På restaurant med barn
Klart du kan ta med barna på restaurant
Bare forbered dere litt.
Å ta med de små på restaurant kan være en prøvelse, men det er ingen grunn til at dere skal ta til takke med kafeen på lekeland fordi dere har med barn.
- Også barna skal ha det hyggelig, men man kan godt velge en ordentlig restaurant. Det er imidlertid triveligere for alle om ikke gjestene på nabobordet irritert hever på øyebrynet dersom barnet mister en gaffel i gulvet, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.
Forbered barna
Hun anbefaler også å se barnet litt an.
Noen barn er rolige, lavmælte og tålmodige, og de kan godt tåle en rimelig voksen setting.
- Andre barn har mer lopper i blodet, og da holder det i massevis med en uhøytidelig pizzarestaurant, sier hun.
Uansett anbefaler Gerhardsen å forberede barna i forkant på hva som vil møte dem.
- Forklar hva en kelner er, at dere vil få en meny og at det tar ganske lang tid før maten kommer. Forklar også at det er andre der, at alle må snakke med innestemme for ikke å forstyrre hverandre og at man ikke kan løpe rundt, sier hun.
Barn er forskjellige
Hvor hyggelig restaurantbesøket blir, kommer altså både an på foreldrene og barnet, og det er viktig å være for klar over at barn i barnehagealder varierer mye i modenhet og temperament.
Slik forbereder du barna på restaurantbesøket
- Fortell om de ansatte dere kommer til å møte der
- Fortell hvordan dere velger mat
- Forbered barnet på at det blir litt venting
- Fortell at alle må ta hensyn til hverandre og være rolige
Kilde: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen
- Det betyr at mens en fireåring kan være i stand til å roe seg ned, sitte rolig og ikke få det akkurat slik han eller hun hadde tenkt på en restaurant, vil kanskje ikke en jevnaldrende, som er mindre moden eller har et annet temperament, klare dette uten hjelp til å roe seg fra foreldre eller andre voksne, sier psykologspesialist ved Akershus Universitetssykehus og Follo BUP, Belinda Ekornås.
Hun mener imidlertid at barn rett og slett må lære seg å tåle å få et nei til noe de har veldig lyst til, og de må også lære seg til å sitte stille selv om det er kjedelig å vente på maten når de er ute og spiser.
Avhenger av mange faktorer
For å nå dit må man gjennom en prosess, og dette tror Ekornås de fleste foreldre kjenner igjen i.
Noen vil oppleve at dette går veldig greit, og at barnet lærer fort å regulere seg, mens det for andre kan ta lengre tid før det fungerer greit å ta familiemiddagen på restaurant.
- Dette avhenger av mange faktorer som enten vil gjøre det vanskeligere eller lettere for barnet å tilpasse seg. I barnet vil psykiske faktorer som temperament, modenhet samt psykiske vansker, som blant annet angst og ADHD, påvirke hvordan han eller hun klarer å oppføre seg i ulike sosiale sammenhenger, sier hun.
Hun legger til at også somatiske faktorer, som matallergier og andre sykdommer som påvirker hvordan barnet har det, også vil kunne virke inn på hvordan det klarer å oppføre seg.
- Videre vil faktorer i familien og hos foreldre kunne påvirke barnet. Stress, dårlig økonomi eller boforhold og evne til å gi omsorg er noen slike faktorer, sier hun.
Velg gjerne uteservering
Gerhardsen syns uansett det kan være lurt å be om et bord som står slik at barnet ikke må passere alle andre gjester for å gå på do.
Dette er viktig for at restaurantbesøket skal bli vellykket
- Barnet er forberedt på det som skal skje
- Spisestedet er barnevennlig
- Barnet involveres i samtalen rundt bordet
- De minste får med seg litt rolig tidsfordriv
- De voksne skjønner at man ikke kan forvente at små barn sitter musestille gjennom et helt restaurantbesøk
Kilde: Elisabeth Gerhardsen og Belinda Ekornås
Det kan også være god underholdning for de små med et vindu med utsikt mot en travel gate.
- Dersom det er uteservering med omgivelser der barna kan bevege seg fritt i nærheten av restaurantområdet, kan dette være gull verd mens man venter på servering samt når de voksne vil ha litt ro rundt kaffen etter at barna har slukt desserten sin, sier hun.
Husk for øvrig at du ikke kan regne med at barna underholder seg helt selv.
Skal de være med på restaurant, må de også involveres i samtalen rundt bordet.
- I alle fall med jevne mellomrom. Selv vi som er voksne blir skikkelig rastløse av å sitte sammen med folk som prater om noe som overhodet ikke angår oss eller som vi ikke skjønner noe av, sier hun.
Dropp nettbrettet
En del foreldre bruker i dag nettbrett og mobiltelefoner nærmest som barnevakt, og det kan kanskje også virke som kjekt tidsfordriv mens man venter på maten.
Gerhardsen syns likevel man godt kan prøve å unngå nettbrettet når man er ute og spiser.
- Man går på restaurant like mye for det sosiale fellesskapet som for maten. Det kan da være like greit å venne seg til at man ikke skal forsvinne inn i mobilens og Ipadens verden når man spiser med andre, mener hun.
Hun legger til at foreldrene her må gå foran som et godt eksempel når de er hjemme.
Sitter de voksne og leser nyheten på Ipad mens de spiser frokost med barna, er det ikke lett å forstå at det samme er feil på restaurant.
Vær tålmodig
- Er barnet under skolealder, kan man eventuelt vurdere å ta med leker som tar lite plass, ikke bråker og samtidig sysselsetter ham eller henne. Da bør imidlertid aktiviteten være begrenset til for eksempel før maten kommer på bordet og når barnet erklærer at det er ferdig, sier hun.
Når det gjelder disse minste restaurantgjestene syns ellers barnepsykologen at man må ha litt tålmodighet.
Man kan faktisk ikke regne med at et førskolebarn orker å sitte musestille gjennom et helt restaurantbesøk.
- Barn som er ni-ti år gamle bør imidlertid klare det. I alle fall dersom samtalen også dreier seg om noe de er interessert i, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 16/07 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.