Barn og søsken

- Kan bli triste, sinte og få mindreverdighetskomplekser

Slik kan barnet reagere på å få søsken.

SØSKENSJALUSI: Om du ikke viser eldstemann like mye oppmerksomhet som den lille så kan det ende med at han får en mindreverdighetsfølelse.
SØSKENSJALUSI: Om du ikke viser eldstemann like mye oppmerksomhet som den lille så kan det ende med at han får en mindreverdighetsfølelse. Foto: Foto: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

Det å vente et nytt tilskudd i familien er en stor lykke for de fleste. Du gleder deg, forteller venner og familie om den store hendelsen - og forbereder barnet ditt på at det skal få en liten søster eller bror.

Men det er ikke alltid så lett. Barnet kan føle seg tilsidesatt og som en andreprioritet.

Psykolog og advokat, Grethe Nordhelle, forteller til Foreldre.no at det er ganske vanlig at barnet blir sjalu. Og at reaksjonene som kan oppstå varierer veldig.

- Barnet kan synes det er skikkelig dumt, slemt og trist. Det kan begynne å slå den lille og bli utagerende. Målet er å bli sett. Det er viktig å være bevisst på dette tidlig i svangerskapet, sier hun.

Venter du barn? Slik forbereder du den eldste på en lillesøster eller lillebror.

Stor overgang

Hvordan det å få en søster eller bror vil oppfattes av barnet, er avhengig av foreldrene, ifølge Nordhelle.

- Hvis man er enebarn fra før, så er det en overgang å dele oppmerksomheten fra de voksne rundt med én til. Voksne er ofte mye mer opptatt av de minste barna enn de som er større, sier hun.

Det er lett å glemme det store barnet, i all viraken som følger med en splitter ny verdensborger.

- Det er viktig at man er bevisst på at den førstefødte ikke føler seg tilsidesatt. Huske å gi mye tid, kjærlighet og oppmerksomhet til det eldste barnet, råder hun.

10 måter å oppdage søskensjalusi på

1. Barnet tisser på seg igjen

2. Vil bruke smokk igjen

3. Vil krype og «klarer» ikke å gå vanlig

4. Snakker babyspråk eller skriker slik babyen gjør

5. Vil ha pupp eller flaske

6. Griser med mat og drikke

7. Kan slå/sparke babyen eller foreldrene

8. Kan vise økt oppmerksomhetsbehov («Se på meg, her er jeg, mamma!»)

9. Våkner om natta og kommer inn på foreldresoverommet, hvor babyen sover

10. Vil bli trillet i barnevogn

Kilde: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen

Kan få en negativ atferd

Dersom barnet føler at det mister foreldrenes oppmerksomhet, kan det føre til at barnet får en negativ adferd som følge av sjalusi.

- Det kan begynne å snakke stygt om det lille barnet, eller begynne å slå. Å få kjeft blir da en måte å få oppmerksomhet på, sier Nordhelle.

Barnet kan også miste selvfølelse.

- Noen blir triste og sinte, mens andre blir mer stille og går inn i seg selv. Det kan begynne å gråte mer, bli triste og bleke, sove dårlig og få mindre matlyst, forteller hun.

Videre forklarer hun at vi ofte legger mer merke til de som går mer "utover" og bråker - enn de som ikke gjør det.

- Vi må se mer på de som reagerer med å bli mer betuttet og lei seg, sier hun.

Nordhelle oppfordrer foreldre som har barn i en slik situasjon om å inkludere barnet tidlig - også i det praktiske stellet av babyen. Gi lette oppgaver og ros barnet etterpå.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- Gjør noe koselig sammen, si for eksempel "kom og sett deg i armkroken min her, så kan vi kose oss sammen". Det er mye arbeid når man har små barn, så det er lett å glemme kosestunden med det eldste barnet, sier Nordhelle.

Snakk med barnet

Kari Holter er familieterapeut og jobber blant annet med familier med råd- og veiledningsbehov.

Hun forteller at man bør snakke med barnet og vise det oppmerksomhet i forkant av situasjoner som blir vanskelige.

- Forsøk å forstå hva atferden til barnet er et uttrykk for. Hva er det barnet ønsker å formidle med den utagerende oppførselen? Snakk med barnet og få det til å føle seg viktig i familien. Ha fokus på å gi det eldste barnet oppmerksomhet når babyen får oppmerksomhet fra andre, sier hun til Foreldre.no

Far blir en mer sentral person

Holter forteller at babyen naturlig nok vil få mer av mors nærhet og oppmerksomhet. Noe som innebærer at mor får mindre tid til andre ting.

- Far blir nå gjerne en mer sentral person for det eldste barnet - derfor blir posisjonene i familien endret noe. Oppmerksomheten fra foreldrene må fordeles på begge barna. Aktiviteter som det eldste barnet før gjorde sammen med begge foreldrene, er det nå kun en voksen som kan være med på, forteller hun.

Holter råder til å samarbeide om foreldreoppgavene og snakke sammen om hvordan det går, og hva dere må gjøre mer eller mindre av.

- Snakk sammen om hva dere spesielt har lagt merke til av endring hos barnet. Når blir det vanskelig? Unngå å handle ut ifra barnets atferd, men forsøk heller å forstå hva barnet ønsker å formidle med den negative atferden, råder hun.

Les også:

Slik takler du søskensjalusi

STOREBROR: Det er ikke alltid så lett å være eldstemann.
STOREBROR: Det er ikke alltid så lett å være eldstemann. Foto: Foto: Thinkstock

Søskensjalusi kan vare hele livet

Søskensjalusi: - Kan jeg kaste barnet i do?