Frostskade

Så lett får barna frostskade

Barn kan godt leke ute når det er kaldere enn minus 10 grader. Barnets hud i ansiktet og på ørene forteller deg når det er for kaldt.

UNNGÅ FROSTSKADER: Små barn forfryser lettere fingre og tær enn større barn som er mye i aktivitet. Følg derfor med på minstemann.
UNNGÅ FROSTSKADER: Små barn forfryser lettere fingre og tær enn større barn som er mye i aktivitet. Følg derfor med på minstemann. Foto: www.colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Selv om det naturligvis hender at barn fryser, er det nok et vanligere problem at de svetter i klærne mamma og pappa sender dem ut i. Fryser vi selv, kler vi gjerne ekstra godt på de små, og i forbifarten er det lett å glemme at barna som oftest er langt mer aktive enn vi er når vi er ute i kulde og snø. I alle fall de litt større barna. Det finnes både vinterluer, og votter som holder barna varme.

Ofte aktive

- Det skal ganske mye til for at store barn får frostskader. De er som regel aktive og i full fart i lek. Dersom de blir sittende stille, er risikoen større, sier spesialist i allmennmedisin og blogger Kari Løvendahl Mogstad til Foreldre & Barn.

Hun minner om at det er spesielt viktig å utstyre barnehagebarn med godt, varmt fottøy om vinteren. De tilbringer ofte mange timer ute, og leken ødelegges fort dersom tærne blir kalde.

Velg romslige sko der det er god plass til ullsokker.

Bruk finnlandshette

- Den viktigste måten å sikre barnet mot frostskade er å kle det riktig. Bruk romslig tøy, gode sko og ull innerst, sier Løvendahl Mogstad.

For å sikre at barnet ikke fryser på hodet, kan dere gjerne velge en finnlandshette. Denne dekker mye av hodet og ansiktet, noe som er gunstig spesielt på veldig kalde dager.

- Det er veldig viktig med lue på hodet. Fordi hodet er stort i forhold til kroppen, er varmetapet stort, sier hun.

Kald kan du bli om vinteren, men man blir faktisk ikke automatisk forkjølet selv om man fryser.

Følg med på barnet

Tegn på frostskader:

- Huden blir hvit eller svakt blåfarget på kuldeutsatte områder av huden

- Man kjenner en svak smerte og nummenhet først før området kan bli helt følelsesløst og smertefritt

- Ved alvorlig forfrysning føles huden hard og er faktisk frossen.

Kilde: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

TIPS:

- Ikke bruk for små sko. Det må være god plass selv om barnet har på seg ullsokker

- Bruk en tynn lue på de minste barnehagebarna på kalde vårdager

- Bruk sunn fornuft og kle barna etter forholdet

- Bruk kuldekrem

- Kjenn i halsgropen for å finne ut om barnet er passe varmt

- Husk at barn har godt av å være ute i frisk luft!

Kilde: Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad

- De fleste barnehager setter grense på -10 grader for leking utendørs, men hvis det blåser eller er fuktig luft ute bør man korte ned leketiden, sier spesialrådgiver Aage W. Karlsen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Han sier videre at du ikke kun kan se på gradestokken, men at du også bør følge med på huden i ansiktet og på ørene.

- Ser du tegn til begynnende forfrysning må barna oppholde seg innendørs resten av dagen. Det gjelder også hvis barna virker slitne, er sutrete og lite aktive, sier han.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Forsiktig med de minste

Har du en liten baby som skal ut i vinter-Norge, bør du imidlertid være enda litt mer forsiktig. Små babyer har dårligere temperaturregulering enn større barn, og de er mer passive.

Derfor har de ikke samme muligheten til å regulere temperaturen selv som større barn og voksne.

Vogn bedre enn pulk

Blodsirkulasjonen blir dårligere på utsatte områder på de minste, og de må derfor passes nøye på i kulden.

- Man skal for eksempel tenke seg veldig godt om før man tar med seg babyer under seks måneder ut i pulk, sier legen.

