Lettere hverdagsliv med enkle virkemidler
Slik blir dere supermamma og superpappa
Se på barna som arbeidskraft, er ett av trebarnsmamma og forfatter Vera Micaelsens tips til slitne foreldre.
Hvordan takle kaotiske barnebursdager, laaange bilturer og en endeløs rekke av grå hverdager?
Trebarnsmamma, tidligere NRK-kjendis og forfatter Vera Micaelsen er full av gode, kreative råd til mammaer og pappaer som sliter med hverdagens utfordringer.
Selv er hun mamma til tre jenter på 9, 11 og 12 år.
Svanger med barnebok nr. 5
Micaelsen har tidligere sett på livet med barn med et skråblikk som fast spaltist i bladet Foreldre & Barn. Hun har jobbet i NRK som programleder i blant annet for programmene Jubalong og Go 'elg.
I tillegg har hun skrevet bøkene "1000 ting å gjøre sammen med barna", "På månen spiser de kameler: filosofi for barn", "Supermamma monstermamma : historier om familiekaos og småbarnsliv" og "Kua som falt ned fra himmelen". Nå skriver hun på en ny barnebok om følelser for barn. Denne boka kommer til høsten.
Micaelsen har også sittet i juryen og kåret Norges beste barnehage.
HER ER VERA MICAELSENS 8 BESTE TIPS TIL ALLE MED BARN I HUSET:
TIPS 1: Frokostbursdag
- Frokostbursdag er genialt. Inviter til selskap kl 10 på lørdag formiddag!
Da er barna roligere, de er opplagte og de venter verken kake, pølser eller brus på denne tiden av døgnet, fremhever Micaelsen.
- Smoothie, juice og egg er en vinner. Vi har hatt frokostbursdag flere ganger, og det har vært supert. Barna synes det er veldig koselig å spise lang god frokost sammen fordi det er litt annerledes. I tillegg er man ferdig med alt før klokka er ett, og har resten av fridagen fri.
Et annet tips kan være å legge både barnebursdagen og familiebursdagen til samme dag.
- Da slipper man å bake to ganger, man kan spise rester, og man slipper å rydde og vaske huset så ofte. Det aller viktigste med bursdag er at det er moro. Hold en stram regi på bursdagen. Å slippe barna helt fri, fungerer sjelden. Delta selv i bursdagen og stopp alle tilløp til bråk og utestenging, råder trebarnsmoren.
- Ikke la barna velge om de skal være med på lekene dere arrangerer, eller ikke. Si at de voksne bestemmer. På den måten slipper de å ta ett valg og de som synes leken i utgangspunktet hørtes kjedelig ut, synes kanskje den var morsom likevel, legger hun til.
TIPS 2: Bruk barna som arbeidskraft
Micaelsen mener at alle familier bør sette barna sine i arbeid. Man kan nesten ikke begynne tidlig nok, mener hun.
- Barna må forstå et deres innsats også må til for å få hverdagen til å gå opp.
- Det kan være en omstendelig prosess å få barna til å delta i hus- og hverdagsarbeid, men det er verdens beste investering. I begynnelsen kan de ta av bordet, kle på seg selv og røre litt i grytene. Etter hvert kan de avansere til å ta ut av vaskemaskinen, sette inn i oppvaskmaskinen, henge opp tøy og passe småsøsken.
Vera Micaelsens egne barn har faste dager hvor de må lage middag, tømme oppvaskmaskinen og vaske hus og klær.
- Det er verdifull ekstrahjelp for en barnefamilie, sier hun.
Men hun gjør oppmerksom på at man må være forberedt på at barna kommer til å klage og protestere. De vil argumentere med at det finnes andre barn som ikke trenger å gjøre noen verdens ting hjemme.
- Når de klager, pleier jeg å si til dem at de skal si takk. De skal være glade for at deres snille foreldre er så strenge og gir dem så mange arbeidsoppgaver uten at de får penger for det, sier hun.
- De blir bra voksne når de er vant til å ta i ett tak. Og vi voksne blir så glade når de rydder og lager mat! Det er en viktig del av oppdragelsen å få barna til å føle seg nyttige, det styrker selvfølelsen. Dessuten er det gratis botrening til de skal flytte hjemmefra og klare seg på egen hånd. Da vil de takke oss, det er jeg nesten overbevist om!
TIPS 3: Gjør ukehandel
For tiden har Vera Micaelsens familie en annen familie boende i huset sitt mens denne familien pusser opp sitt eget. Og denne nabofamilien har brakt med seg en ny tradisjon til Vera, mannen og barna: Ukemeny og storhandel én gang i uka!
