Kjøpe bolig

- Boligjakt må handle om mer enn bare økonomien

De beste tipsene for småbarnsfamilier som skal kjøpe ny bolig.

KJØPE BOLIG: At barna vil trives i nabolaget er like viktig som at boligen har mange nok rom.
KJØPE BOLIG: At barna vil trives i nabolaget er like viktig som at boligen har mange nok rom. Foto: Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

- Det er ikke bare økonomien dere bør tenke på, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Svært mange småbarnsfamilier har farlig høy gjeld. Men selv om det helt klart er viktig å finne ut hvor mye dere har råd til å betale for boligen, er det også mange andre faktorer som spiller en rolle når en småbarnsfamilien skal kjøpe bolig. For eksempel hva slags behov familien har - både barna og de voksne.

- Før visningen kan det være lurt å skrive ned eller bli enig om hva dere vil ha i en bolig, for det koster å kjøpe og selge. Det er lurt å tenke fremover, råder Sandmæl.

Hvilke behov har vi?

Eiendomsmegler Jonny Stormo i Eiendomsmegler1 er enig.

- Hvis man har små barn eller planlegger å få barn er det lurt å avdekke hvilke behov en ser for seg. For eksempel vil nok en del småbarnsfamilier synes det er upraktisk å bo i fjerde eller femte etasje uten heis, sier han.

Stormo anbefaler ofte potensielle kjøpere å se nøye på planløsningen, og vurdere om den tilfredsstiller behovene familien har eller forventer å få. 

Lagringsplass, planløsning og om boligen har praktiske rom som vaskerom kan ha mye å si i hverdagen.

- Prøv å være ærlig om hvilke planer dere har for familien. Hvorvidt dere ønsker dere ett eller tre barn vil jo ha noe å si for hvor mange soverom det bør være i boligen, sier han.

- Sjekk trapper og rekkverk

Svein Hole er fagkyndig takstmann. Han råder småbarnsfamilier til å sjekke at blant annet trapper, rekkverk og det elektriske anlegget er i god stand.

- Det er også fordelaktig for barnefamilier at boligen har gode lydegenskaper, sier Hole.

Silje Sandmæl anbefaler å sjekke boligen grundig på visning.

- Les salgsoppgave, tilstandsrapport og egenerklæring nøye før visning, og sjekk bad, kjøkken, vinduer og det elektriske anlegget, råder hun.

Takstmann Hole er enig, og sier at for å unngå ekstrakostnader etter boligkjøp bør du be om en tilstandsrapport eller en boligsalgsrapport.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- Formålet er å avdekke feil, mangler eller svakheter ved boligen, forteller han.

- Ta med fagfolk på visning

Rådet fra eiendomsmegler Stormo er å ta med seg noen med fagkunnskap på visning, for eksempel en venn eller bekjent som har byggeteknisk kunnskap.

- Dette kan hjelpe til med å sikre et mest mulig korrekt bilde av det man er i ferd med å kjøpe, forklarer han.

Han anbefaler å dra på visninger av flere boliger for å få oversikt over hva man får for pengene i forskjellige områder, samt erfaring i hva man skal se etter.

- Sett dere alltid godt inn i salgsmateriell før visning. Er dere godt forberedt på visningen, er det lettere å avstemme om boligen er det du er på utkikk etter, sier han.

Er området barnevennlig?

For småbarnsfamilier er det viktig også å foreta en grundig vurdering av det som finnes utenfor boligen. Som par uten barn er det kanskje ikke så viktig at nærmiljøet er rolig og har fine uteområder, men nabolaget vil spille en viktig rolle i barnas oppvekst. Husk at barna også skal trives utenfor boligen, og at dere som foreldre skal kunne føle dere trygge på å slippe barna ut i nærområdet alene når de blir store nok til det.

- Det bør være trygt for barna å være ute og leke alene, så trafikkerte områder bør unngås. Men det viktigste er å tenke over hvilke krav dere stiller til området slik at dere som familie vil trives, anbefaler Hole.

Eiendomsmegler Stormo mener barnefamilier også bør undersøke nærområdets barnehagedekning, skoletilbud, kollektivtransport og fritidsaktiviteter.

- Vi ser at områder som har gode forhold på disse kriteriene tiltrekker seg barnefamilier og gjør området attraktivt å bo i. Boliger med praktiske tomter og uterom, felles hage i borettslag og sameier verdsettes høyt hos småbarnsfamilier, sier Stormo.

En bolig i et attraktivt område for barnefamilier kan dessuten være en god investering, mener eiendomsmegleren.

- Dette sikrer deg som kjøper at verdien på boligen holder seg godt eller øker over tid, forklarer Stormo.

Hva får dere i lån?

- For å gi dere lån ser banken på tre ting: Betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet. Det betyr at dere må ha inntekt i forhold til lånebeløpet, tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng, og ha 15 prosent egenkapital, forklarer Sandmæl.

Det første en familie på boligjakt må gjøre, er derfor å finne ut hvor mye man kan få i lån.

- Søk i banken om et finansieringsbevis. Da vet dere hvor langt dere kan gå i en budrunde, hvor mye egenkapital eller annen sikkerhet dere må ha, og hvor mye lånet vil koste, forteller Sandmæl.

Hold hodet kaldt

Hun mener det er avgjørende å ha en klar formening om hvor mye familien har råd til å betale for en ny bolig.

- Sett dere en øvre grense for hvor mye dere vil by, og husk at oppussing som regel koster mer enn forventet. Og så kommer omkostninger og fellesgjeld på toppen, sier Sandmæl.

Hun anbefaler å begynne budrunden litt lavere enn maksbeløpet man har satt seg, slik at man har noe å høyne med.

- Og ikke vis finansieringsbeviset til megler! Dere vil ikke at megler skal vite hvor mye dere har å gå på. Be heller megleren ringe banken for å få bekreftelse på finansieringen, sier hun.

Ikke glem framtidige utgifter

Selv om det kan være fristende å bruke alt man har av penger på den nye drømmeboligen, anbefaler Sandmæl at særlig barnefamilier setter av litt penger som en buffer mot uforutsette utgifter. En plutselig lekkasje på badet eller takrenner som må byttes ut kan fort bli en kostbar affære.

- Bor dere i en eldre bolig bør bufferen være større enn om dere bor i en ny bolig, sier hun.