Da er en tur i vognen et mye bedre valg.

Er det god nok plass til vinterpose i vognens bag? Bli med på diskusjonen her.

- Ligger babyen i en vogn, inni en god pose og kanskje oppå en skinnfell, er de nokså godt beskyttet mot kulden, sier hun.

Ubehagelig for minstemann

Er barnet litt større og dere skal på skitur med pulk, er det viktig å tenke nøye gjennom påkledningen. Utsett turen dersom det er sprengkaldt ute. Barn har faktisk dødd i pulk. Husk også at snøføyk og vind kan gjøre turen ubehagelig for den lille.

Dette gjør du med frostskadene:

  • Få barnet inn i varmen
  • Varm opp den utsatte delen av huden med din eller andres varme hud
  • Beskytt den forfrosne huden mot slag og trykk. Ikke gni eller masser!
  • Ved forfrysning av hender eller føtter kan du prøve med et vannbad med omtrent kroppstemperatur.
  • Hold området hevet 2-3 timer etter opptining for å unngå hevelse
  • Ikke utsett det skadde området for kulde etter at det er varmet opp
  • Oppsøk lege hvis huden er misfarget, blir blemmer eller det er frostskadede området er svært smertefullt i dagene etter frostskaden

Kilde: Norsk Luftambulanse

- Husk at mens du trolig er god og varm på grunn av arbeidet med å trekke pulken ligger barnet helt i ro og er mye mer utsatt for å fryse. Barnet må ha på seg varme klær og pakkes godt inn, sier Karlsen.

Hvis barnet blir søvnig og virker uklart, kan dette skyldes en generell nedkjøling og dette er svært farlig.

- Turen må da avbrytes og en bør varsle medisinsk nødtelefon 113 straks! Barnet må nå håndteres svært varsomt og pakkes ytterligere inn med klær, sier han.

Sjekk halsgropen

Hold god oppsikt med barnet underveis og stikk gjerne hånden inn i posen for å kjenne om han eller hun er varm nok. Er du usikker på om barnet er for varmt eller for kaldt, kan det også være lurt å kjenne i halsgropen.

Gjør det til en vane å kjenne etter innimellom - også når han eller hun ligger i vognen.

- De områdene som er mest utsatt for frostskader er fingre, tær, nesetipp, ører og ansiktet. Disse områdene er mest utsatt for dårlig blodsirkulasjon når det er kaldt og fryser lettest, sier Løvendahl Mogstad.

Bruk kuldekrem

Kari Løvendahl Mogstad anbefaler også en god kuldekrem når barna skal være ute. Særlig for dem som har sårbar og tørr hud.

- Og det er en myte at det må være en vannfri krem. En fet krem med litt vann er like bra. Det lille vannet i kremen fordamper raskt uansett, sier hun.

HVIT FLEKK: Som oftest er frostskader overflatiske og ikke veldig alvorlige. De ses gjerne som hvite flekker på en ellers rød hud.
HVIT FLEKK: Som oftest er frostskader overflatiske og ikke veldig alvorlige. De ses gjerne som hvite flekker på en ellers rød hud. Foto: Foto: Forsvaret

Ikke alle kuldekremer er imidlertid like gode. Derfor skal du sjekke kuldekremen.

Bleke fingre og tær

Noen ganger kan uhellet likevel være ute. En frostskade kan oppstå selv om du var forsiktig, men hvordan ser egentlig en slik skade ut?

- Man må se opp for hvite flekker i ansiktet, samt bleke fingre og tær. Det er vel ellers ikke så aktuelt med mer alvorlige frostskader blant barn og babyer, mener Løvendahl Mogstad.

Skulle du oppdage slike tegn på kroppen til barnet ditt, er det viktig å komme seg inn så fort som mulig. Varm de kalde områdene sakte opp. Har barnet forfrosset fingrene eller tær, kan det gjøre godt å ha dem under lunkent vann.