Lær barna å rydde

Fem leker som gjør ryddingen til en morsom familieaktivitet

Det er vel ikke mulig? Joda, ryddelekene har svaret du har lett etter.

HJELPE TIL: Med disse ryddelekene kan du få ungene til å være med på ryddingen uten klager.
HJELPE TIL: Med disse ryddelekene kan du få ungene til å være med på ryddingen uten klager. Foto: Petter Berg.
Først publisert Sist oppdatert

Det sies at å rydde mens barna er små, er som å måke mens det snør. Å få barna til å hjelpe til med ryddingen, kan være en utfordring.

I boka Ditt ryddige deg skriver ryddeekspert Julie Morgenstern at om barna tidlig lærer å rydde, vil de unngå å bli rotekopper når de blir voksne.

Å få barna til å hjelpe til med ryddingen vil altså ikke bare gjøre hverdagen din lettere, det kan også være med på å gjøre framtiden til dine barn litt mindre stressende.

Aktivitet med mening

Men å få unger til å rydde, er ofte lettere sagt enn gjort. Men fortvil ikke, det finnes råd.

Merete Kleppe utdanner seg til barne- og ungdomsarbeider og skriver en oppgave om helsebringende arbeid, med fokus på rydding som lek.

- Rydding er med på å trene grovmotorikken. Det er fysisk aktivitet med mening, samtidig som man lærer om form, farge og plassering i system. Det er læring i rydding, mener Kleppe.

De aller fleste barn elsker å konkurrere, og det er ofte en stor del av barnas lek. Setter du på stoppeklokka, kan du få barna til å gjøre de utroligste ting. Hvorfor ikke utnytte dette til noe positivt både for store og små? Og hvem vil vel ikke vinne over mamma og pappa?

 

1. Fylle kurven

Klokka er 08.47. Det er 13 minutter til møtet på jobben starter, og du står og børster håret til minstejenta. Du klarte det ikke i dag heller, å stå opp en halvtime tidligere. Du stresser, som alltid. Hårstrikken er satt i, du slenger fra deg børsten på kommoden i gangen, røsker med deg barnehagesekkene, jager barna ut og låser døra.

Du orker ikke tenke på alt rotet som møter deg når du kommer hjem. En hårbørste i gangen, en nattkjole i stua, ostehøvelen i kjøleskapet.

Et av Kleppes beste tips for å få barna til å hjelpe til med ryddingen i hjemmet, er en konkurranse hun kaller «Fylle kurven».

Til denne konkurransen trenger dere plastkasser eller kurver, en til hver i familien. En stoppeklokke er også kjekt å ha. Sett klokka på to minutter.

Lengre tid enn det, kan gjøre at barna mister iveren. Nå er det om å gjøre å fylle kurven sin med flest mulig ting som ligger feil. Når minuttene er over og klokka ringer, samles alle og teller opp antall ting dere har i kurvene.

Etter opptelling er det tid for del to av konkurransen: Å bli først ferdig med å legge alle tingene på riktig plass.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

2. Bygge legotårn

Lego er en super leke for barn, både gutter og jenter. Barna får brukt kreativiteten sin, samtidig som de trener både fantasi, logisk tenkning og finmotorikk. Men disse fantastiske klossene har en lei tendens til å havne utover gulvet og seinere befinne seg midt under pappas fot, i det han er på vei mot sofaen for å nyte en kopp kaffe og lese avisen.

Alle som har opplevd dette, vet at det ufrivillig kan komme en del gloser som ikke er egnet for små barneører.

En måte å unngå dette på, er å hjelpe barna å lage et legotårn, forteller Kleppe. Det eneste kriteriet er at tårnet skal bygges kun av klosser som ikke ligger i kassen.

Barna finner. Og oppmuntrer du litt ekstra, vil de mest sannsynlig ta runden en gang til, i håp om å finne et par klosser for å gjøre tårnet enda høyere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RYDDE OPP: Med litt lek blir det morsommere å putte ting tilbake på plassen sin.
RYDDE OPP: Med litt lek blir det morsommere å putte ting tilbake på plassen sin. Foto: Petter Berg

3. Pare sokker

«Mamma, jeg har ingen sokker». Hørt den før? Du tenker automatisk på den store kurven med parløse sokker som står på vaskerommet. La barna ta jobben og gjøre det til en lek, barn synes det er gøy å pare sokker. Vær litt «gal» og tøm alle sokkene på stuegulvet. Få med deg barna og lag en konkurranse om hvem som klarer å pare flest sokker.

Mens dere sitter der, kan dere ha mange interessante og morsomme samtaler, samtidig som «den kjedeligste jobben i verden» blir gjort. For å gjøre det enda mer gøy, kan barna få lov å rive i stykker sokker med hull.

De aller fleste barn vil synes det er gøy å få lov å gjøre noe «ulovlig», samtidig som mamma småkjefter og ler.

4. Finn 5 feil

Barn er gode på å legge merke til detaljer. Har du hatt på litt ekstra sminke en dag, kan du vedde på at poden merker det. Hvorfor ikke utnytte denne detaljorienteringen?

Den kan fint utnyttes til rydding av rommet. Denne leken fungerer kanskje best om man har to eller flere barn, men er det bare ett barn i huset, kan mamma eller pappa være motspiller.

- For å lære barna om ansvar, kan denne leken være veldig fin, forteller Kleppe. Barna skal rydde hvert sitt rom.

Det første dere gjør, er å ta et før-bilde av rommet de skal rydde. Så kan leken starte. Etter 10–15 minutter stoppes ryddinga. 15 minutter er lang nok tid, de rekker mye på den tiden. Man vil jo ikke at barna skal bli lei heller, det er jo tross alt en lek.

Det neste steget i leken er å plassere kamera på så nøyaktig samme sted som mulig og ta et etterbilde. Bildene skrives ut. Ett før- og ett etterbilde av hvert rom.

Nå starter konkurransedelen av leken. Barna bytter bilder og skal finne så mange feil som mulig på hverandres rom. Hva har blitt flyttet på? Hva er ryddet bort? Finn minst 5 feil.

5. Lage kunst av utklipp

Klippe, klippe, klippe. Hører du lyden? Kjenner du frustrasjonen over at du må plukke små papirbiter i dagevis framover? Det finnes en morsom løsning på dette. De fleste barn liker å lage kunst, og om de får lov å leke med lim samtidig, er det enda bedre.

Få barna til å legge alle papirbitene opp i en plastkasse. Etter noen omganger med klipping, vil kassen være full. Da kan dere sammen lage et kunstverk ved å lime de forskjellige papirbitene på et større ark.

Skriv ut en fargeleggingstegning fra nettet og få barna til å «fargelegge» ved å lime på biter fra eska. Dette kan gi fine kunstverk og være med på å oppmuntre barna til å plukke opp alle bitene etter seg.

- Og hva er vel bedre enn å sitte ved middagsbordet og nyte synet av det nye kunstverket på veggen – kunstverket laget av hele familien, avslutter Merete Kleppe.

MESTRING: Barna kan oppleve mestringsfølelse av å få bidra litt til ryddingen.
MESTRING: Barna kan oppleve mestringsfølelse av å få bidra litt til ryddingen. Foto: Petter Berg