Søndagstur og hardtrening
Pulktur er optimal trening
En gavepakke i treningstidsklemma.

- Jeg kan egentlig ikke komme på noen aktivitet som gir mer aktivitet for hele kroppen, sier Jostein Hallén, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole.
Vi snakker om effekten av å gå på ski med pulk. Har du småbarn og glede av å gå på ski, er pulken en god investering.
Og det er all grunn til å gi småbarnsforeldre god samvittighet eller pluss i boka for eventuelle påskeskiturer med familen.
Effekten av en brukbar skitur med pulk kan i høyeste grad sammenlignes med effekten av en lang løpetur eller tilsvarende aktiviteter.
Effekten bestemmer du selv
En av de fine tingene med å gå på ski med pulk, mener Hallén, er at man selv helt og holdent kan regulere hva slags trening man får.
- Tar du litt i, særlig i bakkene, får du jo straks høy intensitet. Du vil merke på hjertefrekvensen hva slags treningseffekt du får.
Dermed kan søndagsturen til og med gjøres til en intervalløkt. Det er bare å gå litt fortere innimellom, eller gi på litt opp bakkene.
Hallén kjenner ikke til at det er forsket spesifikt på treningseffekten av pulkgåing. Det er mange forhold som gjør det komplisert, vekten på barnet, intensitet og føreforhold, blant annet.
- Kjempeeffekt uansett
Kari Flottorp Lingsom er småbarnsmor og aktiv utøver av triatlon (kombinert sykling, svømming og løping). Lingsom trener derfor veldig mye - hun mener også at pulk er optimal trening.
- Du får kjempeeffekt selv om du går sakte. Det skal ikke så mange kilometrene til, mener triatleten.
Lingsom lever et i overkant aktivt treningsliv, slik det framgår av bloggen hennes. Hun er likevel opptatt av det slett ikke nødvendig for andre småbarnsforeldre å trene så mye som henne.
Triatleten syns pulk er kjempetungt, og peker på beinstyrke og styrket ryggmuskulatur som gode treningseffekter, i tillegg til kondisjon.
- Men vær flink med å se til pulken, og pass på å bruke hoftebeltene riktig, sier den superaktive småbarnsmoren.

Ta med pulsklokka
Når du går med pulk, dras du hele tiden litt tilbake. Vekten på barna spiller selvsagt inn på hvor tungt det blir. Forskjellen er ikke så stor fra vanlig langrenn, men overkroppen er enda mer aktiv, påpeker Jostein Hallén.
- Du bruker hele kroppen og det er store muskelmasser i sving. Armene er nok enda mer aktive, særlig når det er vanskelig å få godt feste.
Idrettsprofessoren anbefaler pulsklokke for å få bedre innblikk i effekten du får på pulkturen.
- Hjertefrekvensen forteller om intensitetsnivået på treningen.
At du kan telle pulkturen som en fullverdig treningsløkt, er ikke idrettsprofessoren det minste i tvil om:
- Dårlig samvittighet er det nok av der ute. Pulkturen kan du med god samvittighet føre opp i treningsdagboka, sier Jostein Hallén.
Les også:
Foreldrenes største sjokk med å få baby