Impregnering av barneklær

- Vi overdriver bruk av impregnering

Men stoffene barna får i seg inneholder for små mengder til å være farlige for helsa.

FARLIGST FOR MILJØET: Barnas impregnerte klær og votter vil ikke gjøre dem syke, men kan være skadelig for miljøet.
FARLIGST FOR MILJØET: Barnas impregnerte klær og votter vil ikke gjøre dem syke, men kan være skadelig for miljøet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Det regner og er kaldt om hverandre, og mange er i overkant ivrige med impregneringssprayen. Det er ikke nødvendig, mener Miljødirektoratet.

- Vi ser mange tilfeller av overdreven og unødvendig bruk av impregneringsmidler. Man kan gjerne droppe det i tilfeller hvor det ikke er nødvendig, sier Audun Heggelund, sjefingeniør i produktseksjonen hos Miljødirektoratet.

Han mener at for eksempel barnevotter er plagg som ikke nødvendigvis trenger en omgang med impregneringssprayen.

- Ullvotter er et godt alternativ som holder bra på varmen, også når de er våte. Eventuelt kan man supplere med overtrekksvotter utenpå, sier han.

Minimale mengder

Mange velger imidlertid å kjøpe vannavstøtende votter til barnehagebruk. Impregneringssprayene som brukes av privatpersoner kan inneholde fluortelomeralkoholer (FTOH) som barna kan få i seg om de for eksempel suger på vottene sine etter at de er behandlet.

- FTOH forsvinner relativt raskt ut av kroppen men en liten andel kan omdannes til PFOA, omtrent 0,5-1 prosent. PFOA er vi generelt bekymret for, sier Kristine B. Gutzkow, seniorforsker i divosjon for miljømedisin hos Folkehelseinstituttet.

PFOA finnes også i en del regntøy.

- Hovedgrunnen til det er at det er blir liggende i naturen og kan hope seg opp i næringskjeden slik at vi får det i oss fra ulike kilder. Høye konsentrasjoner av PFOA i dyrestudier har vist å gi leverskader og reproduksjonsskadelige effekter, sier hun.

Likevel vil hun ikke anse mengden PFOA barn kan få i seg som farlig.

- Når vi regner på hvor mye barna kan få i seg av PFOA ved å suge på en vott som nettopp er impregnert med et produkt som inneholder FTOH så ligger det under den mengden vi anser som en trygg grense for barnet. Det er altså ingen grunn til å bekymre seg for dette av helsemessige årsaker, sier hun.

Unngå av miljøhensyn

Likevel er det lurt å redusere bruken av denne typen produkter av miljøhensyn.

- Vi oppfordrer forbrukere til å unngå produkter med slike stoffer for å redusere utslipp i naturen siden det ikke brytes ned. Dermed reduserer vi muligheten til å få det i oss via andre veier som for eksempel fra mat og støv, sier Gutzkow.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Også Miljødirektoratet er mest bekymret for miljøet, og for hvordan stoffene påvirker oss og barna våre på sikt.

- Fluorstoffene lekker ut fra produktene og ender i miljøet hvor mengdene øker og øker ettersom disse stoffene er svært kjemisk stabile. Fluorstoffene finner vi igjen i planter, dyr og drikkevann, og det er dette som er hovedgrunnlaget for myndighetenes oppmerksomhet rundt fluorstoffene, sier Heggelund.

Impregneres utendørs

Han anbefaler å impregnere klær og sko utendørs og på en måte som gir minst mulig eksponering.

- Hold sprayflaske og gjenstanden i god avstand fra kroppen og ikke spray i motvind så du får impregneringen tilbake i ansiktet eller på kroppen. Videre er det et godt tips å la gjenstanden tørke og lufte seg før bruk, sier han.

Det er Arild Hermstad, leder for Fremtiden i våre hender, enig i.

- Det smarteste er å velge plagg og sko som ikke trenger impregnering i utgangspunktet, men om man bruker det må man gjøre det utendørs. Aerosolene kan være farlige å puste inn.

Han anbefaler å holde seg unna klær og sko som må impregneres med fluorholdig impregneringsspray, som Gore-Tex.

- Disse impregneringsstoffene kan skade miljøet. Hvis skoene man skal impregnere er egnet for det er det best å bruke noe annet enn spray. Lærfett er et bedre valg for både helsa og miljøet, sier Hermstad.

Følger med på utviklingen

Miljødirektoratet leser rapporter og artikler fra kjemiske analyser av ulike produkter, og analyserer også produkter selv.

- Vi følger med på utviklingen innenfor ulike produktgrupper. Nå har det kommet en ny studie fluorstoffer i impregneringsmidler i Sverige. Denne studien viser at innholdet av fluorstoffer i impregneringen varierer mye fra produkt til produkt. Dette er imidlertid ikke noe vi kan forvente at forbrukerne klarer å følge med på, sier Heggelund.

- Oppmerksomhet rundt disse spørsmålene og kundenes etterspørsel etter miljøvennlige og fluorfrie produkter i butikken er viktige bidrag for å styre produsentene i retning av mer miljøvennlige produkter. Samtidig vil myndighetene jobbe med sine virkemidler som blant annet inkluderer lover og reguleringer for de verste stoffene.

Miljødirektoratet har også en egen kampanje som informerer barn om farlige stoffer i impregnering og andre husholdningsprodukter, deriblant impregnering.