- Nå planlegger vi middager for en uke i strekk. Det tar litt tid å få satt slike menyplaner inn i et fungerende system, men det er verdt det. Vi sparer penger, tid til handling og masse frustrasjon når blodsukkeret synker og alle egentlig ville at middagen allerede skulle ha vært på bordet, men ikke engeng er handlet inn. Kostholdet blir mer variert, og man kan logge antall fiskemiddagene.
Spar på ukemenyene (som henges på kjøleskapet) og snu bunken etter noen uker, er forfatterens råd.
Her får du sunne mattips til sultne skolebarn.
TIPS 4: Tacorestemiddag
Hvem har ikke opplevd at tacorestene forsvinner rett ned i søppelbøtta? Ikke alle vil spise slapp salat dagen etter.
Vera Michaelsen har løsningen: Lag vårruller av restene.
- Kjøp inn pakker med vårrullark. Legg restene inni og friter vårrullene. En enkel måte å få spist opp all maten på, sier hun.
Hennes tips er å brette opp ermene, og lage opp store mengder med vårruller når man først er i gang. Det kan selvfølgelig være annet innhold en tacorester også. Vårrullene kan fryses før de friteres, og tas opp når det passer familien.
TIPS 5: Vær turist i egen by
- Alle småbarnsforeldre burde bo på hotell minst to ganger i året - uten barn, sier Vera Micaelsen.
Hun forteller at det ikke trenger å bli så dyrt hvis man booker en storbyferie i sin egen by. To dager alene og en natt på hotell kan gjøre underverker for slitne småbarnsforeldre.
- Det behøver ikke å være langt hjemmefra, og ikke et eksklusivt hotell, men skaff barnevakt og få en natt i fred og ro. For ikke å snakke om en frokost alene! Da er det verdt å spise havregrøt i en uke etterpå. Havregrøt er forresten veldig sunt. Og barna liker det - med smør, sukker og kanel på. Men da blir det ikke så veldig sunt lenger, men det er ikke bestandig så nøye det heller.
TIPS 6: Ikke bli taxisjåfør
Noen foreldre rydder timeplanen og banen for å kjøre, bringe og hente poden rundt i nabolaget og lokalsamfunnet. Vera Micaelsen og familien har brukt en annen strategi:
- La barna kjede seg. De trenger ikke en håndfull aktiviteter hver som de må kjøres til. Alle har godt av å kjede seg litt. Det kan komme mye kreativt ut av alenetid på rommet.
- Vi har egentlig mer enn nok å gjøre om vi ikke skal stille opp som taxisjåfør for barna våre hver dag. Våre barn har maks én aktivitet i uka hver som de må kjøres til. De kan gjerne ha andre aktiviteter også, men da må den være gratis, og de må komme seg dit på egen hånd, sier hun.
- Det fungerer for oss. Jeg har ikke lyst til å tilbringe fritiden min på å se på barna trene fotball i regnet, men der er vi jo forskjellige som foreldre. Jeg får ikke dårlig samvittighet av den grunn. Det bør ikke andre få heller.
TIPS 7: Ingen korte bilturer
- Per definisjon finnes det ikke korte bilturer. Det er like greit å lære barna med en gang at bilturer er laaange. Da slipper dere konstant mas om hvor lenge det er igjen etter første sving. Jeg sier bare at det er kjempelenge igjen hver gang de spør. Dere kommer sikkert til å bli 18 år før vi er framme, sier Vera Micaelsen.
Her er flere av Micaelsens biltips:
- Husk å spise og gå på do før enhver biltur, ellers blir det mange stopp og dyre innkjøp på bensinstasjoner.
- Pakk bilen før barna settes inn, ellers blir de gale før avreise.
- Til minsten: husk smokkeholder. Det hindrer at smokken kastet i gulvet i bilen og mystisk forsvinner, eller blir kastet i hodet på bilsjåføren.
Kaster barnet ditt opp i bilen? Da bør du klikke her.
TIPS 8: Høst fruktene!
Vera Michalsens siste råd til stressede småbarnsforeldre er å tenke at alt blir bedre.
- Barna begynner å hjelpe til mer hjemme. Har du fulgt mine råd, vil de etter hvert vaske klær og lage middag til deg. Om noen år går de hjem fra skolen selv og hverdagene blir lettere å hanskes med.
Les også:
Dette får barn til å spise 5 om dagen
Seks enkle middager ungene vil elske
NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill
Denne saken ble første gang publisert 26/02 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.