barnet på en kul måte
Å vekke barnet sitt er slett ingen spøk. Her får du tips om hvordan.
For mange foreldre er det å vekke barnet sitt et ordentlig ork. Spesielt om morgenen, når tiden ikke alltid er på ens side, kan det være ekstra slitsomt å være foreldre til et barn som nekter å stå opp.
Mange ganger slutter det ikke med det; noen er smågretne lenge etter de har har åpnet gluggene. De begynner kanskje å gråte og blir lett frustrerte. Dette er noe som også kan bli et irritasjonsmoment for foreldre flest.
Norges mest rocka unge
Få barn er vel like kule som Kevin (3 år i filmen) fra Trondheim når han våkner opp. YouTube-videoen nedenfor har blitt omtalt i utallige nasjonale og internasjonale medier. Den er sett 11 428 402 (!) ganger.
Videosnutten er flere år gammel, men ble likevel ikke lastet opp på nettet før i vår.
</p> <h4>Våkner rappende</h4> <p>Denne lille karen nedenfor (2 år i filmen) våkner også opp til heftige toner, denne gangen komponert av artisten Wacka Flocka. Det er ikke rart at videosnutten av dette rappende sjarmtrollet har blitt sett over ni millioner ganger.</p> <p> <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="603" src="http://www.youtube.com/embed/uOp7uf4gqlE" width="804"/> </p> </div>
Ikke alltid kjekt å bli vekket
Selv om du ikke har tenkt å vekke ditt barna på en av disse artige måtene, finnes det noen gode råd til hvordan du kan gjøre det.
Bjørg Grova forklarer til Foreldre & Barn at i den gradvise overgangen fra søvn til våkenhet er vi alle sårbare og utsatte. Hun er spesialist i klinisk psykologi og universitetslektor ved Universitetet i Oslo.
- Her er ikke voksne og barn så forskjellige, så det kan være nyttig for foreldre å reflektere over og kjenne på sine egne følelser i samme situasjon - det hjelper på forståelsen.
- Barn er avhengige og helt prisgitt sine omsorgspersoner, så vi må ta ekstra hensyn til dem.
Spesialisten understreker at vekking til faste tidspunkter om morgenen, og også etter dagssoving (dersom barna ikke våkner selv), er like fullt nødvendig for å oppnå en god døgnrytme.
- For små barn bør dette ikke variere med hverdag og helg slik vi voksne liker - tidspunktet om morgenen bør være fast innenfor en time, sier søvnforskerne.
- Dette gjelder også generelt dersom man ønsker å forebygge døgnrytmeforstyrrelser, uansett alder.
Bli kjent med barnet ditt
Ifølge Grova er det viktig at foreldre observerer og blir kjent med sine egne barn.
- Det perspektivet mangler ofte i disse dager der alle slags "eksperter" (inkludert meg selv) gir råd i hytt og pine - ofte uten å kjenne konteksten for spørsmålene.
- Uansett er det å bli vekket av en person barna er glade i og elsker å være sammen med, en langt mer positiv opplevelse enn å bli vekket av en de ikke har et nært forhold til.
Grova mener denne vissheten kan hjelpe foreldre til å holde ut barnets "surhet" . Oftest handler det om det fysiske ubehaget ved ikke å være ferdig utsovet, eller at en spennende drøm avbrytes.
Viktig med nok søvn
Søvnterapaut Caroline Teigen forklarer til Foreldre & Barn at barn aller helst bør sove til de våkner. Teigen, som også driver Sovehjelp.no, forteller at hun i jobben sin møter familier som sliter med søvnproblemer.
Dersom foreldre likevel må vekke barnet, understreker Teigen at vekking bør skje skånsomt. Rolig stemme, dempet belysning og stryking over kinnet er fint.
- Det viktigste er at barnet får nok søvn før de skal vekkes.
Søvnterapauten understreker også at hun ikke er for at man skal vekke barnet med trompetlyd eller lignende morsomme eller sadistiske metoder.
Slik vekker du barnet
Hva er vel bedre enn å starte dagen med å se barnet ditt våkne opp tidlig om morgenen- med et smil.
Nedenfor følger en rekke tips om hvordan du lykkes med nettopp dette. Disse velutprøvde metodene er hentet fra magasinet ayushveda.com.
1. Den gode, gamle vekkeklokken
Med mange barn er det så enkelt som at øvelse gjør mester- at barnet trenger å lære seg å våkne på et gitt tidspunkt. Dette problemet kan du enkelt løse med å prøve en vekkeklokke.
Prøv gjerne å ha vekkeklokken et stykke fra sengen slik at barnet blir nødt til å bevege seg ut av sengen for å slå den av.
Vær oppmerksom på at lyden fra vekkeklokken kan gjøre barnet grettent, spesielt om det er et lite barn. Dette fungerer nok best for de litt større barna.
Hvis du likevel vil prøve dette på den minste, kan det være lurt å gå for en variant som spiller musikk, eller lyden av en tegneseriefigur.
2. Vekk barnet på en gøyal måte
Vi skulle nok alle ønske at barnet hadde våknet opp i et strålende humør. Skal du få dette til, bør du nok legge deg litt ekstra i selen for å gi barnet ditt en morsom morgen.
Engasjer barnet i noen morsomme og underholdende aktiviteter.
Prøv gjerne å introdusere noen morsomme og rare danser, og prøv også å få barnet ditt med i valsen.
3. Vekk barnet med en utfordring
De fleste av oss liker å bevise at vi kan overgå vår normale kapasitet ved å klare en utfordring vi får servert.
Prøv noe entusiastisk, som "få se hvor tidlig du klarer å stå opp og gjøre deg klar for skolen, da!"
Dette vil motivere mange barn. En ltien premie kan også hjelpe, selv om det bare er en liten og enkel ting.
4. Vekk barnet med kjærlighet og omsorg
Barn blir gjerne lykkelige og selvsikre når foreldrene viser dem kjærlighet. Kryp oppi sengen, klem og kos mens du forsiktig sier at det er på tide å våkne.
Det er viktig at du høres og ser glad og våken ut når du våkner barnet. Dette kan være avgjørende for barnets humør resten av dagen.
5. Vekk barnet med arbeidsoppgaver
Noen barn liker virkelig følelsen av å hjelpe til. De føler seg verdsatt og viktig når de er involvert i arbeid eller hvis de får lov til å være med på å bestemme noe.
Har du et slikt barn, vil det å vekke barnet kreve svært lite fra din side.
Fortell barnet ditt kvelden før (eller på morgenen) at du trenger hjelp med noe. Dette kan for eksempel være en liten ting som å lage frokost, mate hunden eller rett og slett bare være med å bestemme hva som skal serveres til frokost.
Men uansett hvilken metode du bruker, sørg alltid for at barnet har fått nok søvn.
Les også:
Slik oppdager du at barnet ditt mobber
Se hva desperate foreldre gjør for å få barna til å sove
Her er søvrådene du ikke skal høre på
Denne saken ble første gang publisert 19/09 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.