Svømmeopplæring
Slik lærer du barna å svømme
Nå er det tid for bading i sjø og basseng - les gode tips for svømmeopplæring her!
Plask og sprut, hyl og latter - en av sommerens store glede er å la barna få utfolde seg i vannet, enten det er på stranda eller i basseng. For mange foreldre er dette sommeren hvor de har lyst til å lære barna å svømme. Da kan det være greit å få med seg noen gode tips på veien.
Forfatteren av boken "Svøm med kjærlighet", Terje Stakset, er også daglig leder av Norske Livredningsselskap Oslo og Bærum krets og foreleser om baby- og småbarnssvømming. Han mener at det aller viktigste foreldre må huske på er å gjøre barna fortrolige og trygge med vann mens de selv er til stede.
Her er Staksets tips til hvordan lære barna å svømme.
Trygghet først
- Husk at å være i vann skal forbindes med glede, så la barna bli fortrolige med vann sammen med deg. Alle barn er ulike, noen er skeptiske og bruker lang tid på å tilnærme seg vannet, mens andre kaster seg uti lenge før de har ferdighetene til at det er trygt. I absolutt alle tilfeller må foreldre være til stede, og ikke sitte på stranda og se på. Det er fort gjort å miste et barn i drukningsulykke, så ha strenge regler og gode rutiner ved bading. Lær barna respekt for vannet!
Falsk trygghet
- Armringer brukes ikke på svømmekurs, og vi synes det er viktig at barna lærer at de selv har oppdrift. Om foreldre tenker at sikkerheten er ivaretatt ved å ta på barna armringer, så tar de feil. Det er en falsk trygghet, de må allikevel følge med og vite hvor de er til enhver tid.
Ikke press og mas
- Ikke press og mas på barna om at de nå skal lære seg å flyte, lære seg ditt og lære seg datt. Da kan opplevelsen fort bli negativ. Tenk at svømming er å kunne gjøre masse ting under vann, det er alt som skjer i vannet - å kunne dukke hodet under vann, å kunne snurre rundt i vannet, å stå på hendene, å svømme med hodet under vann. La barna prøve seg frem og leke, la dem oppleve gleden. Og som et lite tips - ofte er det lettere å la andre ta seg av svømmeopplæringen på grunn av den nære relasjonen.
Vann i ansiktet
- Vanntilvenningens aller første bud er å la barnet bli vant til å få vann i ansiktet. På kurs i basseng er det vanlig å la barna gradvis bli vant til dette, slik at de lærer å holde pusten når vannet kommer. Da kan man la barnet legge først det ene kinnet så det andre ned på vannflaten, siden sprute litt vann i ansiktet deres. Neste skritt kan være å ta litt vann i en liten bøtte og helle over hodet, og siden øke mengden etterhvert. Det er svært viktig at barn blir vant til å få vann i ansiktet slik at de ikke får panikk om de skulle falle i vannet.
Finn flyten
- Når barna er trygge på å dukke hodet under vann er neste skritt å lære å flyte. I basseng lar vi dem ligge på ryggen for at de skal finne oppdriften selv - og da sier vi at de må trekke magen opp. Så lenge de legger hodet bakover og haken opp sammen med magen og hoftene, så vil de klare å flyte av seg selv. Den voksne kan holde en liten finger mellom skulderbladene som hjelp, men da må de også la barna få være med å bestemme når de skal slippe taket. Dette handler igjen om at barnet skal føle seg trygg. Om du som voksen plutselig slipper vil barnet ofte reagere med å få problemer med tilliten og bli utrygg.
Vink til fiskene
- Når barnet flyter av seg selv og er klar for neste skritt kan de holde armene langs kroppen og begynne å vinke til fiskene - ikke for kraftig, for da skremmer de fisken, men ikke for svakt, heller, for da ser ikke fiskene det. Slik får de etterhvert god fremdrift. Vektlegg armene, beina kommer ofte av seg selv. Mange tror at de skal sparke, men det er uhensiktsmessig. De går feil vei og blir fort slitne. Det er ikke om å gjøre å sprute mest mulig med beina, men å holde strake bein i en padlende bevegelse under vannoverflaten. Det er da vi får bra fart.
La supermann lære barna å svømme
- Den neste svømmeteknikken vi lærer barn er crawl. Da kan barna få leke at de er supermann, og skyte ut i vannet som en pil med ansiktet ned og den ene armen først, og så må de bytte arm. Mange vil gjerne bruke begge armene på en gang, og da sier vi at de må holde på en sjokolade de har i baklomma. Også her vil beina ofte komme av seg selv, den padlende bevegelsen under vannoverflaten. Det viktigste er armene, at de klarer å bytte armer og på den måten sklir frem i vannet.
Bare glem brystsvømming
- Mange voksne tenker at det å svømme er å svømme brystsvømming med hodet over vann - dessverre. Dette er en gammeldags måte å tenke svømming på - og det er den vanskeligste svømmeteknikken å få til bra. På kurs lærer vi barna å svømme på rygg og crawl. Jeg vil heller anbefale foreldre å lære barna sine butterfly enn brystsvømming.
Les også:
Antall likes viser hvor populær du er
Denne saken ble første gang publisert 11/06 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.